Annonce
Trekantområdet

Trods stress og pres - unge har fart på at uddanne sig

Elever fra anden årgang på Middelfart Gymnasium har valgt, at Fyens Stiftstidende skal arbejde med unges udfordringer og muligheder i disse uger. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Unge i Middelfart er hurtige til at vælge og søge de rigtige uddannelser. Men de mange valg sker på en bund af pres og tvivl, og studievejledere råder til, at man skruer kravene til sig selv og hinanden ned.

Nordvestfyn: De unge i Middelfart Kommune vælger uddannelse hurtigere og bedre og klarer sig generelt pænt.

Men de tårnhøje ambitioner har en bagside.

De unge selv og studievejledere melder om for meget stress.

Fyens Stiftstidende samarbejder i disse uger med Middelfart Gymnasium. En række af de unge rapporterer om usikkerhed og et alt for stort pres, når det kommer til valg af uddannelse.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at elever fra gymnasiet er hurtigere end gennemsnittet til at søge videregående uddannelser.

81 procent af eleverne er i gang med en videregående uddannelse senest to år efter studentereksamen i forhold til resten af landet, hvor gennemsnittet ligger på 71 procent.

Annonce

Sådan tilmelder elevernes sig

Sådan tilmeldte eleverne i 9. klasse i Middelfart Kommune sig i marts 2018:10. klasse: 223 elever (51 procent) - primært efterskole.

Erhvervsuddannelser: 38 elever (8,8 procent) - primært teknologi, byggeri og transport.

Gymnasial uddannelse: 160 elever (36,6 procent) - overvejende STX, men også en del HHX.

Andet: 3 elever tilmeldte sig produktionsskole, 1 elev valgte udlandsophold, 1 elev valgte arbejde, mens 11 elever ikke udfyldte en tilmelding.

Sådan tilmeldte eleverne i 10. klasse (efterskole og fri-, privat- og folkeskoler) i Middelfart Kommune sig i marts 2018:

Erhvervsuddannelser: 47 elever

Gymnasial uddannelse: 188 elever.

Individuel tilrettelagt uddannelse: 3 elever.

Andet: 13 elever.

Kilde: FTU-tilmelding for 9. og 10. klasse, UU Lillebælt.

Fremgang - og en restgruppe

Vejleder Claus Ankjær Andersen fra Studievalg Danmark Center Fyn har rådgivet gymnasieelever i Middelfart de seneste 10 år. Han ser en positiv tendens.

- Når man holder årene op imod hinanden, er bevægelsen konstant. Studenterne kommer videre, siger vejlederen, der indskyder, at restgruppen nødvendigvis ikke klarer sig dårligere, da man falder ud af statistikkerne, hvis man eksempelvis uddanner sig i udlandet eller får en karriere som professionel fodboldspiller.

Også overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse tager flere højdespring.

I 2011 havde 59 procent af de 24-årige gennemført en ungdomsuddannelse. I 2018 var det tal steget til 70 procent.

- Det er en ganske pæn fremgang, siger Anders Ladegaard, centerleder på Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) Lillebælt, der tilføjer, at de unge følger landstendensen.

Der er dog - ifølge Anders Ladegaard - en restgruppe på omkring 30 unge ud af en årgang på 600 unge, der ikke umiddelbart får en ungdomsuddannelse. Primært fordi de eksempelvis er udfordret af angst eller ADHD og andre sociale udfordringer.

Om Ryk Middelfart

Fyens Stiftstidende og Middelfart Gymnasium har indgået et samarbejde under overskriften "Ryk Middelfart".De unge skal lære om det lokale demokrati, og lokaljournalisterne skal lære de unge bedre at kende.

Eleverne har bestemt, at både journalister og dem selv skal lave journalistisk indhold under overskriften "Unges udfordringer og muligheder", og journalistikken bliver produceret uafhængigt af hinanden.

Du kan læse tidligere afsnit på Fyens.dk/middelfart.

Vejlederråd: Tal presset væk

Ellers melder UU-centerleder Anders Ladegaard også om et generelt pres blandt folkeskoleeleverne.

En såkaldt Eva-undersøgelse fra 2017 viser, at 44 procent af 8. klasseseleverne på landsplan følte sig presset over valg af uddannelse, og det oplever den lokale vejleder nogenlunde tilsvarende i Middelfart.

- Det er en kombination af, at de unge ikke føler, de har overblik over muligheder og sammenhænge og hvilke krav, der stilles, og det hænger sammen med hele præstationskulturen. Der er et meget stort ønske blandt de unge om at have en plan og at have styr på tingene, oplever Anders Ladegaard, der råder de unge til at acceptere, at tvivlen er en del af livet.

- Og vi skal hjælpe de unge med bedre at håndtere den tvivl, der opstår, supplerer centerlederen.

Claus Ankjær Andersen fra Studievalg Danmark Center Fyn oplever præcis det samme blandt gymnasieeleverne.

Løsningen er ifølge vejlederen lige til:

- Vi skal blive ved med at snakke om det, så vi kan få det talt ihjel. Tag det roligt - det skal nok gå alt sammen, konstaterer Claus Ankjær Andersen, der beroliger med, at frafaldet på videregående uddannelser er faldende blandt de studenter, der kommer fra Middelfart. Ni procent afbrød en videregående uddannelse det første år, viser den seneste opgørelse.

- Førhen har man oplevet større frafald. Det betyder, at nogen tænker sig bedre om i dag, inden man går i gang, understreger han.

Diplomingeniør, medicin og sygeplejerske. Flest vælger lange videregående uddannelser efter Middelfart Gymnasium. Se, hvad de unge vælger, på Fyens.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Danmark For abonnenter

Landbruget, landdistrikterne og tænketank advarer: Coronakrisen vil skævvride Danmark

Annonce