Annonce
Erhverv

Trods corona: Lastbil-trafikken næsten uændret

Der er blevet god plads på de danske veje. I det inderste spor på motorvejene kører der dog næsten lige så mange lastbiler nu, som før landet blev ramt af corona-virus. Foto: Mette Mørk
Antallet af personbiler på de danske veje er mere end halveret i corona-Danmark. Til sammenligning er antallet af lastbiler på vejene faldet med under to procent.
Annonce

Vejle: Siden onsdag 11. marts hvor statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede lukning af landets skoler og hjemsendelse af offentligt ansatte i kampen mod corona-virus, er Danmark lukket mere og mere ned.

Det kan i særdeleshed ses på vejene, hvor antallet af køretøjer er næsten halveret, og myldretid er afløst af metervis af ledig asfalt.

Helt nye tal fra Vejdirektoratet viser dog, at der stort set kører lige så mange lastbiler på de danske veje, som før corona-tiltagene blev sat i værk.

Mens over halvdelen af personbilerne er forsvundet fra vejene, er det under to procent af lastbilerne, der er kørt i garage på grund af corona-krisen.

Så mange færre biler er der på vejene

  • Fredag den 28. februar registrerede Vejdirektoratet 1.864.610 køretøjer på de 30 strækninger. En måned senere - fredag den 27. marts - var tallet faldet til 1.089.644 køretøjer på de samme strækninger. Det svarer til et fald på 42 procent.
  • I tidsrummet faldt antallet af personbiler på strækninger med 56,5 procent - fra 1.530.462 til 665.802 køretøjer.
  • Antallet af varevogne og mindre busser faldt med 15 procent - fra 104.552 til 88.579 køretøjer.
  • Til gengæld faldt antallet af lastvogne i samme tidsrum blot med 1,7 procent - fra 99.326 til 97.637 køretøjer.

Kilde: Vejdirektoratet

Annonce

Fald på 1,7 procent

Fredag 28. februar - små to uger før skolerne blev lukket og offentligt ansatte sendt hjem - talte Vejdirektoratet cirka 1,8 millioner køretøjer på 30 udvalgte strækninger over hele landet.

Det tal var en måned senere - fredag 27. marts - faldet til omkring en million køretøjer - svarende til et fald på 42 procent.

Vejdirektoratet registrerer også længden på de enkelte køretøjer og opdeler dem i køretøjer op til 5,8 meter (personbiler), fra 5,8 til 12,5 meter (varevogne og mindre busser) og køretøjer over 12,5 meter (lastbiler og godstransport).

Ifølge Vejdirektoratets målinger faldt antallet af personbiler fra 28. februar til 27. marts med hele 56,6 procent - fra 1,5 millioner til cirka 665.800 personbiler.

Faldet var mindre markant for varevogne. Her faldt antallet fra omkring 104.000 til 88.500 køretøjer svarende til et fald på 15 procent.

Til gengæld er antallet af lastbiler næsten uændret i perioden.

Ifølge Vejdirektoratets tal er faldet i antallet af lastbiler i perioden på blot 1,7 procent - fra omkring 99.300 til omkring 97.600 køretøjer.

Annonce

Varerne skal ud

Ove Holm, underdirektør i brancheorganisationen Dansk Transport og Logistik (DTL), bekræfter, at transportbranchen endnu ikke er så hårdt ramt af corona-tiltagene som andre brancher.

- Billedet for hovedparten af medlemsvirksomhederne er, at der er gang i forretningen. Butikkerne skal stadig have varer, dyrene skal fortsat have mad og byggeriet er også stadig i gang, så der er stadig varer at køre med. Flere af vores medlemmer fortæller, at de oplever en forskydning af varer, de kører med. For eksempel skal der ikke køres varer til skoler og institutionerne, men til gengæld bliver der kørt mere gods til byggemarkederne, som boomer lige nu, fortæller Ove Holm om hvorfor faldet i lastbil-trafik er så markant meget mindre end for andre typer af køretøjer.

Ove Holm tilføjer dog, at der er enkelte af organisationens cirka 2000 medlemmer, som er begyndt at sende chauffører hjem med lønkompensation.

- Der er altid varer, som skal ud, men vi hører fra vores medlemmer, at nogle af deres kunders ordrebøger er ved at være tomme, så vi må se i øjnene, at vores branche på et tidspunkt også vil opleve et dyk, men vi ved ikke hvornår, siger Ove Holm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce