Annonce
Fredericia

Træls sag i ny affaldsordning: Skraldebiler har ødelagt håndtag på skraldespande på stribe

1. juli skiftede Fredericia Kommune renovatør. Marius Pedersen A/S tog over efter P. Fournaise havde kørt med dagrenovation i en menneskealder. Overgangen blev alt andet end problemfri. Nu fungerer tingene stort set, men der er stadig små knaster, som skal løses. Arkivfoto: Søren Gylling
Det har ikke været problemfrit at løbe en ny affaldsordning i gang, og senest er dukket nyt problem op, hvor håndtag på skraldespandene er knækket. Både den udfordring og andre har politikere fået en grundig redegørelse for. Udvalgsformand håber de sidste børnesygdomme er ovre.

Fredericia: Det har ikke været problemfrit at sætte en ny affaldsordning i gang i denne sommer. Og der dukker stadig børnesygdomme op.

Senest har det vist sig, at en hel del beholder er gået i stykker. Håndtaget er knækket, eller beholderen er på anden måde ødelagt.

- Vi har fået melding om en hel del ødelagte beholdere, og det er træls. Det har vist sig, at der har været en fejlindstilling på indsamlingsbilen, forklarer kommunens nye affaldschef Kim Ankjær Nielsen.

Annonce

Vi har fået melding om en hel del ødelagte beholdere, og det er træls. Det har vist sig, at der har været en fejlindstilling på indsamlingsbilen.

Affaldschef i Fredericia Kommune Kim Ankjær Nielsen

Der er blevet skiftet beholdere ud i pænt antal efter henvendelser fra borgerne. Men nogle har selv taget affære og repareret beholderen med gaffatape eller andet.

- Det er selvfølgelig konstruktivt, men vi vil rigtig gerne, at borgerne melder ind, hvis de har en beholder, som er gået i stykker. Er håndtaget knækket, eller har beholderen på anden måde taget skade i forbindelse med tømning, så skal vi have den skiftet ud. Vi vil ikke risikere, at hverken borgere eller medarbejdere kommer til skade, fordi beholderne er blevet ødelagt, siger Kim Ankjær Nielsen.

På selskabets regning

Marius Pedersen A/S overtog dagrenovationen 1. juli, og selskabet er indstillet på enten at erstatte affaldsbeholderne med nye, eller hvor det er muligt at få dem repareret.

Uanset hvad bliver det ikke Fredericia Kommune, der skal betale den regning, og det er formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) godt tilfreds med. Han har sammen med resten af udvalget netop fået en grundig redegørelse for starten på den nye affaldsordning.

- Det seneste med håndtagene er forhåbentligt den sidste udfordring. Affaldsspandene er kommunens, og de ødelagte skiftes ud på renovatørens regning, og det har der ikke været problemer med, siger han.

Annonce

Aldrig en sommer som denne

Det er fortrinsvis i Erritsø og i Fælledvejskvarteret, der har været problemer med spandene, men det skulle være løst nu. Dermed håber udvalgsformanden, at der falder ro om den nye affaldsordning.

- Vi har lært en del, og den vigtigste lære er, at vi ALDRIG igen vil skifte renovatør og indføre ny ordning midt i sommerferien. Der er syv år til, at vi har dagrenovationen i udbud igen, så jeg håber, at der er nogle, der til den tid husker det, siger Christian Bro.

Efter blot en enkelt tømning oplevede flere husstande i Erritsø, at håndtaget til skraldespanden var knækket. Det viser sig, at skraldebilen var indstillet forkert. Det har kostet adskillige ødelagte spande, som nu skal udskiftes. Privatfoto

Udvalget nikkede også til de takster, som forvaltningen af affald- og genbrugsområdet har indstillet.

- Det er, som det er. Området skal hvile-i-sig-selv så omkostningerne skal dækkes af brugerne, så når det er det forvaltningen indstiller, så følger vi det. De fleste skal betale mindre, men taksterne kommer til at stige for nogle, og det synes jeg selvfølgelig er ærgerligt, men det kan ikke være anderledes, beklager Christian Bro.

Annonce

2000 får højere regning

En udregning fra forvaltningen viser, at der vil være 2000 husstande, som kommer til at opleve en højere regning. Alle andre husstande skal betale mindre.

- Det er typisk husstande, der har været gode til at sortere eller som udgangspunkt har små mængder affald, der bliver ramt. Er det ikke forkert?

- Det er rigtigt, at man med den gamle ordning havde et incitament til at sortere grundigt, og nu vil nogle måske føle, at de bare kan smide alt i restaffald. Det håber jeg ikke sker, for det er i dag obligatorisk at sortere. Før var det frivilligt, siger Christian Bro.

Erfaringerne fra den første udrulning af affaldsspande til private skal der trækkes på, når boligforeninger og udlejere om et par måneder skal kobles på ordningen. Lejerne skal til den tid sortere restaffald og madaffald på lige fod med husejere.

- Det er planen, at man inviterer viceværter og ejendomsfunktionærer til en snak om, hvordan ordningen skal fungere. Det er dem, der kender området, så det er vigtigt, at vi har dem med på råd og dermed undgå nogle af de problemer, som vi stødte ind i hos husejerne, siger Christian Bro.

Giv lyd, hvis håndtaget knækker

Hvis affaldsbeholderen går i stykker, så vil Fredericia Kommune meget gerne have besked.

Derfor arbejder Affald og Genbrug på en online-formular, man kan udfylde, hvis man har en beholder, som decideret er gået i stykker. Altså enten håndtaget knækket, låget gået løs, eller spanden blevet hullet.

På den måde kan borgere på en nem måde gå ind og give besked, og man fjerner presset fra områdets telefonsluse.

Annonce
Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Vejle For abonnenter

Bevilling på 800.000 kroner skaber hundeslagsmål: Klubber vil ikke dele klubhus og toilet

Fredericia For abonnenter

Britt undrer sig: Hvad er det, der er ved at blive bygget i Kanalbyen?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

Jelling

Northside-festivalen skrotter kødet: Læs, om Charlie i Jelling også hopper på den bæredygtige musik-bølge

Annonce