Annonce
Erhverv

Traktoren skal helst være John Deere – men ikke for enhver pris

Martin Nielsen og hans forældre dyrker hele 1100 hektarer jord i det midtjyske, knap halvdelen kartofler. "Enggaardens Kartofler" ejer to mejetærskere og otte traktorer, alle sammen grønne John Deere-maskiner. Foto: Thomas Maxe
Enggaardens Kartofler er med sine 1100 hektarer planteavl en af de gode John Deere-kunder, men det vækker bekymring, at der nu kun er én importør i Danmark.

ILSKOV: Det er en god dag for kartoflerne: Solen skinner, og vinden har lagt sig.

På en af de store marker i det midtjyske har de tidlige sorter lige fået taget plastik-vinterfrakken af. Det var ellers tæt på, at nattefrostens comeback havde taget pusten fra planterne.

- Temperaturen ved jordoverfladen kom ned på minus én grad, så vi måtte leje en helikopter. Den fløj ind over markerne og blæste varmere luft ned over planterne, og så undgik vi, at de tog skade, fortæller Martin Nielsen, der er medejer af "Enggardens Kartofler".

Jo, det er store forhold. 1100 hektarer dyrker han og familien, heraf 500 hektarer med kartofler, som bliver sorteret og solgt fra egen sorteringscentral – tidligere kendt som Ilskov Kartoffelcentral.

Og Enggaardens to mejetærskere, de otte traktorer og marksprøjterne er alle sammen af mærket John Deere, købt hos Herborg Smede- og Maskinforretning.

- Det er ikke så tit, at nogen skifter mærke. Som man siger herude på landet: ”Sådan gjorde far altid, så det gør jeg også”, siger Martin Nielsen og slår en hjertelig latter op.

Vi kan ikke tillade os at tage en højere pris end markedet, så vi kommer ikke til at sætte priserne over markedsniveauet.

Morten Buus, adm. direktør for Semler Agro, som nu bliver dansk eneimportør af John Deere-landbrugsmaskiner.

Service er vigtigere end mærket

Men strengt taget kunne det såmænd lige så godt have været Fendt, New Hollander eller et helt tredje mærke, som de var blevet glade for på Enggaarden. Det handler mere om de menneskelige relationer.

- Det handler ikke kun om, hvilket mærke traktoren er, men i høj grad om den service, man får hos forhandleren. Vi har altid haft et rigtig godt personligt forhold til folkene i Herborg, og vi er altid blevet behandlet godt. Vi arbejder i perioder i døgndrift, og det er helt afgørende, at vi kan have tillid til, at når vi ringer og fortæller, at en traktor har sprængt toppakningen, så kommer de med det samme med en lånetraktor og tager den anden med hjem til reparation, siger Martin Nielsen.

Han er egentlig ikke så bekymret over, at Semler Agro bliver eneforhandler af fabriksnye John Deere-landbrugsmaskiner. Men han er spændt på, om det vil få betydning for serviceaftalerne.

- Vi vil selvfølgelig holde øje med, om prisen ryger i vejret. Men vi vil især lægge vægt på, at ”Herborg-ånden” fortsætter. Vi kan godt have en sjov og hyggelig snak med sælgerne, men i Herborg forstår de, at når det er alvor, så er det altså alvor, siger Martin Nielsen.

Enggaardens Kartofler har lige købt tre nye John Deere-traktorer her i foråret med tilhørende serviceaftale. Martin Nielsen håber, at den næste traktor også bliver ”én af de grønne”, men altså: Ikke for enhver pris.

Annonce

Ingen grund til uro

Erhverv+ har talt med Morten Buus, adm. direktør for Semler Agro, som har overtaget 51 procent af aktierne i vestjyske Herborg Smede- og Maskinforretning.

Han forstår godt de mange spørgsmål, som opstår, når koncernen har købt sig ind i en 43 år gammel forretning. Men kunderne behøver ikke bekymre sig for hverken serviceniveau eller pris, forsikrer han.

- Der er fuld konkurrence i Danmark, også på serviceområdet, blandt andet fra andre forhandlere. Vi kan ikke tillade os at tage en højere pris end markedet, så vi kommer ikke til at sætte priserne over markedsniveauet. Hvis du ikke er dygtig nok, så forsvinder kunderne og går andre steder hen, så vi vil være skarpe på både service og kvalitet, forsikrer han.

Semler Agro-direktøren bekræfter, at alle eksisterende servicekontrakter fortsætter uændret, ligesom Herborg Smede- og Maskinforretning også fortsat have sit gamle navn stående på facaden.

Annonce

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce