Annonce
Danmark

Tre ting, du skal gøre, inden du skifter oliefyret ud

Få huset tjekket grundigt, inden du skifter fyret ud. Foto: Mads Jensen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Det er klogt at få kigget på vinduerne, isoleringen og radiatorerne, inden du skifter oliefyret ud. Det fortæller energikonsulent Niels Hørby Jørgensen fra Energitjenesten.

Inden man skifter oliefyret ud med en mere miljø- og energivenlig løsning, er der nogle ting, man med fordel kan gøre for at sikre sig, at man får mest muligt ud af den nye varmekilde.

Det fortæller Niels Hørby Jørgensen, som er energirådgiver og energikonsulent hos Energitjenesten.

Annonce

1. Husk at isolere

- Det er altid en god idé at efterisolere huset, inden man skifter oliefyret ud. Det gælder især, hvis det skal erstattes med en varmepumpe, for varmepumper kan ikke give så høj en temperatur i vandet, der sendes til radiatorerne, som oliefyret. Du kan ret simpelt tjekke, om huset er egnet til en varmepumpe, ved at lave en drift som med en varmepumpe. Prøv over nogle kolde vinterdage at sænke temperaturen på din nuværende olie- eller gaskedel til 50 grader. Skru cirkulationspumpen op på et højere trin, så der kommer mere vand gennem radiatorerne. Det giver en bedre udnyttelse, hvor hele radiatorens overflade burde blive varm. Sørg for, at alle radiatorer er cirka lige varme, ved at mærke med hånden på radiatorerne. Du må kun lave testen over nogle få dage, da nogle kedler er beregnet til mindst 60 grader. Kan du i alle rum holde 20 eller 22 grader i huset, burde det være klar til en varmepumpe. Kan du ikke holde den ønskede temperatur, er der brug for bedre isolering, vinduer eller større radiatorer.

- Man behøver ikke at isolere, som var det et nyt hus, men man må gerne komme derhenad. Vi anbefaler, at man isolerer med 30 centimeter på loftet, 7,5 centimeter i hulmuren og mindst 50-100 millimeter i gulvet. Olie og gaskedler har typisk en fremløbstemperatur til radiatorer på 60-70 grader på de kolde vinterdage, med varmepumpen skal temperaturen gerne ned på 45-55 grader, for at den fungerer energieffektivt. Hvis du har gulvvarme, er fremløbstemperaturen ofte 35 grader, og det er helt perfekt til en varmepumpe.


Man behøver ikke at isolere, som var det et nyt hus, men man må gerne komme derhenad. Vi anbefaler, at man isolerer med 30 centimeter på loftet, 7,5 centimeter i hulmuren og mindst 50-100 millimeter i gulvet.

Niels Hørby Jørgensen, energirådgiver og energikonsulent hos Energitjenesten


Annonce

2. Vinduer med energiruder

- Vinduerne er også gode at kigge på. Man skal helst have vinduer, som er nyere end omkring år 2000, for her kom der en ny generation vinduer med energiruder, og de er markant bedre til at holde på varmen end dem før 2000. Ruderne har to eller tre lag glas, og så er der et hulrum mellem hvert lag glas. Tidligere brugte man almindelig luft i hulrummet, men man fandt ud af, at det var godt at putte argon i luften, for det gjorde, at luften blev mere stillestående. Det betyder, at ruderne i den nye generation vinduer er cirka dobbelt så gode til at holde på varmen som de gamle.

- Når man isolerer sit hus og har fået nye vinduer i, oplever man tit, at luften bliver for tæt. Det kan man imødekomme ved at købe vinduer med friskluftsventiler eller overveje et ventilationssystem. Der er mange, som glemmer at tænke på indeklimaet, når de begynder at arbejde med at skifte oliefyret ud og får stoppet de værste huller i huset.

Annonce

3. Tjek radiatorerne

- Det er også vigtigt, at man har nogle fornuftige radiatorer. Der skal være en radiator eller gulvvarme i hvert rum. Vi ser nogle gange, at radiatoren i køkkenet er væk, fordi den fylder, men det er en dårlig idé. I nogle rum skal der også være mere end én radiator. Og så skal man have set på, om ens radiatorer er store nok, når nu de ikke bliver fyldt med lige så varmt vand, som når oliefyret står for opvarmningen. Vi råder til, at man får en vvs-installatør til at tjekke det. Det er bedst, hvis installatøren har en tommestok i lommen og går rundt og måler. Det er ikke så godt, hvis der kommer en med slips på, som kun sidder ved køkkenbordet. Huset skal kigges ordentligt igennem.

Energitjenesten

En uvildig instans, som tilbyder skræddersyet rådgivning om energibesparelser og vedvarende energi.

Tjenesten er repræsenteret i alle Danmarks regioner med sekretariat i Aarhus.

Energitjenestens indsats er rettet mod de mindre energiforbrugere. Først og fremmest tilbyder Energitjenesten rådgivning til de danske husholdninger, men arbejder også med skoler, byggeri, erhverv og kommuner.

Niels Hørby Jørgensen, energirådgiver og energikonsulent hos Energitjenesten. Foto: Energitjenesten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce