Annonce
Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Sofie Frydensbjerg Nielsen blev kun 20 år. Hun døde 19. juni 2019 i et badekar på sit bosted. Foto: Mette Mørk
På trods af gentagen kritik og et dødsfald har formanden for byrådets børne- og familieudvalg, Torben Elsig-Pedersen (R), fortsat tillid til bostedet Bifrost. Men hvis han ikke havde, ville han heller ikke sige det til avisen, erkender han.
Annonce

Vejle/Horsens: Politisk er der fortsat tillid til bostedet Bifrost og dets ledelse.

Det fortæller formanden for Vejle Byråds børne- og familieudvalg, Torben Elsig-Pedersen (R), efter at Vejle Amts Folkeblad har afdækket, hvordan Sofie Frydensbjerg Nielsen fra Lund ved Horsens døde på bostedet i sommeren 2019.

Hun blev fundet livløs i et badekar i for varmt vand på afdelingen Bygden i Vejle.

En medarbejder forklarede til politiet, hvordan vedkommende gik fra den 20-årige kvinde i først 10 minutter og siden igen i 10-15 minutter.

Det fremgår af obduktionsrapporten og den findestedsundersøgelse, som avisen fået indsigt i.

- Det er ikke meget, jeg kan sige om den konkrete sag, så længe der er en politiundersøgelse. For det må være den, der kortlægger, om der undervejs er sket svigt, hvor det har været, og om nogen i den forbindelse skal tiltales, siger Torben Elsig-Pedersen, der som udvalgsformand er den politisk ansvarlige på området.

Annonce

Styrelse peger på problemer

I marts 2019 fik Bifrost tre påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed, som blandt andet konstaterede problemer med stedets medicinhåndtering og journalføring.

Et år senere, i maj 2020, fik bostedet igen tre påbud. Styrelsen problematiserede nogle af de samme ting og kritiserede samtidig Bifrosts håndtering af badesituationerne med beboerne.

I den mellemliggende periode døde Sofie i et badekar.

Har du stadig tillid til bostedet og dets ledelse efter gentagne tilfælde af kritik og dødsfaldet?

- Jeg synes da ikke, at det er rart, at vi igen med så kort tid imellem modtager kritik. Slet ikke. Men jeg har fået at vide fra forvaltningen, som jeg er i tæt kontakt med, at der er taget hånd om og rettet op på de konkrete ting. Derfor er jeg betrygget i, at der er styr på situationen, svarer Torben Elsig-Pedersen.

- Så kommer den tragiske ulykke oveni. Men dér må jeg igen henvise til, at der pågår en politiundersøgelse. Den må jeg have tålmodighed til at vente på, tilføjer han.

Torben Elsig-Pedersen er formand for Vejle Byråds børne- og familieudvalg og dermed politisk ansvarlig på området. Arkivfoto: Vejle Kommune

Udvalgsformanden påpeger, at det overordnede personaleansvar ligger i byrådets økonomiudvalg og hos borgmesteren, men anerkender, at børne- og familieudvalget godt kan sætte skub i en proces.

- Der er vi bare ikke nået til, mener han.

Annonce

Ingen offentlig gabestok

Det betyder, at tilliden er intakt?

- Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen eller udtaler mig offentligt. Hvis jeg ikke havde, var det heller ikke avisen, jeg ville diskutere det med. Så ville jeg i stedet tage det internt.


Som politikere er vi i byrådet øverste ledelse for 10.000 medarbejdere, og de skulle nødigt gå rundt og være bange for at ende i en offentlig gabestok, hvis de begik fejl.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand for byrådets børne- og familieudvalg


Vil du diskutere det på bagkant?

- Det kommer an på, hvad det er på bagkant af. Helt overordnet er det mit princip, at personalesager håndteres internt. Som politikere er vi i byrådet øverste ledelse for 10.000 medarbejdere, og de skulle nødigt gå rundt og være bange for at ende i en offentlig gabestok, hvis de begik fejl. Så ville de gå rundt og være handlingslammede, mener Torben Elsig-Pedersen.

Når noget så tragisk sker, så er det oplagt at spørge ind til, hvad der bliver gjort af tanker?

- Jamen, der bliver gjort mange tanker. Der er masser af refleksion både politisk og i forvaltningen. Men det ændrer bare ikke på, at vi udadtil bliver nødt til at forholde os til, at der pågår en politiefterforskning.

Annonce

En ekstraordinær trist sag

Familien har fortalt til avisen, at den oplever et massivt svigt fra Vejle Kommune. I en måned troede forældrene således, at deres datter døde en naturlig død.

Hvad tænker du om det?

- Jeg kender ikke sagen i detaljer. Jeg ved ikke, hvem orienterer om hvad, og hvem egentlig har ansvaret for at orientere. Det er heldigvis tale om en helt ekstraordinær trist sag, som har været meget svær at håndtere. Selvfølgelig primært for familien. Men også for personalet, ledelsen og kommunen. Er der sket fejl? Måske. Det kan jeg ikke sige noget om. Min erfaring fortæller mig, at forskellige parter i en krise opfatter situationen vidt forskelligt.

Har kommunen lært noget?

-  Selvfølgelig tager vi læring af sådan en sag. Både på den enkelte institution og i forvaltningen. Ingen ønsker, at vi havner i en lignende situationer igen, svarer Torben Elsig-Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce