Vejle: Nu har der været folkemøde i Vejle tre gange. Og noget tyder på, at der er ved at blive skabt en tradition. Det er politikerne i Vejle Byråd, der bestemmer det. Men allerede nu tænkes der fremad hos stabschef ved Vejle Kommune, Julie Halkier Nilsson.
- Jeg er ovenud tilfreds med forløbet i år. Det var et flot og velgennemført arrangement, der bød på stort engagement fra deltagerne, siger hun.
Hun vurderer, at der så småt er ved at være et genkendeligt koncept for mødet, hvor også publikum vænner sig til græsset og telt"byen" på Rådhustorvet. Hun lægger vægt på, at tingene foregår i øjenhøjde, og at der er en stor variation i indholdet. Det varierer fra folkedans til Dennis Ritter og fra børns madpakkespisning til et møde med tidligere byrådsmedlemmer.
En folkefest
Vejle Kommune har gjort op, at der er over 100 aktivitetstilbud, fordelt på 11 steder i byen, med hovedvægt på Rådhustorvet.
Det første af de nu tre folkemøder havde resiliens som tema og blev afviklet fra tirsdag til torsdag.
Ramme for samtale
- Hensigten med folkemødet er at skabe nye rammer for mødet mellem borgere, foreninger og virksomheder, hvor de kan have en demokratisk dialog, siger hun.
Det er svært at sige, hvor mange der har deltaget i folkemødet. Kommunen har dog nogle tællere rundt omkring, der registrerer passage af mobiltelefoner. Sammenligninger med de samme tidspunkter i de forudgående uger viser, at der kommer flere tusinde flere forbi, når der er folkemøde.
- Det handler ikke kun om, hvor mange der er kommet. Det handler også om kvaliteten af den dialog, der har været. Har der været plads til, at deltagerne har kunnet tale med andre om de ting, der ligger dem på sinde, siger Julie Halkier Nilsson.
Programmet var delt over fredag og lørdag. Fredagen er en hverdag, hvor folk er på arbejde, så der var programmet særligt rettet mod skoleelever, og den del bør styrkes i høj grad, mener hun.
Interessen breder sig
Ønsket for folkemødet er ellers, at det får nogle år til at blive kendt, så aktivitetsudbyderne kan finde ud af, hvad de kan have ud af at være med. En hel del sidste øjeblikstilmeldinger tyder på, at interessen for folkemødet i Vejle fortsat breder sig. Det er i øvrigt på linje med erfaringerne fra Spotlightfestivalen, hvor der også er gået nogle år med at løbe den igang.
En mulig fremtidig udfordring kan blive ombygningen af Rådhustorvet, hvis folkemødet skal holdes igen. Det vil være op til Vejle Byråd at forholde sig til, hvad der skal ske.
- Rådhuspladsen har en særlig demokratisk kobling, som vi er glade for, men Vejle har selvfølgelig også andre gode rum, siger Julie Halkier Nilsson.