Annonce
Hedensted

Træt af det boglige? Sådan kommer dit barn i erhvervspraktik

Man skal være både nysgerrig og stabil - og kunne stå tidligt op om morgenen - hvis man som skoleelev skal komme i længerevarende erhvervspraktik. Foto: Søren Gylling
Allerede fra 7. klasse er der i Hedensted Kommune mulighed for, at elever kan udveksle nogle af skoledagene med længerevarende praktik på en virksomhed.

Hedensted: Hvis man har svært ved at lykkes med det boglige, kan det give rigtig god mening at komme i længerevarende erhvervspraktik, hvor man kan bruge sig selv på en mere praktisk måde.

Det fortæller uddannelsesvejleder i Hedensted Kommune Janne Nørager Hansen, som er med til at formidle kontakten mellem virksomheder og skoleelever, der har lyst til mere praktisk erhvervsarbejde end de 14 dage, eleverne almindeligvis er afsted i løbet af udskolingen.

- En del elever i udskolingen kører trætte i det fokus, der er på boglige præstationer, og i værste fald bliver skolegangen nederlagspræget. Nogle af disse elever oplever praktikken som et åndehul, fordi de får lov at bruge sig selv på mere praktiske måder, siger Janne Nørager Hansen.

Annonce

I Hedensted Kommune er der mulighed for at komme i praktik  allerede fra 7. klasse, men det kræver, at man kan møde ind tidligt om morgenen, og at man er nysgerrig og interesseret i et fag.

- Med praktikken får eleven et nyt udsyn på arbejdsliv og jobmuligheder. En succesoplevelse på arbejdsmarkedet kan give ny næring til drømme om fremtiden, når det er svært at få succes i dansk og matematik-undervisningen, siger Janne Nørager Hansen.

Læs med her om, hvad det kræver at komme i erhvervspraktik.

1 Skolen er første stop

Hvis man som ung eller forælder gerne vil have sit barn i erhvervspraktik, kan man henvende sig til uddannelsesvejlederen eller udskolingslederen på sin egen skole. Herefter vil denne i samarbejde med forældre, elev og lærere finde ud af, hvad der giver mening, og hvad der er muligt.

2 Det siger loven

Folketinget har vedtaget, at alle elever har ret til to ugers erhvervspraktik, og det er i Hedensted Kommune obligatorisk, at alle elever kommer i praktik mindst en uge i løbet af udskolingen.

Folkeskoleloven giver derudover mulighed for, at elever fra 6. klassetrin kan komme i længerevarende praktikker – og det kan foregå på forskellige måder efter aftale med skole, virksomhed og familie.

3 Erstatter ikke afgangsprøve

Når en elev er i en længerevarende praktik, sker der et bevidst fravalg af skoleundervisningen i en periode. Det kan være det rigtige for at få den unge bedst muligt igennem grundskolen. Erhvervspraktikkerne giver imidlertid ikke adgang til ungdomsuddannelserne - her kræves en fuld afgangsprøve i 9. klasse og en positiv uddannelsesparathedsvurdering eller en bestået optagelsesprøve.

4 Forventninger til den unge

Længevarende erhvervspraktikker er målrettet elever mellem 13 og 15 år. For at praktikken skal lykkes, kræver det noget af både eleven og virksomheden.

Den unge skal inden for nogle erhverv kunne møde kl. 7 om morgenen, levere nysgerrighed og interesse for et fag, stabilitet, og kunne indgå i en arbejdsmæssig sammenhæng og voksenverden.

5 Virksomheder på banen

Hedensted Kommune er hele tiden på udkig efter virksomheder, der har lyst til at gøre en forskel for unge, der har godt af at komme i erhvervspraktik.

Som virksomhed skal man være villig på at bruge noget tid på at sætte eleven ind i forskellige arbejdsopgaver og dagligdagen på virksomheden.

Kommunen har en virksomhedsbank for virksomheder, der gerne vil samarbejde med grundskolerne omkring bla. erhvervspraktik. Den kan man som virksomhed høre mere om hos uddannelsesvejleder René Holm, som har tlf. 24 63 61 88.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Fik et års fængsel for knivstik og indbrud: 31-årig nægtede næsten alt - og blev dømt for næsten det hele

Annonce