Annonce
Vejle

Tour de Pølsevogn: Er Tour de France pølsemandens drøm eller mareridt?

Tour de France får start i Danmark i 2021, og søndag 4. juli begynder tredje etape foran Fjordenhus i Vejle, hvorfra feltet og Tour de France-chef, Christian Prudhomme, vil trille gennem midtbyen. Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
Når tredje etape af Tour de France rammer Vejle næste sommer, og mange gader bliver spærret af, får det betydning for både indbyggere, trafikken og ikke mindst byens pølsevogne. Vejle Amts Folkeblad spørger fem vejlensiske pølsemænd om, hvad verdens største cykelløb gør ved en pølsevogn, som ligger klos op ad en etape.

Vejle: 4. juli er sjældent en dato, som danskerne fejrer. Det hører sig et større land til.

Men i 2021 skal der vise sig noget andet, når de første ruter af Tour de France - en prolog og to etaper - plantes i dansk grund.

Tredje etape begynder søndag foran Fjordenhus i Vejle, hvorfra ryttere, servicebiler og kamerafolk stryger forbi jublende tilskuere og byens mange butikker og spisesteder.

Sprintere, bjergryttere og individualister vil også suse forbi fem vejlensiske pølsevogne, hvor duften af frankfurtere, kradsere og kolde Cocio med etiketter, så gule som manden øverst på podiet i Paris søndag 25. juli, ikke er til at komme uden om.

Det er dog ret usandsynligt, at professionelle cykelryttere på en sommerdag skænker en Karl Stegger i sovepose og syltede agurker en tanke - særligt ikke, når de kun har 182 km og målstregen i Sønderborg i hovedet.

Men den tanke har til gengæld pølsemændene. For vil en afspærret gade og ufattelig mange mennesker overhovedet blive en god forretning for en pølsemand på ugens mest indbringende dag?

Avisen har talt med de fem vejlensiske pølsemænd på næste sommers tredje Tour-rute for at høre, om 4. juli 2021 bliver en søndag med ekstra bemanding og fuld gas under grillen eller en dag med nedrullede gardiner og låste døre i pølsevognen.

1. Seyed Mozafar Omari fra Byens Pølsevogn

Pølsemand Seyed Mozafar Omari blev noget overrasket, da han fik nyheden om, at Tour de France-feltet i sommeren 2021 kommer forbi Vedelsgade cirka 50 meter fra hans pølsevogn. Foto: Peter Branderup Mathiasen

Første pølsevogn på tredje etape er Byens Pølsevogn, der ligger i skyggen af Føtex langs Vedelsgade. Her kommer feltet forbi fra syd.

Pølsemanden hedder Seyed Mozafar Omari, og han smiler, da han på en kold og solrig februar eftermiddag får at vide, at Touren til næste sommer triller forbi hans pølsevogn.

- Det er en god nyhed. Jeg har normalt lukket hver søndag, men det kommer ikke til at ske, hvis Tour de France kommer her forbi, fortæller han.

Seyed Mozafar Omaris pølsevogn, der nogenlunde matcher farven på Tourens hvide ungdomstrøje, ligger på hjørnet af en parkeringsplads. Her forestiller man sig den rene festplads, når cykelløbet skydes i gang om cirka 17 måneder.

- Det bliver nok umuligt at komme hen til min pølsevogn med min bil, men kommer der mange tilskuere, så møder jeg også ind på arbejde, fortæller han.

2. Anne-Mette Larsen fra Vesterbrogades Pølsevogn

Anne-Mette Larsens pølsevogn er den anden vejlensiske pølsevogn under tredje etape og ligger for enden af Vedelsgades nordlige ende. Hun frygter, at etapen fjerner kundernes parkeringsmuligheder. Foto: Peter Branderup Mathiasen

- Hvis de spærrer Vesterbrogade af, så kan mine kunder ikke parkere foran min pølsevogn. Men jeg synes alligevel, at cykelrytterne skal have lov at være her, for det er jo nok første og sidste gang og en festdag for mange, siger Anne-Mette Larsen, der er indehaver af Vesterbrogades Pølsevogn.

Det er den anden pølsevogn for enden af Vedelsgade, som feltet vil cykle forbi, inden rytterne klatrer op ad bakken mod Jelling.

- Der bliver da helt sikkert slynget en masse pølser på grillen sådan en dag. Men jeg forstår stadig ikke, hvorfor noget af løbet skal afholdes i Danmark. Det hedder jo ikke Tour de Europa, siger et par håndværkere i deres frokostpause, som bagefter rejser sig og takker Anne-Mette Larsen for grillmaden.

