Annonce
vafo.dk

Tyndslidt tålmodighed: Cannabis-producenter finder fælles fodslag - vil hjælpe patienter og have vished for millioninvesteringer

Morten Snede er direktør i Spectrum Therapeutics, der har brugt 350 millioner kroner på at etablere en produktion af medicinsk cannabis i Stige nord for Odense. Han er også formand for den nye brancheforening. Foto: Nils Svalebøg
- Det er uværdigt, at syge mennesker skal ty til det illegale marked, siger Morten Snede, formand for ny brancheforening for producenter af medicinsk cannabis

Syge mennesker, der tyer til det sorte marked, tilladelser, der er for længe undervejs, og producenter, der er frustrerede over, at investeringer i milliardklassen stadig ikke har fast lovgrund under fødderne.

Det er tre af hovedårsagerne til, at det fælles talerør og brancheforeningen Medicinske Cannabisproducenter har set dagens lys med tre store producenter på Fyn som de første medlemmer: Spectrum Therapeutics og Aurora Nordic, begge Odense, samt Schroll Medical, Årslev.

Medicinske Cannabisproducenter

Medicinske Cannabisproducenter har foreløbigt tre medlemmer:

Spectrum Therapeutics Denmark, Aurora Nordic og Schroll Medical.

Formand er Morten Snede, Spectrum Therapeutics.

Næstformand er Mads Pedersen, Aurora Nordic.

Formålet med foreningen er:

At sikre danske og europæiske patienter adgang til dansk produceret medicinsk cannabis efter de gældende europæiske lægemiddlestandarder.

At varetage de politiske interesser for producenter af medicinsk cannabis i Danmark

At understøtte en konstruktiv dialog mellem bl.a. læger, patiententforeninger, forskere og producenter.

Unik mulighed

Medicinsk cannabis spås at blive en massiv branche på Fyn med hundredvis af arbejdspladser og indtjeninger i milliardklassen, men efter at have brugt to år og hundreder af millioner på at etablere produktioner er tålmodigheden tyndslidt hos blandt andre Morten Snede, der er direktør i Spectrum Therapeutcis og formand for den nye brancheforening, samt hos Mads Pedersen, der er direktør i Aurora Nordic og næstformand.

Medicinsk cannabis i Danmark hører under en fire-årig forsøgsordning, der udløber om to år, og Spectrum Therapeutics har brugt 350 millioner på at etablere fabrik og produktion i Stige nord for Odense. Virksomheden er i fuld produktion og har i månedsvis ventet på at få godkendt et produkt, så det kan komme ud til forbrugerne. Men tilladelsen fra Lægemiddelstyrelsen lader vente på sig, og den ventetid er dyr og går Morten Snede på.

- Det er uværdigt i et samfund som det danske, at syge mennesker ser sig nødsaget til at søge behandling på det sorte marked med heldbredsmæssige risici som konsekvens. De danske politikere har givet os en unik mulighed for at eksportere medicinsk cannabis til patienter i hele Europa. Desværre har selve eksporttilladelserne fra sundhedsmyndighederne ladet vente på sig. Derfor er vi nødt til at forene os og sikre, at politikernes intentioner bliver ført ud i livet, siger Morten Snede.

Annonce

Enorme investeringer

Han understreger, at der er enorme investeringer, indtjeninger samt hundredvis af arbejdspladser på spil, og at det er nødvendigt både at få bedre kommunikation mellem virksomhederne og myndighederne og at få sat fart i processerne. Risikoen er, at andre lande overhaler Danmark inden om og sætter sig på det kolossale marked, som Europa er.

- Det er i alles interesse, at sagsbehandlingen hos myndighederne foregår smidigt og i nært samarbejde med de virksomheder, som lige nu investerer milliarder af kroner i danske produktionsfaciliteter. Vi bør udnytte en unik mulighed for at indtage en førende rolle i det voksende europæiske marked, inden andre lande kommer først, siger Morten Snede.

Det er de tørrede blomster fra cannabisplanten, der er slutproduktet for Spectrum Therapeutics i Stige. Foto: Nils Svalebøg
Sådan ser det ud, når der bliver høstet cannabisplanter på Spectrum Therapeutics i Stige. Foto: Nils Svalebøg
Annonce