Annonce
Vejle

Tv-egnet kunstværk: Vejle skal have et varigt minde om Tour de France

Vejle skal have et varigt og tv-egnet kunstværk i bybilledet i forbindelse med Tour de France. Det kan blive et gavlmaleri, men det urbane blikfang bliver nok ikke en hvidhaj som det, street-artist Eske Touborg har graffitimalet i Vestergade i Aarhus. Arkivfoto: Flemming Krogh
Kulturudvalget har afsat en halv million kroner til et gavlmaleri eller andet kunstværk, som både skal være blikfang på dagen, men også et varigt minde om byens tour-start.

Vejle: Et stort mediecirkus og en masse tilskuere vil være på plads i Vejle søndag 3. juli næste år.

Her er Vejle startby for tredje etape af verdens hårdeste cykelløb, Tour de France, men rytterne vil hurtigt være ude af byen, når først starten er gået.

Rytterne cykler mod Jelling og vender for en kort stund tilbage til Vejle på Koldingvej, inden turen går sydpå mod afslutningen i Sønderborg.

Annonce

Vejle Kommune har planer om at udnytte den store fokus til at skabe et væld af aktiviteter i byen på selve dagen og i dagene op til, men hvad står tilbage, når Tour-karavanen og de mange mennesker har forladt byen?

Det spørgsmål vil politikerne i kulturudvalget gerne have et håndgribeligt og meget synligt svar på.

Derfor har udvalget sat gang i en proces, der skal resultere i en eller anden form for varig kunst i det offentlige rum i forbindelse med Tour de France.

Vil gerne fremvise en arv

- Vi vil gerne have en arv, så man i årene derefter kan se, at der var Tour de France i Vejle i 2022. Samtidig vil vi gerne have kunsten og kulturen ud at leve mere i byen, forklarer formanden for kultur- og idrætsudvalget, Dan Arnløv (K).

Afsætter en halv million kroner

  • Vejle skal udsmykkes og have et kunstværk, som kan minde vejlenserne og byens gæster om den julidag i 2022, da Tour de France lagde vejen forbi byen.
  • Til det formål har kulturudvalget afsat 500.000 kroner, da det er forvaltningens vurdering, at et gavlmaleri i en relevant størrelse til formålet koster mellem 250.000 og 450.000 kroner inklusiv klargøring af gavl.
  • Dertil kommer en udgift på skitser på cirka 45.000 kroner i den indledende udvælgelseskonkurrence, samt muligvis en løbende udgift til leje af gavl, hvis den valgte gavl er privatejet.
  • I forhold til vedligeholdelsen kan et gavlmaleri som udgangspunkt bestå i 10 til 15 år afhængig af vejr og vind. En renovering efter otte til 10 år koster, ifølge forvaltningens skøn, omkring samme pris som etableringsprisen.

På et møde tilbage i januar bad udvalget forvaltningen komme med bud på varig kunst i bybilledet, og her blev der blandt andet talt om gavlmalerier.

- Om det skal være gavlmalerier, er ikke afgørende, men det skal være noget, der har høj kunstnerisk værdi, og så skal det være tv-egnet, fortæller kulturudvalgsformanden.

Annonce

Arbejder med gul asfalt

Aktuelt arbejder forvaltningen også  med andre kunstneriske nedslag samt en generel udsmykning af byrummet i forbindelse med Tour De France, blandt andet i Strandgade, der er central på ruten.


Vi vil gerne have en arv, så man i årene derefter kan se, at der var Tour de France i Vejle i 2022.

Dan Arnløv (K), kulturudvalgsformand


Der er arbejdes med kunst på fliser, gul asfalt og kunst i forbindelse med rundkørslen ved havnen. Disse projekter er i proces og ikke endelig vedtaget, men et kunstværk i forbindelse med Tour de France skal have en vis størrelse og kunstnerisk kvalitet for at gøre sig gældende på tv-billeder og overfor publikum og turister.

Annonce

Flere penge nødvendigt

Når det gælder mulighederne for et gavlmaleri er Vejle Museerne i gang med at undersøge, hvilke gavle på ruten der kan blive aktuelle, og forvaltningen foreslår, at gavlkunsten udbydes i en skitsekonkurrence.

- Vi har besluttet, at hele kulturudvalget bliver dommerkomité, og jeg tror, at vi skal finde flere penge end den halve million kroner, vi har afsat til formålet, så vi får lidt mere liv i byen, siger Dan Arnløv.

Til udvælgelsen vil to til tre kunstnere før sommerferien få mulighed for at komme med et bud på værket, hvilket forventeligt vil koste omkring 15.000 kroner per skitse.

Blandt de indkomne forslag udvælges det endelig kunstværk, og ifølge tidsplanen skal udvælgelsen ske  umiddelbart efter sommerferien, så værket udføres til at stå færdig i april eller maj næste år.

Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Sport

Danmarks første medalje er i hus: Se Jesper Hansen skyde sig til OL-sølv

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Billund For abonnenter

Marian og Bent droppede huset: Nu bor de fast i en campingvogn

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Annonce