Annonce
VEJLE

Tro det eller ej - Per har selv drejet sin flotte cowboyhat i asketræ

Per Sepstrup er blandt weekendens udstillere i "Åbne Døre". Han har selv drejet hatten i brun-kernet asketræ. Drejningen foregår i vådt træ, som derefter spændes i form. Foto: Leif Baun
Her er chancen for at komme tæt på både kunstnerne og deres værker. Trædrejeren fra Vejle Vesteregn er blot én af den store flok kunstnere, der åbner deres døre til hjem eller udstillingssteder i den kommende weekend.

Vejle: - Der er mange, der har spurgt mig, hvad jeg vil helt herude i Hedegård, når jeg er opvokset i Stensballe, har boet på Fyn og senest i Brejning. Men jeg passer ikke ret godt i et parcelhus, hvor jeg kan sidde og kigge ud over hustage og ind i en hæk. Så jeg ville ud på landet igen.

Per Sepstrup, der nu er 77 år, købte sidste år en trelænget ejendom så langt mod vest i Vejle Kommune, at man ikke kan være helt sikker på, at jorden bliver liggende, hvis det blæser op.

Han fortæller om råvildt og fasaner og stilhed og om, at hvis han kan være heldig at få nogle gode år her, så hellere købe en ejendom, når man er oppe i årene - fremfor at sidde i parcelhuset og ærgre sig.

Annonce

- Her kan jeg få tiden til at gå på en fornuftig måde. Nogle dage får jeg lavet noget, andre dage ikke, konstaterer han.

Her kan jeg få tiden til at gå på en fornuftig måde. Nogle dage får jeg lavet noget, andre dage ikke.

Per Sepstrup, trædrejer, udstiller i Åbne Døre

Det handler om husflid og ganske særligt trædrejeri. Han har ombygget et gammelt uisoleret autoværksted til et lækkert værksted med fire bænke, og alt i drejejern, ansigtsskærme og  dobbelt udsugning.

Per Sepstrup har arbejdet med trædrejeri i 30 år. Her har han i et stykke egetræ drejet en kopi af det berømte skarpsallingkar fra Nordvesthimmerland. Det originale kar, der står på Nationalmuseet, blev skabt i ler for cirka 5200 år siden. Foto: Leif Baun

Her fremstiller han sine produkter og underviser i lighed med andre steder i landet, blandt andet på Skolen for Kreativ Huslid i Viborg.

Byggede fuglekasser som dreng

Per Sepstrup begyndte allerede i drengeårene at arbejde med træ. I nærheden af hans barndomshjem lå der et lille savværk, der fremstillede frugtkasser. Han fik fat i noget af træet, som han byggede og solgte fuglekasser af. I 30 år har han arbejdet med at dreje ting i træ.

I den kommende weekend - 4. og 5. september mellem klokken 11 og 17 - kan man se, hvad han har drevet det til i den disciplin.

Han er nemlig blandt de 60 tilmeldte kunstnere, der står bag begivenheden "Åbne Døre", der åbner deres hjem og fælles udstillingssteder for publikum. Der er udstilling på i alt 34 adresser, heraf de 28 i Vejle Kommune. Per Sepstrup udstiller i Markant, det tidligere posthus i Børkop.

Annonce

Kunst over det hele

Pia Holmgaard, der er medlem af bestyrelsen i foreningen Åbne Døre, fortæller, at det er niende gang, arrangementet afvikles. Der kommer mellem 6 og 70 personer hver sted pr. dag de to dage.

- Nogle gør det til en familiedag, hvor de planlægger hjemmefra, så de kan nå rundt til flere forskellige steder. Det kan minde lidt om Kunstrunden i Vestjylland, fortæller hun.

Denne skål med låg er drejet i en klods, der er limet sammen af forskellige træstykker. Det lyse er canadisk ahorn, mens det mørke er mahogni. Foto: Leif Baun

De fleste udstillingssteder ligger i Vejle by, men der er også nogle i en omegn, der afgrænses af  Randbøldal, Lindved, Hedensted, Daugaard og Børkop, Ny Højen og Ødsted.

Man kan få overblikket over udstillere og adresser på hjemmesiden www.åbnedøre-vejle.dk.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Kultur For abonnenter

Fem stjerner til den hidtil bedste danske Netflix-serie: 'Kastanjemanden' er fremragende forløst

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce