Annonce
Egtved

Tv-dokumentar afslører: Politiet havde en hovedmistænkt i drabssagen fra Egtved

Brugsuddeleren i Egtved Poul Erik Rasmussen blev dræbt ved et røveri 4. juni 2002. Han blev 57 år gammel og efterlod sig blandt andre hustruen Karin. Foto: VAF Arkiv
Der er gået mere end 18 år, siden Egtveds brugsuddeler, Poul Erik Rasmussen, blev fundet død i butikkens baglokale. Nu kan en tv-dokumentar løfte sløret for, at politiet havde en hovedmistænkt i sagen, som aldrig blev retsforfulgt, og at sagen nu er lukket.
Annonce

Egtved: DNA-spor på gerningsstedet den aften, da brugsuddeler Poul Erik Rasmussen blev fundet bagbundet og kvalt i baglokalet til SuperBrugsen i Egtved 4. juni 2002, ledte nogle år senere politiet på sporet af en litauisk mand.

Denne mand blev i en periode betragtet som den hovedmistænkte i sagen, som Sydøstjyllands Politi tilsyneladende valgte at lukke ned i 2012.

Disse oplysninger, der aldrig tidligere har været offentligt kendt, kommer frem i programmet "Ind i mørket," som siden onsdag morgen har kunne ses på  streamingtjenesten Dplay.

I programmet kigger værten, den tidligere efterforsker Sebastian Richelsen, nærmere på den uopklarede forbrydelse, hvor Egtveds afholdte brugsuddeler mistede livet for 18 år siden.

Annonce

Flere så mørk bil

Dengang blev politiets rejsehold tilkaldt dagen efter brugsuddelerens død. Den første umiddelbare konklusion var, at der var tale om et røveri, som var gået over gevind.

Vært på programmet "Ind i Mørket" Sebastian Richelsen og den tidligere souschef ved Rejseholdet Kurt Kragh kigger nærmere på det røveri, som i juni 2002 fik en tragisk udgang for brugsuddeler Poul Erik Rasmussen i Egtved. Foto: Discovery Networks Denmark

Man efterlyste vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i forbindelse med hændelsen, og her kontaktede flere borgere politiet, fordi de havde bemærket en mørk bil med østeuropæiske nummerplader i området på tidspunktet for det dødelige røveri.

Formentlig den samme bil blev også set af en kvinde ved Skovly Grill i Læborg nogle timer efter røveriet i Egtved. Kvinden så to mænd i en mørk bil, som smed en blå mulepose i grillbarens affaldscontainer.

Da politiet en uge senere efterlyste den mulepose, som brugsuddeleren havde brugt til at tømme dagens omsætning i brugsens tankanlæg, gik det op for kvinden, at det var den, hun havde set.

Men på det tidspunkt var affaldscontaineren allerede blevet tømt, og indholdet var sendt til forbrænding.

Annonce

Ny teknologi giver gennembrud

Tilbage i 2002 var de teknologiske muligheder i forhold til DNA-spor begrænsede. Derfor kunne politiet ikke drage nytte af de tekniske spor, som blev fundet på blandt andet én af de nøgler, der lå på gulvet ved pengeskabet i SuperBrugsens baglokale den aften, da brugsuddeler Poul Erik Rasmussen blev dræbt.

Men fem år senere, i 2007, blev sagen taget op igen og DNA'en genundersøgt, efter at en litauisk mand blev anholdt i forbindelse med et bankrøveri i Egtved.


Hvis denne litauer stadig opholdt sig i Danmark, ville han formentlig være blevet anholdt og varetægtsfængslet.

Kurt Kragh


Politiets efterforskning viste, at litaueren tidligere havde været sammen med en anden litauisk mand i Egtved-området.

Denne mand var i mellemtiden taget tilbage til sit hjemland, men det lykkedes politiet at finde frem til ham i Litauen, hvor han blev afhørt i sagen.

Et mundskrab fra manden viste, at det med meget stor sandsynlighed var ham, der havde efterladt DNA på nøglerne i SuperBrugsen, og dermed var der altså et gennembrud i sagen,

Annonce

Stoppet samme aften

"Ind i mørket" kan afsløre, at de to litauiske mænd rent faktisk blev stoppet i en sort BMW af politiet samme aften, som Poul Erik Rasmussen blev fundet dræbt. Det skete blot 30 kilometer fra Egtved.

Det chokerede hele lokalområdet, da Poul Erik Rasmussen blev fundet død i baglokalet til SuperBrugsen i Egtved. Byen tog senere initiativ til at opsætte en mindesten for den afholdte uddeler. Foto: VAF Arkiv

Den samme sorte BMW blev set dagen før røveriet - blot 19 kilometer fra Egtved.

Nye afhøringer viste i 2007, at en borger i Egtved på dagen for drabet bemærkede uro i nabohuset, hvor der holdt en sort BMW på litauiske plader udenfor.

Det viste sig, at husets kvindelige beboer havde en relation til de mistænkte mænd, og at en mand på adressen havde en arbejdsmæssig forbindelse til SuperBrugsen. Dette kunne være med til at forklare, hvordan gerningsmændene kendte til lukkerutinerne i butikken.

Annonce

Svær at få udleveret

- Hvis denne litauer stadig opholdt sig i Danmark, ville han formentlig være blevet anholdt og varetægtsfængslet, fortæller tidligere souschef ved Rejseholdet Kurt Kragh i programmet.

Men fordi det kræver meget tungtvejende beviser for at få statsborgere fra andre lande udleveret til retsforfølgelse, blev den litauiske mand aldrig stillet for en dommer i sagen.

Rejseholdet blev tilkaldt dagen efter det dødelige røveri for at være med til at opklare forbrydelsen. Men gerningsmændene blev aldrig fundet. Arkivfoto: Mads Hansen

Folkene bag Dplay-programmet har forsøgt at søge aktindsigt i sagen for at få flere oplysninger om den mulige gerningsmand. Men Sydøstjyllands Politi har givet afslag og kommer desuden med en oplysning, der ryster Kurt Kragh.

Sagen er tilsyneladende blevet lukket ned i 2012 grundet forældelse. Sager om drab forældes ellers aldrig, men politiet har her konkluderet, at der var tale om en røverisag, der udviklede sig til vold med døden til følge.

Annonce

Aldrig hørt noget lignende

Denne melding chokerer Kurt Kragh, der i programmet udtaler:

- I de 36 år, jeg har været ved politiet, har jeg aldrig hørt noget lignende. Det, de tager stilling til nu, er det, retten normalt tager stilling til: Hvad er det i grunden, der er sket, siger han og fortsætter:

Tidslinje i sagen om drabet på brugsuddeleren

Efter 18 år er der i forbindelse med den nye dokumentar "ind i mørket" kommet nye detaljer frem i den gamle sag om drabet på brugsuddeleren i Egtved, Poul Erik Rasmussen.
Se tidlinjen over sagens udvikling her: 

4. Juni 2002, 19:15 til 19.45: Poul Erik Rasmussen lukker butikken rutinemæssigt. Han bliver overfaldet og bagbundet med tape.

4. Juni 2002, cirka 20:00: Stedsønnen ankommer, finder Poul Erik Rasmussen og ringer til alarmcentralen. Poul Erik dør dog kort tid efter. Efterforskningen fra politiets teknikere begynder, og medarbejdere bekræfter, at der mangler omkring 30.000 til 40.000 kroner. Politiet indsamler tekniske beviser fra stedet.
To kvinder kan blandt andet også fortælle, at de har set en bil med østeuropæisk plade holde uden for butikkens bagdør op til røveriet.

5. juni 2002, cirka 02:00: En dame, som har en grillbar cirka 19 kilometer fra Egtved ser mænd i alderen 30-40 år, der smider en pose ud ved hendes grillbar. Hun går dagen efter ud, og ser hvad det var, de smed ud. Hun ser, at det var en blå mulepose. 

12. Juni 2002: Politiet fremviser en kopi af den muleposen, som Poul Erik Rasmussen havde brugt på aftenen for sin død. Damen ved grillbaren ringer efter politiet, da hun vurderer, at det må være den samme mulepose, som hun så i sin container. Posen er dog væk, men vidnet giver en beskrivelse af køretøjet, og de to mænd til politiet. Politiet eftersøger en sorte BMW, men ejeren melder sig ikke.
Svar fra dna-prøverne fra butikken matcher ikke med personer, der er i politiets kriminalregister.

Juni 2003: Politiet siger, de har vendt hver en sten, og opgiver midlertidigt sagen.

2012: Sagen bliver lagt helt på hylden.

8. oktober 2020: Dokumentaren "Ind i mærket" kan afsløre, at DNA fra gerningsstedet i 2009 ledte politiet på sporet af en mand i Litauen.
Han boede i 2002 i Egtved, og passer beskrivelserne på en af de formodede gerningsmænd.
Politiet har afhørt manden i Litauen, men har ikke haft held til at få ham udleveret til Danmark.

- At man er i stand til at gå ind og vurdere sagen til at være vold med døden til følge, inden den overhovedet har været i retten, er for mig fuldstændig ubegribeligt. Det krænker min retsbevidsthed (...) Jeg synes ikke, man kan lukke en sag ned på den her måde.

I programmet ønsker Sydøstjyllands Politi ikke at kommentere på kritikken, men skriver i et skriftligt svar, at en eventuel efterforskning kan genoptages, hvis der kommer nye oplysninger i sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce