Annonce
Billund

Troels Ravn: Det skal være slut med store uddannelsesfabrikker

Troels Ravn (S) vil kæmpe for at bevare uddannelsesinstitutioner i lokalområdet. Derfor skal de store gymnasier ikke kunne blive ved med at gafle elever til sig. Arkivfoto: Andre Thorup
De kommende forhandlinger om gymnasierne er et oprør mod den centralisering af uddannelser, der er sket siden 2007. Det er vigtigt at bevare uddannelser lokalt, fastslår lokalt valgte Troels Ravn (S).

Grindsted: Inden sommerferien kommer der til at ske noget med ungdomsuddannelserne. Det fastslår lokalt valgte Troels Ravn (S), som har Grindsteds fremtid som uddannelsesby på sinde.

Derfor forventer han, at regeringen er klar til at sætte en fod ned i forhold til, hvordan eleverne fordeler sig på forskellige gymnasier. Det vil få stor betydning i Grindsted, der på grund af små ungdomsårgange er særligt sårbar i forhold til at miste (Billund-)elever til de store gymnasier i Vejle.

- Det skal være slut med de store uddannelsesfabrikker og fyrstedømmer i Vejle, Kolding og Esbjerg. Politisk bliver vi nødt til at regulere det, fastslår Troels Ravn.

Annonce


Vi ønsker, at der også fremover skal være gode uddannelsesmuligheder uden for de store byer.

Troels Ravn (S)


Som i amternes tid

Han fortæller, at regeringen derfor vil lægge op til, at regionerne fremover skal have langt større magt, når det kommer til at fordele elever på de enkelte gymnasier. Det har de ikke haft siden gymnasierne i forbindelse med strukturreformen i 2007 skiftede fra at være styret af amterne til at blive selvejende.

- Siden dengang har de store uddannelsessteder i eksempelvis Esbjerg, Vejle og Kolding haft mulighed for at forøge deres kapacitet og uden begrænsninger kunnet oprette klasser på de forskellige årgange. Det har givet en ulig konkurrence, som vi skal have stoppet. De store uddannelsesinstitutioner skal ikke bare kunne blive ved med at gafle elever til sig, siger han.

- Men det er jo ikke sikkert, at de unge blive taknemmelige over på at blive frataget deres frie valg. Hvad siger du til det?

- Jeg står meget gerne på mål for den holdning, at vi er nødt til at regulere, så vi også i fremtiden har gode uddannelser uden for de store byer. I 2007 ville man centralisere. I dag går vi den anden vej. Nu siger vi, at nærhed betyder noget. Det her er et opgør med hele centraliseringen, pointerer han.

Annonce

Uddannelse uden for byer

Udover elevfordelingen peger Troels Ravn også på det såkaldte taxametertilskud som et vigtigt emne, når gymnasiernes levedygtighed skal debatteres i Folketingssalen. Taxametertilskud er et tilskud per elev, og heraf følger, at få elever giver få penge at drive gymnasium for. Det skal der laves om på, mener Troels Ravn, som går efter, at gymnasiernes tilskud skal være uafhængigt af elevtallet.

- Der skal politiske beslutninger til, for vi ønsker, at der også fremover skal være gode uddannelsesmuligheder uden for de store byer. Det er vigtigt for de unge, og det er vigtigt i forhold til både erhvervsliv og bosætning, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Fik et års fængsel for knivstik og indbrud: 31-årig nægtede næsten alt - og blev dømt for næsten det hele

Annonce