Annonce
Jelling

Tre nye vejnavne i Jelling: To af dem er opkaldt efter kvinder

I første omgang er 11 grunde blevet byggemodnet på Asta Andersens Vej i Jelling. Foto: Anders Kynde
To ud af tre nye vejnavne på den nye boligudstykning ved Anesminde er opkaldt efter kvinder.

Jelling: Drømmer du om at bo på en grund på den nye Anesminde-udstykning, kan du komme til at bo på Asta Andersens Vej.

Det har Vejnavnegruppen i Vejle Kommune besluttet.

Asta Andersen drev i mange år en boghandel på hjørnet af Mølvangvej og Gormsgade. Det gjorde hende til et kendt skikkelse i byen, og selvom hun døde i 2002, levede hendes ånd videre - blandt andet i form af den såkaldte Astafestivalen. Det var en fortællefestival, der blev afviklet flere gange efter hendes død, først på Kongernes Jelling og senere i Byens Hus.

Asta Andersen blev født 26. marts 1915. Forældrene var husmand og murer Marius Georg Andersen og Anna Maria Jensen. Tre år efter Astas fødsel, åbnede moren en boghandel på Gormsgade og Mølvangvej. Senere overtog Asta Andersen huset og forretningen. som blev ført videre på samme sted frem til 1997. Hun døde i 2002. Arkivfoto

Det er dog nogle år siden, at den seneste Astafestival blev gennemført, men nu får den legendariske boghandler altså en ny hyldest i form af Asta Andersens Vej i det nordlige Jelling.

- Vi har længe ventet på at finde det rette tidspunkt at opkalde en vej efter Asta Andersen, fordi hun var en stor kulturpersonlighed, som har betydet meget for lokalbefolkningen. Hun var noget af det første, man mødte, når man som turist kom til byen, da hun også havde et turistkontor. Så når der opstår en lejlighed så tæt på centrum, vil vi gerne benytte lejligheden til at opkalde en vej efter hende, forklarer Jørgen Gram, der er formand for Vejnavnegruppen i Vejle Kommune.

Annonce

Asta får selskab af Karen

Asta Andersens Vej er ikke den eneste vej i den nye udstykning, som opkaldes efter en kvinde. Når alle grunde på Asta Andersens Vej er afsat, er det nemlig planen, at der på anden side af stamvejen skal anlægges et boligkvarter, som får navnet Karen Enevolds Vej.

Karen Enevolds Vej er opkaldt efter forfatteren Karen Enevold, der er født i Jelling i 1896. Her boede hun i en række år, indtil hun blev gift i 1925 og flyttede med sin mand til USA. Tre år senere var de tilbage i Danmark og bosatte sig på Fyn.

Der er sket meget, siden avisens fotograf sendte dronen i vejret og tog dette billede af Anesminde-udstykningen i foråret 2020. Grundene på arealet før stamvejen Anesmindevej bliver en del af Asta Andersens Vej, mens grundene i det grønne areal bag stamvejen får adresse på Karen Enevolds Vej. Arkivfoto: Mette Mørk

Først i 1945 debuterede hun som forfatter, hvorefter hun gennem årene stod bag flere udgivelser. Hun skrev så godt, at hun i 1970'erne og 80'erne modtog flere legater fra Statens Kunstfond og Herman Bangs Mindelegat.

"Med sin tætte, psykologiske skrivestil, blandingen af realisme og fabulerende, mytiske træk indskriver KE (Karen Enevold, red.) sig i rækken af 1900-tallets fantastiske fortællere," står der om Karen Enevold i Dansk kvindebiografisk leksikon.

Karen Enevold døde i 1993 i Odense.

Annonce

Kvinder overhaler mænd

At Vejnavnegruppen i Vejle Kommune vælger at navngive to veje efter betydningsfulde kvinder er helt bevidst, fortæller formand Jørgen Gram.

- For det første vil vi gerne profilere nogle mennesker for at fremme bevidstheden om nogle personligheder, der har haft stor betydning i vores historie. For det andet ønsker vi også at få navngivet flere veje efter kendte kvinder, fordi der har været en tendens til at navngive veje efter kendte mænd. Det er også noget, vi påtænker at gøre fremover, siger han.

Navngivning af veje

  • Nye vejnavne i Vejle Kommune fastsættes af Vejnavnegruppen. Gruppen er sammensat af repræsentanter fra Vejle Bibliotekerne, Stadsarkivet og Teknisk Forvaltning.
  • Vejnavne bestemmes efter flere overordnede principper. For eksempel anvendes så vidt muligt vejnavne, som kan henføres til det geografiske område, hvor vejen er beliggende for at bevare oprindelige topografiske navne og fortælle stedets kulturhistorie.
  • Ligeledes anvendes så vidt muligt vejnavne, der indgår i emnekredse for de enkelte kvarterer, for eksempel blomster, nordisk mytologi, digtere, erhverv med videre.
  • Dog anvendes der ikke vejnavne, der refererer til firmanavne eller nulevende personer.
  • Eksisterende vejnavne ændres principielt ikke, med mindre der er en særlig begrundelse herfor, for eksempel ved deling af veje.

I Jelling har det ikke været kutymen at opkalde veje efter personer. Faktisk er der kun Gormsgade, Gorms Torv, Thyrasvej og til dels Frejas Have, der hører til i denne kategori. Med tilføjelsen af Asta Andersens Vej og Karen Enevolds Vej har kvinderne dermed overhalet mændene i det lokale vejnavne-regnskab.

I øvrigt kommer den tredje vej, som navnegruppen har navngivet på den nye udstykning, til at hedde Anesmindevej. Det er den lange stamvej, som går fra Herningvej gennem boligområdet og hen bag Gormshallen.


Vi har længe ventet på at finde det rette tidspunkt at opkalde en vej efter Asta Andersen, fordi hun var en stor kulturpersonlighed, som har betydet meget for lokalbefolkningen.

Jørgen Gram, formand for Vejnavnegruppen i Vejle Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Charlotte blev overfaldet og truet med kniv: De psykiatriske patienter er blevet farligere

Annonce