Annonce
Udland

Tusinder af desperate afghanere søger mod grænserne

Afghanere på vej gennem en trådkorridor til Pakistan ved grænseovergangen Chaman. Tusinder er efter Talibans magtovertagelse søgt mod Afghanistans grænser til Pakistan, Iran, Usbekistan og Tadsjikistan for at slippe ud af landet. Foto: -/Ritzau Scanpix
Taliban søger at holde banker og regeringsmaskineri i gang, efter de sidste soldater fra USA er væk.

Store grupper af afghanere, der er flygtet, venter ved landets grænser på at komme ud, og i Kabul er der onsdag lange køer foran bankerne.

Der er opstået et tomrum i administrationen, efter Taliban har genvundet magten. Det gør omverden usikker på, hvordan det skal besvare en truende humanitær krise.

Taliban er opsat på at holde banker og hospitaler åbne. De vil sikre, at regeringens maskineri stadig kører, efter amerikanerne mandag aften trak sig ud af Afghanistan efter 20 års krig.

Annonce

Det afsluttede også en stor operation for at få afghanere, der har arbejdet for USA og vestlige allierede, fløjet ud af landet sammen med deres nærmeste familie.

Kabuls lufthavn fungerer ikke længere. Det har fået grædefærdige og desperate afghanere til at søge mod grænserne til Iran, Pakistan og de centralasiatiske lande i nord. I håb om at kunne få fri passage ud af landet.

- Et stort antal mennesker venter på den afghanske side af grænsen på, at vi åbner portene, siger en pakistansk embedsmand, der har bevidnet det ved Khyberpasset ved grænsen til Pakistan.

Øjenvidner fortæller, at tusinder venter ved grænseposten Islam Qala til Iran.

Over 123.000 personer er evakueret fra Afghanistan via USA's luftbro. Den gik i gang midt i august, da Taliban indtog den afghanske hovedstad, Kabul. Op mod 1000 danskere og afghanere med deres nærmeste familie er evakueret af det danske luftvåben.

Men titusinder af afghanere, der kan være i fare under det nye regime, er tilbage i Afghanistan. Blandt dem er 44 afghanere på den såkaldte danskerliste.

Taliban har tidligere sagt, at det ikke vil hævne sig på afghanere, der har arbejdet for USA og dets allierede over de seneste 20 år. Men der er meldt om flere eksempler på, at Taliban benytter sig af den samme vold, som var gængs under det tidligere Taliban-styre. Det blev væltet af USA i 2001 efter det store terrorangreb på USA.

En kvinde fortæller, hvordan hun tirsdag så en gruppe kvinder blive pryglet med kæppe af Taliban-folk foran en bank.

- Det er første gang, at jeg har set sådan noget, og det gjorde mig rigtig bange, siger den 22-årige kvinde, der insisterer på at være anonym.

BBC har onsdag spurgt en talsmand for Taliban i Qatar, om kvinder vil få sæde i en kommende Taliban-regering. Det "må de nok ikke", svarer han.

Taliban ventes at danne en ny regering inden for få dage.

/ritzau/Reuters

Annonce
Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Vejle For abonnenter

Bevilling på 800.000 kroner skaber hundeslagsmål: Klubber vil ikke dele klubhus og toilet

Udland

Advokat: Drabssigtet dansk statsborger samarbejder med politi

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

Jelling

Northside-festivalen skrotter kødet: Læs, om Charlie i Jelling også hopper på den bæredygtige musik-bølge

Annonce