Annonce
KULTUR

Trist nyt for alle procoholikere: Den legendariske rockgruppe, der er opkaldt efter en kat, er ramt af sygdom

Procol Harum med Gary Brooker i front ved koncerten i Torvehallerne i 1996 - flankeret af guitaristen Geoff Whitehorn og bassisten Matt Pegg. Foto: Palle Pedersen/VAF

Den 6. januar i år kl. 13.43 meldte Fuglsøcentret, at den planlagte koncert med det legendariske engelske rockband Procol Harum, som skulle have fundet sted 17. september i år, desværre er blevet aflyst.

Det skyldes, at gruppens leder og forsanger, Gary Brooker, er alvorligt syg, hvorfor alle koncerter i 2022 aflyses, og det er tvivlsomt, om der nogensinde kommer en koncert igen med det populære band.

Gary Brooker nærmer sig de 77 år, så under alle omstændigheder var det nok alligevel ved at være slut med de lange koncertturneer.

Annonce

Hans specielle sangstemme gør, at det næppe er tænkeligt, at bandet fortsætter med en anden ved klaveret og som sanger, så gruppens mange fans, de såkaldte procoholikere, må fremover nøjes med gruppens plader, hvor den seneste udkom i 2021. Det var en EP, hvor numrene var skabt af makkerparret Brooker/Reid, og hvor sidstnævnte stod for teksterne, ganske som han har gjort siden gennembruddet i 1967 med megahittet ”A Whiter Shade of Pale”.

Procol Harum, som er opkaldt efter en siameserkat, har alle dage været noget specielt på rockscenen. Gruppens musik er ikke rabalderrock som den, for eksempel The Who leverede i 60’erne med et nummer som det herlige ”My Generation”, men mere symfonisk, klassisk inspireret dvælende musik.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Det er velkendt, at gennembrudshittet således er stærkt inspireret af Bachs Air fra Suite nr. 3, og gruppens musik er også kendetegnet af, at hammondorglet er et fremtrædende instrument, i mange år sublimt betjent af Matthew Fisher, som også komponerede nogle af gruppens fremragende instrumentalnumre.

Musikken lagde op til, at man lavede koncerter sammen med symfoniorkestre, men det er blevet til forbavsende få. Den mest kendte er nok koncerten sammen med Edmonton Symphony Orchestra og Da Camera Singers i 1971.

Procol Harum i koncertteltet i Ledreborg Slotspark, august 2006. Foto: Vigand Rasmussen

I 1977 opløstes gruppen, og medlemmerne gik andre veje. Brooker og Fisher drog ad solovejen, dog uden den helt store succes. I 1991 genopstod Procol Harum og drog straks ud på turneer, hvor de flere gange var i Danmark og dermed også i Vejle.

Lørdag 17. februar 1996 stod gruppen således på scenen i Torvehallerne foran godt 300 begejstrede procoholikere og en 600.000 lyttere, da koncerten blev sendt på DR’s P3-kanal. Koncerten blev yderst vellykket, og som VAFs udsendte, Jens Stenfeldt, skrev: ”Og efter den store klassiker (gæt selv hvilken!, VR) var det, som om publikum helt havde overgivet sig. Et øredøvende bifald roterede længe i glashallen, og også efter det sidste nummer ville begejstringen ingen ende tage.”

I 2006 kunne Procol Harum endelig igen høres sammen med et stort orkester og kor. Det var i Ledreborg Slotspark, hvor gruppen spillede sammen med DR RadioUnderholdningsOrkestret og DR Radiokoret, alt dirigeret af David Firman.

Det blev en fantastisk oplevelse for de godt 22.000 tilhørere fordelt over to dages koncerter, og omkring nytår 2011 var Procol Harum på danmarksturne sammen med fællerne fra Ledreborg, og her kom man også til Vejle, hvor musikteatret lagde scene til koncerten.

VAF's udsendte, Erik Andresen, var begejstret over det lydefri og lykkelige samspil mellem gruppen og kor samt orkester.

Det var anden gang, at Procol Harum optrådte i musikteatret. Første gang var i november 2003, hvor de klarede sig fint uden stort orkester og kor, og det var ved den lejlighed, at Brooker og Fisher var på besøg hos Anton Stormlund i Hornstrup Forsamlingshus, hvor de så hans unikke samling af orgler, blandt andet det store kinoorgel, mens også et hammondorgel magen til det, Fisher brugte på scenen.

Brooker udtalte efterfølgende til avisen, at besøget havde været ”meget, meget spændende”, og det forlød, at Fisher havde været mere optaget af de mange dampmaskiner end af orglet, men det kendte han jo også så godt fra det daglige virke.

Det fortælles også, at når den piberygende Brooker var i Vejle, skulle han et smut ned til Havnens Vin- og Tobakshus for at gøre lidt indkøb.

Det fortælles, at når den piberygende Brooker var i Vejle, skulle han et smut ned til Havnens Vin- og Tobakshus for at gøre lidt indkøb.

Mit sidste møde med Procol Harum var bandets koncert lørdag den 4. maj 2019 på Fuglsøcentret, hvor kun Gary Brooker var tilbage af den oprindelige besætning, men det kunne ikke høres.

De ”nye” folk på guitar, bas, trommer og orgel var i den grad sammenspillede og havde været med i mange år, så de leverede en bragende god koncert til stor fryd for de godt 800 tilhørere. På bagtæppet stod der med store bogstaver ”Still there’ll be more”, men meget tyder desværre på, at det udsagn ikke gælder mere.


Kilder:  VAF 6.5.2019, 19.2.1996, 19.11.2001. - Bibzoom.dk

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce