Annonce
Vejle

Trods million-løft: Økonomisk kedel er tæt på at eksplodere

Indsatsen til handicappede og socialt udsatte i Vejle Kommune er blevet langt dyrere, end forventet, fordi antallet af borgere med behov for hjælp stiger. På billedet er det Sanne Bjerggård fra Gadeteamet i Vejle med ryggen til. Hendes team forsøger at give ro og værdighed i hjemløses og stofmisbrugeres kaotiske liv med stoffer og prostitution. Til venstre Lene Thorborg, der er formand for Røde Kors i Vejle, og Charlotte Vange Løvstad, der er ekspert i socialt udsatte hos VIA University College i Aarhus. Arkivfoto: Tommy Byrne
Voksenudvalget kunne ikke få økonomien til at hænge sammen i 2018 - og det har store konsekvenser. S-formand efterlyser opgør med de nuværende budgetrammer for kommunens udvalg
Annonce

Vejle: Ni millioner kroner ekstra til voksenområdet i 2019 og 2020 - derefter og syv millioner kroner om året til voksenudvalgets indsats for svage og udsatte grupper.

Sådan kunne man læse i det forlig om budgettet for 2019, som et borgerligt flertal i Vejle Byråd indgik i september sidste år. Dermed var der lagt op til en økonomisk håndsrækning til de mest sårbare blandt kommunens 114.000 indbyggere.

Netop de ekstra penge til området blev fremhævet, da Venstres gruppeformand Christoffer Melson anbefalede budgetforliget i byrådssalen 3. oktober. Han pegede på, at beløbet var det største, der var tilført området i de fem år, han har siddet i byrådet. Der var bare lige ét problem:

- Allerede dengang stod det klart, at der manglede 18 millioner kroner for at holde serviceniveauet, siger den socialdemokratiske gruppeformand Søren Peschardt (S).

Vi har ikke dårligere serviceniveau. Men vi er presset på myndighedsområdet på grund af, at der kommer flere borgere, og fordi vi heldigvis lever længere. Derfor er vi nødt til at have et større budget - og jeg oplever da også lydhørhed hos mine politiske kolleger.

Gitte Frederiksen (V)

Annonce

Flere borgere har brug for hjælp

Det gjorde hans partifælle Henning Dam opmærksom på allerede i budgetdebatten - og som det fremgår af en kronik fra Henning Dam i dagens avis, er problemet bare vokset, selvom der som udgangspunkt ikke skæres i udvalgets økonomi. Der er flere penge til rådighed. Problemet er, at der er endnu flere borgere, der har brug for hjælp.

Størstedelen af budgettet bruges til de skal-opgaver, som kommunen er forpligtet til at løse på det sociale område. Derfor er fokus på de tilbud kommunen kan stille til rådighed. De bliver færre og færre ifølge socialdemokraten. Udviklingen betyder, som Henning Dam konstaterer, at Vejle Kommune ifølge de kommunale nøgletal er den kommune, der bruger femte-færrest kroner per indbygger til voksne handicappede.

Annonce

Farvel til vigtigt tilbud

Ifølge Henning Dam rammer det hårdt, når politikere og forvaltning tager trykket af den økonomiske kedel, ved at skære i kan-tilbuddene. I sit indlæg nævner udvalgsmedlemmet blandt ændringen af tilbuddet Tusindfryd:

Tusindfryd blev omdannet til Papirfabrikken, og den fælles og meningsfulde madlavnings-aktivitet blev lukket, hvorved omkring 25-30 udviklingshæmmede mistede deres "arbejde" og dagsindhold.

Formanden for voksenudvalget, Gitte Frederiksen (V), erkender, at der er pres på - men afviser, at man "bare" fjerner tilbud:

- Vi har ikke dårligere serviceniveau. Men vi er presset på myndighedsområdet på grund af, at der kommer flere borgere, og fordi vi heldigvis lever længere. Derfor er vi nødt til at have et større budget - og jeg oplever da også lydhørhed hos mine politiske kolleger. Men vi er så tæt på det serviceloft, Folketinget har fastlagt, at vi ikke bare kan bruge penge, selvom vi har dem i kassen, siger udvalgsformanden.

Voksenudvalgets hovedopgaver

Voksenudvalgets budget er på rundt regnet 450 millioner kroner. Hovedopgaverne er:
  • Ansvar for ydelser og tilbud til borgere mellem 18 og 65 år.
  • Drift af bo- og dagtilbud til borgere, med handicap eller sindslidelser.
  • Støtte i eget hjem.
  • Tildeling af handicapkompenserende ydelser og hjælpemidler

Kilde: Årsopgørelse 2017

Annonce

Staten begrænser vækst

Politikerne kan ganske rigtigt ikke bare bruge løs af de mange hundrede millioner fra kassen. Det forhindrer de årlige aftaler mellem de danske kommuner og staten. Her er der lagt et overordnet loft over serviceudgifterne. Grænsen bliver så meldt ud til de enkelte kommuner - og her er Vejle Kommune tæt på at nå den statslige ramme. Men ifølge den socialdemokratiske gruppeformand Søren Peschardt er hensynet til serviceloftet lidt af en undskyldning:

- Der er muligheder for at manøvrere og flytte udgifter fra drift til anlæg. Men helt overordnet er jeg enig i, at vi ikke bare skal lade udviklingen styre vores budgetter og automatisk korrigere, når der kommer flere borgere med behov for hjælp. Der er brug for en politisk vurdering og erfaringen er, at det er godt at få gennemgået et område. Det viser sig ofte, at der er muligheder for at optimere, siger Søren Peschardt.

Det ændrer dog ikke på, at lederen af byrådets største parti er overbevist om, at kommunen står med et strukturelt problem.

- Det er ikke kun i voksenudvalget, at budgettet er presset, det samme gælder familie-området under børne- og familieudvalget, siger han.

Søren Peschardt efterlyser et opgør med den måde, skattekronerne er fordelt mellem byrådets ni fagudvalg. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce

S: 12 år gammel fordeling

Han mener, der er brug for et helt overordnet opbrud med kommunens nuværende økonomiske rammer. Som han siger, bygger den nuværende fordeling af midlerne mellem kommunens ni fagudvalg på de skattekroner, der blev fordelt efter kommunesammenlægningen i 2007. Her smeltede den "gamle" Vejle Kommune sammen med Børkop, Egtved, Give og Jelling:

- Det hele blev lagt sammen, og så skar vi 10 procent af. Det er nødvendigt, at vi får åbnet hele budgettet og set på tværs. Kommunen vokser, det giver flere indtægter, men også udgifter. Det skal vi forholde os til siger Søren Peschardt.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) er med på, at man er nødt til at se på voksenområdets budget i de kommende budgetforhandlinger. Men han vil fastholde den stramme økonomiske budgetdisciplin. Dog er han sammen med de øvrige medlemmer klar med en håndsrækning til voksenudvalget.

På det seneste møde afsatte politikerne i de centrale udvalg en særlig pulje på 23,8 millioner kroner. Det svarer helt nøjagtigt til det beløb, som voksenudvalget mangler for at få balance på budgettet for 2018 - og selvom der ikke er sat endelig adresse på millionerne i puljen, er der næppe tvivl om, at de skal udfylde budgethullet. Men hvordan problemet skal løses på længere sigt, skal politikerne først til at forhandle om nu, og imellemtiden kæmper forvaltning og politikere på socialområdet for at få pengene til at slå til - trods de ekstra millioner i sidste års budgetforlig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Erhverv

Julefrokosten blev corona-aflyst: Personaleforening sender 160 medlemmer på restaurant i stedet

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce