Annonce
Vejle

Tredje gang lykkedes det: Corona-millioner på vej til institutioner og foreninger

Skoler landet over har måttet investere i ekstra håndvaske og ekstra rengøring - og nu vil et flertal i Vejle Byråd kompensere for de ekstra udgifter. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Den konservative Dan Arnløv Jørgensen genfremsatte et radikalt forslag, og denne gang var der flertal i byrådet for at kompensere

Vejle: 23,8 millioner kroner er på vej fra Vejle Kommunes velspækkede kommunekasse til kommunens institutioner og foreninger.

Den store udbetaling skal dække de udgifter, eksempelvis skoler og daginstitutioner har haft med ekstra rengøring, nye håndvaske og mere personale under corona-epidemien.

På forhånd var meldingen fra regeringen, at kommunerne ville blive kompenseret fuldt ud - men Vejle Kommune har kun fået dækket halvdelen af ekstraudgifterne - cirka 27 millioner kroner.

Annonce

Allerede i februar foreslog den radikale Torben Elsig-Pedersen, der er formand for børne- og familieudvalget, en ekstraordinær bevilling, så institutioner og foreninger som lovet fik betalt de ekstraudgifter, coronaen har udløst. De nødvendige millioner skulle hentes i kommunekassen.

Han gentog forslaget på byrådsmødet i starten af april - men begge gange sagde byrådet nej med det snævrest mulige flertal: 16 mod 15.

Argumentet fra nej-sigerne var "kommunens økonomiske principper". Her har der i årevis været lukket for tillægsbevillinger. Den konservative viceborgmester, Dan Arnløv, var med til at afvise forslaget - netop med den begrundelse.

Provokeret af borgmester-forslag

Men for godt en uge siden ændrede han signal. Baggrunden var forslaget fra borgmester Jens Ejner Christensen om at finde seks millioner kroner. Millionerne skal bruges til en ny bane på Vejle Stadion og et bedre lysanlæg.


Jeg er glad for, at Dan Arnløv nu fremsætter mit forslag, så vi kan løfte corona-byrden af de decentrale institutioner

Torben Elsig-Pedersen, radikalt byrådsmedlem


Det forslag var efter Dan Arnløvs mening et så klart brud med styringsprincipperne, at det var helt urimeligt at afvise forslaget fra Torben Elsig-Pedersen om en økonomisk håndsrækning til kommunens institutioner. Som han sagde på onsdagens byrådsmøde:

- Jeg har hele tiden talt for, at vi skulle have orden i penalhuset. Men det er dårlig ledelse og dårlig stil, hvis vi forskelsbehandler. Når man kan finde penge til VB, må der være ens vilkår.

Annonce

DF ville gå endnu videre

Til mødet havde Dansk Folkeparti stillet ændringsforslag, der udvidede "hjælpepakken" med blandt andet 10 millioner kroner til ekstra udgifter- fordi vi har slidt på stier, trapper og p-pladser i naturen i coronatiden.

Samtidigt skulle det slås fast, at beslutningen om at fravige styringsprincipperne var helt ekstraordinær. På mødet sammenlignede partiets Svend Erik Nielsen corona-udgifterne med følgerne af en brand eller ulykkesskade.

Det har flertallet besluttet

Med et flertal på 16 mod 15 vedtog Vejle Byråd onsdag et forslag fra Dan Arnløv - der i hovedtrækket var en gentagelse af et forslag fra den radikale Torben Elsig-Pedersen. Det betyder:

  1. At der ekstraordinært som et kassetræk bevilges 21,8 millioner kroner, som fordeles mellem udvalgene som kompensation for de opgjorte netto-merudgifter i 2020 som følge af corona.
  2. At der foreløbigt afsættes yderligere to millioner kroner til afdækning af frivillige organisationers og foreningslivets dokumenterede coronaudgifter. Kultur- og idrætsudvalget udmønter puljen. Beløbet finansieres ved ekstraordinært kassetræk.

Dansk Folkeparti fik dog ikke opbakning til den del af pakken. Kun partiets tre medlemmer stemte for.

Til gengæld var et snævert flertal på 16 mod 15 - Socialdemokratiet, SF, Radikale og Konservative - klar til at hive de 23,8 millioner kroner op af kassen til gavn og glæde for kommunens institutioner og foreninger.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Annonce