Annonce
Jelling

Trampesti lukkes med pyramider: Jelling med i forsøg for at undgå ulykker

Trampestien ved Jelling Station, hvor folk går ulovligt mellem parkeringspladsen og perronen. Foto: Anders Kynde
Pyramidemåtter bliver til foråret lagt ud ved stationen i Jelling i et nyt pilotprojekt, der skal øge sikkerheden på jernbanearealet. Dødsfald og ulykker for personer, der opholder sig uautoriseret på jernbanen, er nemlig et stort problem, og Jelling er en af tre danske stationer, hvor de nye måtter prøves af.
Annonce

Jelling: Det er fristende at skyde genvej - men det er også farligt, og hovedparten af ulykkerne på Banedanmarks arealer sker med folk, der slet ikke har lov til at være der.

Det vil Banedanmark nu gøre noget ved, og ifølge Jernbane Tidende introducerer det statslige selskab næste år et forsøg med såkaldte pyramidemåtter.

De såkaldte pyramidemåtter skulle være effektive i forhindringen af adfærd på jernbanearealer, hvor man ikke ønsker fodgængere. Her fra Kalmar i Sverige. Foto: Lesanco

Jelling er en af tre danske stationer, hvor man vil arbejde med den nye løsning. En "no go"-løsning, der kendes fra andre lande - blandt andet Sverige - og som skal supplere hegn og skiltning på selskabets arealer bedre.

Pyramidemåtterne minder lidt om en gummivariant af de velkendte fæ-riste ved dyreparker, og pointen med måtterne er, at folk simpelthen skal afholdes fra at gå på de områder, hvor der er pyramidemåtter.

I mange tilfælde har Banedanmarks eneste værktøj mod uautoriseret færdsel været at afskærme med hegn, skilte, buske og grøfter, men da der skal være adgang til jernbanen for medarbejdere og til toget for passagerer, har der - om man så må sige - været huller i hegnet, hvor folk går igennem.

Det har kostet liv og førlighed og er desuden en voldsom psykisk belastning for lokoførerne, lyder det fra Banedanmark.

Annonce

Folk bruger trampesti

Måtterne testes på tre danske jernbanestationer, som nævnt i Jelling og desuden på de to sjællandske stationer Havdrup og Hedehusene ved Roskilde.

Jelling er kommet med i forsøget, fordi der er problemer med en trampesti fra parkeringspladsen på Jernbanevej til perron 1.

Svensk rapport

Det svenske Trafikverket har gode erfaringer med pyramidemåtter mod uautoriseret færdsel på sporene. Erfaringerne kan ses i rapporten ”Pyramidmattor mot obehöriga i spår”.

Banedanmark har i efteråret 2020 udarbejdet en analyse af mulighederne for at anvende disse pyramidemåtter ved den danske jernbane.

En af måtternes fordele er, at de kan placeres helt op mod sporet og sågar gå på tværs af det. De er også særligt anvendelige langs sporet, da de ikke efterlader smuthuller.

Trampestien bruges flittigt, når man lige skal fra parkeringspladsen og hen på perronen. Og det på trods af skiltning med adgang forbudt i begge ender af stien.

- Trampestien benyttes som smutvej til stationen på trods af tydelig skiltning af, at det er forbudt. Lokationen er derfor et velegnet sted at undersøge, hvilken forskel pyramidemåtterne kan gøre i forhold til at nedbringe den uautoriserede færdsel langs banen, lyder forklaringen fra Banedanmark.

Annonce

Ingen ulykker

Vi har spurgt Banedanmark, om udvælgelsen af Jelling er begrundet i ulykker eller dødsfald på arealerne i Jelling. Det er ikke tilfældet. Der har ikke været ulykker eller dødsfald på Jellings stationsarealer.

Forklaringen fra Banedanmark er, at valget af Jelling udelukkende skyldes, at stedet er velegnet som forsøgssted på grund af ovennævnte trampesti.

Banedanmark oplyser desuden, at måtterne bliver lagt ud til april, men før det sker, laver selskabet målinger af færdslen på trampestien og holder så disse iagttagelser op mod nye målinger, når måtterne er i anvendelse.

Konklusionen på pilotprojektet forventes klar til sommer.

Hvad forsøget koster, kan Banedanmark ikke oplyse, men siger i sit svar, at det først skal "undersøges nærmere på hvilke stationer måtterne vil være velegnede til at nedbringe den uautoriserede færdsel langs banen."

Ideen med pyramidemåtterne er at lukke hullerne helt og gøre de huller, der så alligevel er, ufremkommelige. Foto: Lesanco


Trampestien benyttes som smutvej til stationen på trods af tydelig skiltning af, at det er forbudt.

Banedanmark
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Få overblikket over Sofie-sagen her: Fra dødsfaldet i sommeren 2019 til retssag

Vejle For abonnenter

Sofies forældre efter tiltalen om uagtsomt manddrab: Vi er lettede - men også skuffede

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce