Annonce
VEJLE

Tre adresser i Vejle Kommune skal undersøges for sundhedsfarligt brand-skum: Særligt ét sted er interessant - især fordi de sidste prøver gik helt galt

Flyvestation Vandel er i dag overtaget af solcelle-anlæg, men på adressen har der tidligere været benyttet brandslukningsskum med PFOS, og derfor beder Vejle Kommune Region Syddanmark om at undersøge, om der er sket forurening på stedet. Arkivfoto: Vandel Erhvervspark
Vejle Kommune har udpeget tre steder, hvor der kan være brugt brandslukningsskum med det skadelige stof PFOS.

Vejle: Tre steder i Vejle Kommune kan være forurenet med det sundhedsskadelige flourstof PFOS, som frem til 2011 blev anvendt i brandsluknings-skum af landets brandvæsener.

Det fremgår af Vejle Kommunes undersøgelse efter, at stoffet er kommet i søgelyset, da 187 mennesker i Korsør har fået konstateret høje værdier i deres kroppe af det sundhedsskadelige flourstof.

De 187 har alle spist kød fra kvæg, der har græsset nær ved den tidligere brandskole i Korsør, hvor der er blevet benyttet PFOS-holdigt brandskum

Annonce

- Vi har identificeret tre steder i Vejle, hvor der kan være forurening med PFOS. Det er dog vigtigt at sige, at vi, så snart vi hørte om sagen fra Korsør - det var før sommerferien - gik i gang med at kortlægge om der på de tre steder var fare for drikkevandet eller om der var fare for dyr, mennesker eller natur, og det var heldigvis ikke tilfældet, fortæller afdelingsleder i teknisk forvaltning i Vejle Kommune  Keld Andersen.

Hvad er PFOS?

  • PFOS er et flourstof, som tidligere er blevet brugt i blandt andet pizzabakker og brandskum.
  • Stoffet er svært nedbrydeligt og bliver derfor i miljøet længe, ligesom kroppen er meget lang tid om at udskille det.
  • PFOS er under mistanke for at være sundhedsskadeligt og for at kunne give leverskader, nyreskader og kræft, ligesom stoffet er hormonforstyrrende og kan påvirke fostre.
  • PFOS har især været anvendt i perioden 1966-1996. Stoffet blev forbudt i brandslukningsskum i 2005, men restlagre kunne anvendes indtil 2011.

Flyvestation er interessant

De tre steder er brandøvelsespladsen på Flyvestation Vandel, brandøvelsespladsen på Norgesvej 1 og den tidligere brandstation på adressen Ved Anlæget 8, Vejle.

Af de tre steder er det Flyvestation Vandel, der påkalder sig størst interesse, fortæller Keld Andersen.

Her ved man nemlig, at der blev benyttet PFOS-holdigt brandskum på flyvestationens brandøvelsesplads, som var i anvendelse fra 1945 til 1995.

Tre steder skal undersøges

De tre steder i Vejle Kommune, hvor der er mistanke om, at der være anvendt PFOS-holdigt brandskum er: Brandøvelsespladsen på Norgesvej 1, Vejle, den tidligere brandstation på Ved Anlæget 8, Vejle samt brandøvelsespladsen på Flyvestation Vandel, der primært har været anvendt fra 1945 til 1995.

- De to øvrige steder (Norgesvej 1 og Ved Anlæget 8, red.) vurderes det at være meget små mængder, der potentielt er blevet brugt. Vi kender ikke de præcise mængder, der er benyttet på flyvestationen, men vi vurderer, at det er på et niveau, der gør, at det skal undersøges, siger Keld Andersen.

Annonce

- Beklagelig fejl

Det er i øvrigt ikke første gang, at flyvestationens brandøvelsesplads er udtaget til en undersøgelse for PFOS-stoffer.

I 2014 udvalgte Miljøstyrelsen otte brandøvelsespladser til undersøgelse og styrelsen skrev efterfølgende til Vejle Kommune, at pladsen på Flyvestation Vandel var blevet "grundigt undersøgt".

Det viste sig dog ikke at være rigtigt.

- Vi fik i 2014 oplyst, at Miljøstyrelsen havde taget syv vandprøver på øvelsespladsen, og at tre af disse viste mængder under grænseværdien. Da sagen fra Korsør dukkede op, gik vi straks i gang med at undersøge, om der var steder i Vejle Kommune, hvor der var benyttet PFOS-skum, og i den forbindelse studsede vi over undersøgelsen fra 2014. Der var noget, der ikke stemte og det meddelte vi Miljøstyrelsen. De vendte tilbage med besked om, at der var sket en beklagelig fejl, og at den plads, der er omtalt i undersøgelsen, er en øvelsesplads på Sjælland og ikke på Flyvestation Vandel, fortæller Keld Andersen.

Annonce

Vandværker frikendt

I forbindelse med undersøgelsen i 2014 blev der dog også taget to vandprøver omkring 600 meter fra øvelsespladsen, og de viste ingen indhold af PFOS-forbindelser.

- De to prøver viser, at hvis der er en forurening på øvelsespladsen, så har den i hvert fald ikke spredt sig i nærområdet, siger Keld Andersen.

Miljøstyrelsen vendte tilbage med besked om, at der var sket en beklagelig fejl, og at den plads, der er omtalt i undersøgelsen, er en øvelsesplads på Sjælland og ikke på Flyvestation Vandel.

Keld Andersen

Han tilføjer, at de tre vandværker omkring Flyvestation Vandel - Vandel Vandværk, Randbøldal Vandværk og Lihme Vandværk - alle er frikendt for at være forurenet af PFOS-forbindelser.

- Vi har i flere år målt på det her stof hvert år på de tre vandværker og det er ikke fundet i vandet - det er vigtigt at få med. Vi har gjort alt, hvad vi kan for at kortlægge, om der er nogen akut fare for dyr, mennesker eller natur i Vejle Kommune, og det er der ikke, siger Keld Andersen.

Flyvestation Vandels brandøvelsesplads

  • Flyvestation Vandel: Flyvestationens brandøvelsesplads var i brug fra cirka 1945 til 1965, og der er benyttet PFOS-holdigt brandslukningsskum på pladsen.
  • Øvelsespladsen blev undersøgt i 2014 af Miljøstyrelsen, hvor der blev taget syv vandprøver på selve pladsen og to vandprøver 600 meter fra pladsen.
  • Prøverne fra pladsen viste ikke forurening af PFOS, men efterfølgende har det vist sig, at prøverne er blevet forvekslet med prøver fra en øvelsesplads i Region Hovedstaden.
  • De to prøver, som blev taget 600 meter fra pladsen, viser ikke tegn på forurening.
  • Vejle Kommune har vurderet, at pladsen ikke er tilstrækkeligt undersøgt og har bedt Region Syddanmark "prioritere en yderligere undersøgelse af pladsen".
Annonce
VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Give

Grøn opvarmning til mindre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Erhverv

Handelsbanken skal sælges - og det vil også mærkes lokalt

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Egtved

Stort ønske om bybus i mindre by: 'Vi har mere brug for den end de rige i Bredballe'

Annonce