Annonce
Trekantområdet

Trods modstand fra museum: Gamle bygninger rives ned for at få plads til 30 nye boliger

Det er det her område indenfor den stiplede hvide linje, der skal forvandles til et boligområde med rækkehuse. Agtrupsgårds driftsbygninger skal rives ned, mens stuehuset, som ligger lige udenfor lokaloplanområdet, får lov til at bestå. Luftfoto: Kolding Kommune
Arealerne omkring den gamle Agtrupgård skal inddrages til rækkehusbyggeri for blandt andre seniorer. Politikerne har sat arbejdet med den nødvendige lokalplan i gang. Museet på Koldinghus er ikke tilfreds med kommende nedrivning.
Annonce

Kolding: Indbyggertallet i Agtrup får en ordentlig én på skallen, når et nyt boligområde ved den gamle Agtrupgård på Stenderupvej midt i Agtrup skyder op de kommende år.

Det er lokale udviklere, som vil opføre 30 lejeboliger ved Agtrupgård, og politikerne i plan-, bolig- og miljøudvalget har netop skudt arbejdet med at lave den nødvendige lokalplan for projektet i gang.

Planen er, at der skal bygges rækkehuse ved Agtrupgård på arealet, hvor gårdens tomme driftsbygninger er placeret og på marken øst for gården. Driftsbygningerne er enten ikke bevaringsværdige eller i så dårlig stand, at by- og udviklingsforvaltningen vurderer, at bygningerne kan rives ned, selvom Museet på Koldinghus ikke kan anbefale det. Museet vurderer tværtimod, at bygningerne udgør "et meget markant kulturhistorisk og synligt samlende element i landsbyen Agtrup", hedder det i museets kommentarer til sagen.

Men i lyset af, at Kolding Kommune allerede har udstedt en nedrivningstilladelse, så anbefaler museet, at den kommende bebyggelse "arbejder på at opnå samme status som et bygningsmæssigt og historiefortællende samlingspunkt i landsbyen, som den gamle Agtrupgårds driftsbygninger havde", lyder rådet fra museet.

Ejendommens nuværende ejere, tidligere byrådskandidat for Radikale Venstre Anette Jorsal og tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet Gerrit Toet, ønsker at beholde stuehuset som bolig, mens resten er solgt fra til Padkjær og Ærøbo Aps.

Sådan ser bebyggelsesplanen ud for det nye boligområde. Illustration: Bregenov Architects
Annonce

Klar i juni

- Den nye lokalplan er fint i tråd med vores ønske om at sikre et varieret boligudbud med forskellige boligtyper også uden for kommunens største byer. Der er lagt op til et projekt med gode rammer for fællesskab, så det passer godt til Agtrup-området, hvor der er et meget attraktivt og engageret lokalsamfund. De nye boliger får også et fint samspil med Agtrupgårds smukke stuehus og det grønne landsbymiljø, mener udvalgsformand Birgitte Kragh (V). Hun peger på, at der også allerede nu er stor efterspørgsel på det nye boligområde med bofællesskab og byggegrunde med den gamle Westerbygaard i Sdr. Bjert.

Projektets udviklere har planer om, at de 30 nye boliger kommer til at bestå af både lejligheder og seniorvenlige rækkehuse. Adgangen til det nye område skal etableres med en ny blind boligvej fra Stenderupvej til områdets østlige del. Fra Engløkke bliver der adgang til et mindre parkeringsområde.

Den nuværende historiske allé til Agtrupgård bliver bevaret, men omdannes til en stiforbindelse fra Stenderupvej gennem den nye bebyggelse til gårdspladsen.

Det nye byggeri skal opføres i tegl i en arkitektur, der indpasser sig i det historiske landsbymiljø, men som samtidig har et moderne udtryk. Bygningerne bliver opført i en, halvanden eller to etager.

Forventningen er, at et udkast til den nye lokalplan kan præsenteres for politikerne i juni, og herefter kommer lokalplanen i seks ugers offentlig høring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce