Annonce
Børkop

Trods lukning forude fortsætter hverdagen sin stille gang

Bodil Jensen er i køkkenet, og hun er i gang med at gøre kaffevognen klar. På Smidstrupparken kører hverdagen sin egen gang, selvom plejecentret skal lukke om nogle år. Foto: Yilmaz Polat

I Smidstrupparken ved både borgere, ansatte og ledelse, at fremtiden ender med, at plejecentret skal lukke ned. Men det påvirker ikke i det daglige, hvor det handler om én ting: borgernes hjem skal være så trygt og rart som muligt.

Annonce

Smidstrup: I det store fællesrum er en ældre mand ved at se nyheder, alt mens en kvinde sidder lidt for sig selv og strikker. På den anden side af en glaskorridor ligger køkkenet. Her dufter det af nybagt brød i køkkenet. Franskbrød og flutes er lige kommet ud af ovnen. Kaffen er også løbet gennem og står klar med styrke og varme.

Det er tirsdag formiddag, og udenfor ruskes januar rundt af en kraftig vind, men inde på Smidstrupparken er der varme og ly. Som der nu altid er.

Dagen er startet klokken syv med et fællesmøde, hvor personalet får styr på, hvad der skal tages højde for den dag. Men nu er klokken ved at være 10, og en kvinde er i gang med vasketøj, og i køkkenet er Bodil Jensen, som er ernæringsassistent, ved at gøre kaffevognen klar.

Den skal rundt på det lille plejecenter, hvor 22 borgere har deres hjem. Her arbejder 30 ansatte på skift. I hvert fald nogle år endnu, for Smidstrupparken skal lukke. Senest i 2024.

- Vi ved jo godt, at centret her skal lukke, men det tænker vi ikke over det i dagligdagen, siger Bodil Jensen, mens hun ordner en frugtskål, som skal på kaffebordet.

Pernille Jensen, der er sosu-assistent, kommer forbi. Hun giver Bodil ret.

- Det er ikke noget, der fylder meget. Det gjorde det i starten, men der kom mere ro på, fordi man besluttede, at der stadig må komme nye borgere ind, så tingene forbliver de samme nogle år endnu. Men det vil da nok fylde mere, når vi nærmer os lukningen, siger hun.

Ansatte tilbydes job

I 2016 besluttede Vejle Kommune, at man vil bygge et nyt og mere moderne plejecenter, hvilket vil betyde, at henholdsvis Atriumhaven i Brejning samt Smidstrupparken i Smidstrup skal lukke.De ansatte vil efter planen får tilbudt job på andre plejecentre, når tiden kommer til det. Deriblandt især hos det nye plejecenter i Gauerslund, som skal stå klar i 2023.

Borgerne på Smidstrupparken har en bus til rådighed, og den bruges flittigt. Denne dag skal nogle borgere og ansatte på tur til stranden. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Borgernes hjem

Ved et af bordene i køkkenet sidder et par af borgerne og spiser lidt mad. På Smidstrupparken er borgerne i alderen fra 57 år og op til 104 år. Fælles er, at de ikke kan klare sig i eget hjem, så deres hjem er nu blevet Smidstrupparken.

- Vi tænker meget på, at det er borgernes hjem. Det gør vi på forskellige måder. Vi banker for eksempel altid på. Og selvom vi ikke selv laver maden her, skal det stadig dufte af mad og nybagt brød. Vores borgere kan også selv bestemme, hvornår de vil stå op. Borgerne har forskellige rutiner, og vi prøver på, så vidt muligt, at indrette os efter de rutiner, forklarer Susanne Søe Mikkelsen.

Hun er centerleder på Smidstrupparken, og det er hendes ansvar at få plejecentret i den rigtige retning. Også selvom stedet skal lukke i 2023.

- Vi ved, vi skal lukke, men det er stadig et hjem for borgerne og en arbejdsplads for de ansatte. Og det er et supergodt sted. Vi er et lille sted, hvor vi kender hinanden, og jeg nyder hver eneste dag at være sammen med borgerne og personalet, men det hører da også med, at Smidstrupparken ikke er et sted, der er gearet til fremtidens udfordringer, siger hun.

Smidstrupparkens fremtid i fokus

Onsdag den 16. januar byder Smidstrup-Skærup Seniorforening indenfor til dialogmøde omkring Smidstrupparkens fremtid.

En arbejdsgruppe bestående af blandt andet folk fra kommunen samt lokalrådet er ved at finde frem, hvad der skal ske med de bygninger, som ellers kommer til at stå tomme, når plejecentret lukker.

- Dialogmødet vil sætte fokus på Smidstrupparken som en del af egnens udvikling og identitet. Og på den måde kan dialogmødet være med til at klæde arbejdsgruppens medlemmer bedre på, for det vil ske med bred baggrund i de ønsker og tanker, som gøres af lokalområdets beboere, lyder det fra Smidstrup-Skærup Seniorklub.

Mødet finder sted i Smidstrup Forsamlingshus og starter klokken 19, og alle er velkomne.

Smidstrupparken er ved at være lidt slidt i kanten, men den fungerer stadig fint. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Tur til stranden

Imens er en lille bus ved at bakke hen til døren. Tre af borgerne skal ud på tur. Til stranden.

- Vi tager ofte på tur, men i dag skal vi ikke ud af bussen. Ikke i den her kulde. Så kører vi hen til et udsigtspunkt, hvor vi kan sidde og kigge ud over havet og få en kop kaffe imens, siger Trine Lindved Clausen, og hun gør klar til at hjælpe de tre borgere ind i bussen. En ad gangen.

- Vi er utrolig glade for den bus, som en af vores borgere har sponsoreret Smidstrupparken. Det er virkelig en ting, som gør en stor forskel og giver os nogle fantastiske muligheder, siger Susanne Søe Mikkelsen.

En ældre kvinde kommer Susanne i møde. Kvinden er svagtgående og støtter sig til et gelænder. Hun skal på toilet, forklarer hun. Susanne hjælper kvinden ind på kvindens lejlighed. Herinde fra toner operaen ud på gangen.

Smidstrupparkens fremtid er til debat. Men hverdagen fortsætter sin stille gang på Smidstrupparken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce