Annonce
Vejle

Trods millionpulje: Byggeri af billige boliger er op ad bakke

Østerbo er i fuld gang med at opføre 60 lejligheder i tre blokke ved Vejle Havn. Boligforeningen har akkurat som AAB andre projekter i skuffen, som man gerne vil drøfte med kommunen. Arkivfoto: Mette Mørk
Byrådet har afsat 10 millioner kroner som kommunalt bidrag til almene boliger - det svarer til cirka 50 lejligheder.
Annonce

Vejle: 10 millioner skattekroner som tilskud til alment boligbyggeri.

Det er et af de mange facit efter torsdagens forlig om Vejle Kommunes budget for næste år. Millionerne glæder repræsentanterne for Vejles store boligforeninger, AAB og Østerbo.

Kommunen går målrettet efter billige boliger - men det er ikke nogen nem opgave, hvis man spørger direktøren for en af kommunens to store almene boligforeninger, Østerbos Søren Ahle Hansen:

- Størrelsen på boligen er det eneste, der virkelig batter, når det gælder om at få huslejen ned. Problemet er, at det er svært at få økonomien til at hænge sammen. Det dyreste i en bolig er køkken og bad - og det koster det samme at indrette, uanset om lejligheden er på 45 eller 110 kvadratmeter.

Mellem 50 og 60 boliger

  • De 10 millioner kroner, der er afsat til såkaldt grundkapital, svarer til, at de almene boligforeninger kan opføre mellem 50 og 60 boliger.
  • Grundkapitalen udgør 10 procent af den samlede byggesum. Med andre ord er der kommunalt indskud til en samlet byggesum på 100 millioner kroner. Med en kvadratmeterpris omkring 20.000 kroner svarer det ifølge AABs formand Hans Helge Andersen til de 50-60 boliger.
  • Beslutningen, som politikerne traf, har følgende ordlyd i budgetforliget: "Der afsættes 10 millioner kroner i indskudskapital i almene boliger. Boligerne skal etableres efter retningslinjer godkendt i byrådet, der tager udgangspunkt i kommunens boligpolitik med særligt fokus på billige boliger."

Annonce

Fokus på mindre bysamfund

Østerbo er i fuld gang med et boligprojekt midt i den nuværende Østerboparken ved Vejle Havn. Her er der små lejligheder, men der er også en række med flere kvadratmetre, hvor det er nemmere at få balance mellem husleje-indtægten og byggeomkostningerne.

Da avisen torsdag aften spurgte den socialdemokratiske gruppeformand, Søren Peschardt, om hans bud på billigere boligbyggeri, pegede han på, at det ville være billigere at bygge i en række af kommunens mindre byer - noget af det, politikerne har fokus på i kommunens nye boligpolitik.

- Her er grundpriserne i hvert fald lavere, som Søren Peschardt bemærkede.

Annonce

Borgmester: Private klarer Vejles behov

Det er formanden for Vejles anden store boligforening AAB, Hans Helge Andersen, enig i. Men som han siger:

- Grundprisen udgør omkring 10 procent af den samlede byggesum. Det er selvfølgelig en del, men hvis vi skulle bygge i de mindre byer, render vi ind i det problem, at driften af boligerne bliver dyrere. Vi skal jo have ejendomsfunktionærer tilknyttet, og når de skal ligge og køre langt, bliver det dyrt. Det vil gå ud over huslejen, siger AAB-formanden.

Med andre ord er der ingen lette løsninger. Det ændrer dog ikke på, at borgmester Jens Ejner Christensen (V) holder fast i ambitionen om at skabe alment boligbyggeri i de mindre samfund.

- Her i Vejle er der jo fuld gang i det private byggeri. Det opfylder behovet i øjeblikket. De penge, vi har i spil, skal ikke bruges til 90 kvadratmeter lejligheder i Vejle, men aktiveres i forhold til vores boligpolitik, siger borgmesteren.

Annonce

Moderniser ældre lejligheder

Ideen med at bygge almene boliger i de mindre byer er et forsøg på at sikre, at ældre borgere kan blive i lokalsamfundet, når lysten til at passe hus og have er brugt op. Men spørgsmålet er, hvordan man kan sikre en husleje, der er til at betale i forhold til, hvad det i dag koster at bo i en ejerbolig, hvor lånene forlængst er betalt ud.

I Vejle har direktøren for Østerbo et bud på, hvordan man måske kan sikre billigere boliger - og løsningen er ikke nybyggeri:

- Vi er i øjeblikket i gang med at renvorere Moldeparken. Her har vi besluttet, at en tredjedel af lejemålene kun får en let modernisering. Det betyder, at vi kan holde huslejen i nærheden af det nuværende niveau, siger Søren Ahle Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Corona-alarm i Vejle: Nu stemmer styrelse dørklokker i de mest belastede områder

Hedensted For abonnenter

Anja havde en svær tid som gravid og fødte 3,5 måned for tidligt: Nu er hun selvstændig fertilitetsrådgiver

Annonce