Annonce
Give

Træ er et naturligt og perfekt byggemateriale

Der er flere husvogne i brug på den store grund ved Rørbæk Savværk. De er behagelige at opholde sig i, fordi materialerne gør det muligt for "husene at ønde". De er isoleret med træfiber. Foto: Børge Larsen
Torsten Ryes tømrer- og snedkerforretning bygger åndbare huse. Lige nu er det primært beboelsesvogne i forskellige størrelser, men der er ingen grænser for træs anvendelse i bæredygtigt byggeri.

Rørbæk: Man behøver ikke gøre huse tættere og tættere for at gøre dem mere energirigtige.

Tætte huse sparer måske nok på energi til opvarmning, men de bliver også så tætte, at de ikke kan ånde. Det kræver så andre teknologiske løsninger at gøre husene beboelige.

Men man behøver ikke udvikle nyt. Man kan i stedet blot se sig tilbage og bruge nogle af de erfaringer, der allerede har vist deres duelighed i generationer. Det er den vej Torsten Rye Petersen og hans virksomhed "Rørbæk Tømrer- og Snedkerforretning" kigger, når der skal "nyudvikles".

- Vi behøver ikke opfinde de dybe tallerkener i al evighed. Mange problemstillinger er velkendte og det samme er løsningerne sådan set. I hvert fald kan man finde masser af inspiration i tidligere tiders løsninger, siger Torsten Rye.

En af de "gamle erfaringer" er, at træ er et fantastisk materiale, også til byggeri. Den erfaring passer perfekt til både Torsten Ryes tømrer- og snedkervirksomhed og til hans generelle tilgang til livet som helhed.

Annonce
Flere og flere interesserer sig for byggeri, der både er bæredygtigt og klimavenligt. Her kommer træ ind som et materiale, der kan leve op til begge dele. Jeg tror, det er derfor, vi oplever en stigende interesse for vore husvogne.

Torsten Rye Petersen

Små hjem - på hjul

Hans tilgang til livet og til verden er, at vi har tingene til låns, også jorden og de mange levende ting. Derfor bør alt, hvad vi foretager os, være tænkt ind i, at vi skal give det videre til de næste generationer. Vores adfærd skal med andre ord være bæredygtig.

Det er det også i og omkring Rørbæk Savværk, hvor Torsten Ryes firma holder til. Her produceres stort set alt det, der kan produceres i træ: Møbler, naturlegepladser, tårne og broer, shelters og bålhuse og husvogne.

- For øjeblikket er det især salget af husvogne, der er i vækst. Det tiltaler mange, at de kan få en mobil og bæredygtig løsning på et pladsproblem. De er i udgangspunktet ens opbygget, men de bliver alligevel bygget forskelligt. Vi leverer en del husvogne, der skal bruges enten til beboelse eller til arbejdsrum eller kontor, siger Torsten Rye.

Der kan være mange årsager til, at folk køber en husvogn. Skal den løse et pladsproblem, kan husvognen klare det uden at der skal ændres i hovedhusets konstruktion. Det gælder også, hvis husvognen skal fungere som kontor eller et lille værksted.

Men det kan også løse problemer langt ude i skoven. Torsten Rye og hans folk er for øjeblikket ved at bygge en husvogn, der skal fungere som kontor for en skovrider. Den skal naturligvis placeres i en skov.

- Noget af det, der også tiltaler mange ved den mobile løsning, som husvognen repræsenterer, er netop mobiliteten. De ved godt, at de aldrig får investeringen hjem, hvis de får lavet en tilbygning og bagefter skal sælge. En husvogn derimod kan de tage med sig, siger Torsten Rye.

På den store grund ved Rørbæk Savværk er der foruden tømrer- og snedkervirksomheden også kursusvirksomhed og "bed and breakfast". Det stiller krav til bygningsmassen og placeret rundt på den store grund står mange husvogne.

- Vi bor fire generationer sammen her, så der skal naturligvis bruges en del sovepladser. Det har vi klare med husvogne, som en del af gæsterne også foretrækker at sove i, fordi der er så godt et indeklima i dem, siger Torsten Rye.

De fås i mange størrelser. Her er en lille udgave, hvor der er plads et soveværelse. I den størrelse kan husvognen stå på en traile og trækkes af en stærk person- eller varebil. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

De hjemløse og byens andre udsatte savner et værested om aftenen

Annonce