Vejle: Seks vejbaner og to smalle nødspor.
Det er, hvad den knap to kilometer lange Vejlefjordbro i dag tilbyder trafikanterne. Og man kan sige det helt kort. Det er ikke nok.
Med over 100.000 personbiler og lastbiler i døgnet har broen overskredet det punkt, der i trafikfagsprog kaldes "kritisk trængsel". Det betyder, at risikoen for uheld er stor, fordi der er for mange biler på for lidt plads.
Problemet bliver kun værre. Trafikken stiger, og når motorvejen mellem Skanderborg og Vejle de kommende år udvides til seks spor, vil presset stige, lyder alle forudsigelser.
Derfor har man også på landsplan erkendt, at der skal ske noget på en af Danmarks mest trafikerede broer. I løbet af de kommende to år skal Vejdirektoratet komme med et bud på en løsning på det lurende trafikale mareridt.
Det er kun 10 år siden, Vejlefjordbroen var i samme situation. Med kun fire spor plus to nødspor til trafikken var motorvejsstrækningen i Vejle en sort trafikplet og et stort set fast indslag i radioens meldinger om kø-problemer.
Køer truer allerede fra i aften
Vejdirektoratet forudser kø på motorvej E45 ved Vejlefjordbroen en i forbindelse med et reparationsarbejde, der går i gang fredag aften, 7. januar, og strækker sig frem til og med mandag morgen.
En fuge i vejbanen skal repareres. Det betyder, at højre bane i det sydgående spor er spærret permanent fra fredag aften klokken 19.30 til mandag morgen klokken 6.
I aften og nattetimerne vil yderligere et spor blive spærret, så der kun er en vejbane til rådighed.
Fugeproblemerne har allerede én gang givet problemer. Tirsdag 12. oktober måtte vejbaner spærres af, da en rutineinspektion viste, at en af de fuger, der sikrer, at broen kan trække sig sammen og udvide sig, var defekt.
Reparationen udløste en kø på op til 15 kilometer - men her var der dog tale om et uvarslet vejarbejde på en hverdagsmorgen.
Vejlenserne mærkede konsekvenserne i form af trafikkøer gennem byen, når motorvejsbilisterne blev sendt uden om broen via Horsensvej, ruten over havnen og Fredericiavej.
Fremtidssikring holdt ikke 20 år - kun otte
I 2013 kom udvidelsen til seks spor. Dengang lød prognosen, at broen var fremtidssikret til mindst 2030. Først da ville trafikken - ifølge fremskrivningerne - nå op på kritisk trængsel.
Virkeligheden har i dén grad overhalet prognoserne. Og i sidste forårs politiske forlig om fremtidens trafik krævede Folketinget svar på, hvordan trafikknuden ved Vejle kan løsnes.
I første omgang er svaret en undersøgelse. For 15 millioner kroner vil Vejdirektoratet sætte gang i et udredningsarbejde. Rapporten skal ligge klar i sidste halvdel af 2023.
Nødspor kan komme i spil
Mandag får medlemmerne af Vejle Byråds økonomiudvalg en orientering om den planlagte undersøgelse. Her vil de blandt andet få at vide, at eksperterne vil arbejde med tre alternativer.
To har allerede været nævnt - en udbygning af den nuværende bro med stål- eller betonvinger på hver side eller anlæg af en helt ny bro parallelt med den eksisterende.
En tredje mulighed er at bevare broen som den er, men i perioder tillade kørsel i nødsporene kombineret med "trafikledelses-tiltag" som det hedder i oplægget til undersøgelsen.
Allerede i dag er der elektronisk skiltning på broen, der er med til at lede trafikken ved eksempelvis at nedsætte hastigheden i myldretiden.
Tjekker mulighed for cykler
I forbindelse med gennemgangen har Vejdirektoratet sagt ja til også at undersøge, om broen kan udstyres med baner til cykler. Forslaget har spøgt i årtier og var blandt en del af kommunens mobilitetsplan fra 2018.
Ideen blev senest relanceret af to Venstre-kandidater før efterårets kommunalvalg. Og nu indgår cykelsti-muligheden i den kommende forundersøgelse.
Svaret på, om cyklister nogensinde får adgang til at bevæge sig over fjorden i 42 meters højde, kommer tidligst om knap to år. Derefter vil der - alt efter, hvilken løsning der peges på - gå lang tid, før broløsningen er på plads.
Nødløsning formentlig nødvendig
Peger pilen på en helt ny bro, er tidshorisonten mange år - ikke mindst, fordi der også skal skaffes plads til flere vejbaner på land. Nye vejbaner som vinger kan formentlig monteres hurtigere, men det kræver, at den nuværende brokonstruktion kan klare belastningen.
Citat fra oplægget til undersøgelsen, der viser, at en løsning ikke er lige om hjørnetSåfremt der er politisk ønske om at arbejde videre med en eller flere af udbygningsmulighederne, så vil der skulle gennemføres en miljøkonsekvensvurdering (VVM) inden politisk beslutning om igangsættelse af et anlægsprojekt.
Derfor kan en overgangs-løsning måske blive det tredje alternativ med at inddrage nødsporene i spidsbelastnings-perioder og styre trafikken via elektronisk skiltning.