- Jeg lader da bare duften komme ud, så skal folk nok komme her hen, siger Anne-Mette Larsen og griner.

3. Dorte Jensen fra Karins Pølsebod

Dorte Jensen er usikker på, om det overhovedet kan betale sig at tænde grillen under tredje etape af Tour de France. - Hvis rytterne får lov at køre på begge sider af min pølsevogn, så kan ingen kunder komme ind, siger hun. Foto: Peter Branderup Mathiasen

Når rytterne har rundet Jellingstenene og vender tilbage til Vejle i østlig retning ad Vardevej, slår de et skarpt sving til højre ved Boulevarden stik syd. Lige der på hjørnet ligger Karins Pølsebod - tredje vejlensiske pølsevogn på tredje etape af verdens mest omfattende cykelløb.

Men om indehaver Dorte Jensen mener, at hun ligger lunt i svinget, er hun i tvivl om.

- Jeg jublede, lige det sekund jeg fik at vide, at tredje etape kommer her forbi. Men hurtigt blev jeg betænksom. Min pølsevogn ligger jo midt på vejen, så folk skal krydse vejbanerne for at få noget at spise her. Hvis hele Boulevarden bliver spærret af med hegn, så kan folk jo ikke komme ind, og så kan jeg lige så godt lukke og slukke, selvom søndag er den bedste dag for en pølsemand, siger Dorte Jensen.

4. Charlotte Jakobsen fra Gadegrillen

Indehaveren af Gadegrillen på Skolegade, Charlotte Jakobsen, forventer den helt store festivitas i og omkring pølsevognen, når rytterne af Tour de France 2021 fræser forbi hende langs Boulevarden. Foto: Peter Branderup Mathiasen

Fjerde pølsevogn på ruten gennem Vejle er Gadegrillen, hvor Skolegade knytter sig til Bouldevarden. Her må aromaen fra de rå løg efterhånden begynde at sætte sig i cykeltøjet.

Indehaver Charlotte Jakobsen er meget optimistisk, hvad angår pølsevognens placering i forhold til tredje etape af Tour de France 2021.

- Det er jo hammerfedt, at det overhovedet kan lade sig gøre i Vejle. Jeg forventer, at der bliver fuldt knald på med mange besøgende og fuld bemanding ved disken og grillen. Måske vi kunne diske op med en Tour de Hotdog på dagen, fortæller Charlotte Jakobsen.

5. Jane Pedersen fra Byens Pølsevogn

Tidligere forpagter af Byens Pølsevogn Jane Pedersen fortæller, at store cykelløb endnu ikke har gjort noget godt for pølsevognen. Spisestedets nye forpagtere er far og søn, Mumtaz og Tolga Aksoy. Arkivfoto: Flemming Larsen

Jane Pedersen var frem til 1. januar 2020 forpagter af Byens Pølsevogn nord for vejkrydset, hvor Koldingvej og Pedersholms Allé rammer sammen. Hun arbejder fortsat i pølsevognen nogle timer om dagen og fortæller, at hun ikke har gode erfaringer med store cykelløb langs Byens Pølsevogn.

- Til Danmark Rundt tilkaldte jeg ekstra bemanding og bestilte flere varer hjem. Men fordi tribune og målstreg var på Koldingvej lige bag ved pølsevognen, blev jeg fuldstændigt afskærmet fra vejen. Men med en pointspurt på toppen af Koldingvej til Tour de France, så kan det sagtens være, at begivenheden bliver en succes for de nye forpagtere, siger Jane Pedersen.

Kirsten Andersen venter på sin grillmad, mens hun fortæller, at hendes to sønner ikke interesserer sig for cykelsport. Og hvis det er tilfældet, kan 4. juli 2021 risikere at blive en dødssyg dato for en vejlenser.

- Det er selvfølgelig godt for Vejles erhvervsliv med de mange mennesker, men problemet ligger i alt den afspærring. Mine to sønner bor lige i nærheden af Byens Pølsevogn, og de fortæller mig, at de godt kan opgive at komme ind til midtbyen, når der for eksempel køres Danmark Rundt. Havde det handlet om fodbold, ville mine drenge nok have set mere positivt på det, fortæller Kirsten Andersen.

Det er en god nyhed. Jeg har normalt lukket hver søndag, men det kommer ikke til at ske, hvis Tour de France kommer her forbi.

Seyed Mozafar Omari,

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce