Annonce
Vejle

To måneder efter ulykken: Bryggens rullebånd står stadig bomstille

Centerchef Claus Brændgaard forventede, at Bryggens rullefortove atter ville rulle sidst i januar. Men en ny rådgiver er nu sat til at gennemgå og undersøge rullefortovet for den præcise årsag til ulykken og for at undgå lignende. Arkivfoto
Bryggen vil ikke sætte de rullende fortove i gang, før indkøbscentret med sikkerhed kan garantere, at en ulykke som den 5. december ikke gentager sig. Det arbejde har fået længere udsigter, fortæller centerchef.

Vejle: Undersøgelserne af Bryggens rullefortove trækker ud.

To måneder efter, at en 11-årig pige sad fastklemt på et af centrets rullefortov, holder alle rullefortove fortsat bomstille.

Centerchef Claus Brændgaard forventede ellers en afklaring fra sin serviceleverandør, Thyssenkrupp Elevator A/S, sidst i januar.

- Det er på ingen måde tilfredsstillende, at vores seks rullefortove holder stille, men vores første prioritet er vores kunders og ansattes sikkerhed. De vil først blive tændt den dag, vi har 100 procent dokumentation for, at ulykken ikke gentager sig, siger Claus Brændgaard.

Efter ulykken 5. december modtog Bryggen et strakspåbud fra Arbejdstilsynet om at sikre centrets rullebånd, så de kan anvendes "sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt". Ifølge Claus Brændgaard kunne Thyssenkrupp med sin undersøgelse ikke garantere tilstrækkelig sikkerhed.

- Det er en mere kompleks sag end som så, og derfor har vi fået en ny rådgiver på sagen. Vi ønsker en komplet og uvildig rapport for, hvad der præcist er sket, og hvordan trapperne sikres. Vi ønsker ikke, at der er nogen, som kan sige, at nogen har haft en særlig interesse i noget. Derfor har vi sat en ekstern og uvildig rådgiver på, siger Claus Brændgaard.

Hvorfor kunne jeres leverandør ikke garantere 100 procents sikkerhed?

- Det vil jeg ikke kommentere på, så længe undersøgelserne pågår. Thyssenkrupp udfører vores lovpligtige service og kontrol på vores rullende fortove og trapper. Det skal ske fire gange om året. Vi kører det så hver måned af proceduresikkerhed. Derfor er vi meget chokeret over, at sådan en ulykke kunne ske, når der er så meget kontrol og service, siger han.

Sagen kort

  • Torsdag eftermiddag 5. december fik en 11-årig pige foden i klemme på et af Bryggens rullebånd.
  • Et trin faldt af og efterlod et gabende hul. I hullet fik pigen fastklemt sin fod.
  • Bryggen fik et strakspåbud fra Arbejdstilsynet og slukkede omgående for sine rulletrapper og rullefortove.
  • I dag holder seks rullefortove fortsat stille.

Kan ende med udskiftning

Et trin faldt af rullefortovet 5. december. "Hullet" var til stede i 40 minutter, hvor det en stor del af tiden var synligt for folk på det rullende fortov. Det var først, da pigen fik sin fod i klemme ved bunden af rullefortovet, at båndet stoppede med at køre rundt.

- Det er fortsat hele humlen ved undersøgelserne at finde ud af, hvordan det kunne ske. Hvis det viser sig at være slitage gennem mange år, så burde båndet under alle omstændigheder være stoppet. Men det skete ikke. Vi kan se på vores videoovervågning, at der er kunder på båndet, mens hullet er synligt, og vi kan også godt undre os over, hvorfor ingen trykkede på nødstop eller alarmerede personalet, siger Claus Brændgaard.

Claus Brændgaard håber på, at de endelige rapporter nu ligger klar i løbet af denne måned.

- Nu må vi se, om dele skal udskiftes, om vi skal have helt nye rullebånd eller noget helt tredje. Det er rigtig ærgerligt, at det skal tage så lang tid, men vi ønsker, at det skal gøres rigtigt, siger Claus Brændgaard, som henviser dårligt gående og andre med behov til centrets elevatorer.

Annonce

Afklaring i februar

Thyssenkrupp Elevator A/S skriver i sin rapport til Arbejdstilsynet, at fortovets sikkerhedsfunktion har virket, som den skulle.

Thyssenkrupps adm. direktør Alexander Heinz ønsker ikke at uddybe sikkerheden omkring rullefortovet eller samarbejdet med Bryggen.

- Jeg er meget glad for, at det virker til, at pigen trods den tragiske ulykke kommer sig. Det er altid meget trist, når sådanne ulykker sker. Vi forsøger at hjælpe alle parter involveret i sagen og rådgive vores kunde Bryggen. Siden sagen verserer, ønsker jeg ikke at kommentere yderligere, siger Alexander Heinz.

Et trin faldt af rullefortovet den 5. december. En 11-årig pige kørte sammen med sin veninde på båndet og så ned i hullet. Ved bunden af rullefortovet, hvor båndet kører ned under, får den 11-årige pige foden i klemme, mens veninden slap uden fysiske skader. Det fremgår af Arbejdsilsynets rapport om ulykken. To metalsplinter borede sig ind ind i den berørte piges fod, og hun brækkede fem knogler. Arkivfoto: Arbejdstilsynets rapport
Annonce
Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fjerde strejkeudvidelse på fire uger bliver næppe den sidste: - Det vil kunne mærkes i Vejle, det er der slet ingen tvivl om

Erhverv For abonnenter

Svejsevirksomhed har vokseværk: Har oprettet ny afdeling og leder stadig efter folk

Alarm 112

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Alarm 112 For abonnenter

Mobilhul forhindrer ambulancer i at sende hjertedata til hospitalet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Et helt elektrisk jubilæum: Midtjyllands Elektricitetsforsynings Selskab runder de 100 år

Erhverv

Rikkes iværksætter-succes er blevet for stor til byen: Nu rykker hele produktionen til ny adresse

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Vejle Boldklub

VB tester engelsk angriber med Premier League-kampe

Kultur For abonnenter

Præsten klar med det 11. bud: Du skal give din viden videre

Gamle dage

En mærkelig historie: Da oprøret brød ud på Bornholm, fik herregården ved Børkop ny ejer

Annonce