Annonce
Egtved

Tusinder har besøgt de mystiske Syvårssøer i år

De mystiske Syvårssøer er nogle gange fulde af vand og andre gange er de helt tørlagte. I år har Syvårssøerne været fulde af vand, og det har været med til at gøre området til et virkelig godt besøgt naturområde i år. Arkivfoto: Silas Bang
Henover foråret eksploderede antallet af besøgende ved Syvårssøerne. Selvom besøgstallet er faldet lidt igen, er der stadig mange flere besøgende end vanligt. Det ses blandt andet på slitage på stier, trappetrin og gangbroer.

Frederikshåb: 2020 har været året, hvor mange danskere nok for alvor har fundet eller genfundet kærligheden til naturen og alt, hvad den har at byde. Med coronanedlukning, restriktioner og forsamlingsforbud har mange søgt ud i den smukke natur. Ikke mindst til Syvårssøerne, som i år har været fulde af vand.

Naturstyrelsen gjorde først på året en del ud af i medier at fortælle om søerne, der nogle år er fulde af vand og andre år er helt tomme. Det resulterede i flere gæster, men for alvor stærkt gik det, da Danmark kort efter lukkede ned som følge af corona-pandemiens indtog.

Syvårssøerne

De mystiske Syvårssøer har deres navn fra den kendsgerning, at de ikke altid er der. Fra gammel tid har man bemærket, at søerne dukkede op cirka hvert syvende år, eller også brugte man blot det magiske syv-tal til netop det uforklarlige.

Fakta er, at søerne opstår og forsvinder med højden på grundvandet. Og selvom store mængder nedbør får grundvandstanden til at stige, er det ikke ensbetydende med svulmende søer. Grundvandsspejlet har sine egne "bakker og dale", og derfor er Syvårssøerne meget uforudsigelige.

- Besøgstallet er nærmest eksploderet. I de 25 år, jeg har haft med området at gøre, har jeg aldrig set så mange mennesker i området ved Syvårssøerne før. Og det er ret konstant i øjeblikket, fortalte Gert Hougaard Rasmussen, chefkonsulent og naturvejleder ved Naturstyrelsen, til avisen i april.

Annonce

Mere slitage end vanligt

Siden er besøgstallet faldet lidt igen.

- Men besøgstallet er stadig meget højere nu, end det var på samme tid sidste år. Ikke mindst i weekenderne, fortæller han.


Besøgstallet er stadig meget højere nu, end det var på samme tid sidste år. Ikke mindst i weekenderne

Gert Hougaard Rasmussen, chefkonsulent og naturvejleder


Gert Hougaard Rasmussen kørte i den forgangne weekend, der som bekendt bød på meget smukt efterårsvejr, forbi ved Syvårssøerne og kunne konstatere, at rigtig mange benyttede sig af vejret til en naturvandring - også selvom vandet i søerne er på vej væk nu.

- Der holdt biler stort set overalt, hvor der var plads til det - så uden tvivl var der rigtig mange mennesker på tur ved Syvårssøerne de dage, siger han.

Vil man besøge Syvårssøerne...

Man kan parkere på Randbølhede Rasteplads, Sønder Almstokvej, Randbøl. Der er mulighed for parkering flere steder ved plantagen, men denne er tættest på Syvårssøerne.

Ved rastepladsen er der borde og bænke til medbragt mad og drikke. Der er hundeskov og toilet.

Dele af stierne er ikke velegnet til kørestol og klapvogne.

Hvis man vil vide mere, kan man hente information med kort, vandreture og viden om området på www.nst.dk/randboelhede.

At besøgstallet i år har været meget højere end vanligt kan også ses på stierne og på gangbroer og trappetrin langs stierne.

- Nogle af dem er virkelig blevet slidte at se på. Det er vi slet ikke vant til - og slet ikke i det omfang. Det viser bare, at der er en ekstrem mængde af mennesker, der har gået de steder, end hvad vi er vant til, siger Gert Hougaard Rasmussen.

Derfor er Naturstyrelsen i samarbejde med en gruppe frivillige i gang med tiltrængt vedligehold og reparation langs stierne til glæde for endnu flere naturgæster.

Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mor mishandlede 7-årig datter og skjulte sammen med sin mand lillesøsteren for kommunen

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Livsstil For abonnenter

Sachas drøm brast i Californien: Nu har hun startet sit livs eventyr i Ødsted

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Alarm 112

'Jeg skal dræbe dig': 27-årig varetægtsfængslet efter vold og dødstrusler i Vestergade

Annonce