Annonce
Give

"Tyren" er mere markant end størrelsen lader ane

"Klar til dagen kamp" er den korte sentens, Paul M. Cederdorrfs skulptur "Tyren" er blevet udstyret med. Måske er den blot interesseret i at forsvare sin plads. Den virker til at være solidt plantet på sin grund af granit. Foto: Skulpturby.dk
Den ligner umiddelbart en blodfattig udgave af Cimbrertyren, som den står der under bøgen. Men tyreskindet kan nemt bedrager
Annonce

Give: Møder man en skulptur, hvor ansigtet ikke en gang blot er markeret, men helt fraværende, er det sandsynligvis et værk af Paul M. Cedersdorrf.

Det kan dog også være et værk af Helle Bang, der på samme måde lade de fleste af sine mennesker være uden ansigter. Men mangler både ansigt og arme er der ingen tvivl om, at det er et værk af Cedersdorff.

Nu har tyre generelt ikke arme, men ben. De er der dog alle fire på Paul Cederdorffs lille skulptur "Tyren", der står på plænen ved det lukkede spisested "Under Bøgen". Men benene er diminutive og tilsyneladende skåret af umiddelbart under skanken.

Det kunne umiddelbart forlede én til at tro, der var tale om en kedelig skulptur, men sådan forholder det sig aldrig med værker af Paul Cederdorff. Og da slet ikke med tyren under bøgen.

Der er saft og kraft i den lille kompakte tyr. Umiddelbart kan man måske ikke se storheden ved den og da slet ikke, hvis man lige har været i Aalborg, og der blandt andet kigget lidt på "Cimbrertyren" af Anders Bundgaard.

Annonce

Venlig eller voldsom

Den er om noget klar til dagens kamp. Ja ikke blot dagens, men livets kamp. Den skraber utålmodigt i jorden med højre forben. Hovedet er bøjet næsten helt ned, rede til angreb med den tykke pandebrask og de to horn. Man kan næsten se, hvordan den fnyser i arrigskab.

Måske var den med, da cimbrerne drog mod syd og undervejs lammetævede romerne, indtil romerne fik nok og cimbrerne forsvandt. (Hvis man ikke lige kan huske dén historie, kan Ebbe Kløvdedal Reichs  "Fæ og frænde" anbefales).

Anders Bundgaards "Cimbrertyren" udstråler meget af den energi og "dagens kamp", der prægede cimbrertoget ned gennem Europa.

Paul Cederdorffs tyr er mere afdæmpet, ikke blot i størrelsen, men også i udtrykket. Den virker mere godmodig end sin nordjyske fætter, men man skal nok vare sig, inden man lige tager den ved hornene.

Den er massiv, som den står der på sin forhøjning. Umiddelbart kan det være vanskeligt at greje, om den er angrebslysten eller afventende og imødekommende.

Den er tilsyneladende forberedt på lidt af hvert og lader det på den måde være op til beskueren at "åbne ballet": Vil du kæmpe eller klappe? Jeg er klar til begge dele.

Annonce

God provokation

Den havde tirsdag aften besøg af to hold deltagere på en guided skulpturvandring. Deltagerne blev delt i to hold for at sikre, at afstanden mellem deltagerne kunne holdes inden for de anbefalinger, sundhedsmyndinghederne har anbefalet.

- Vi havde en fin tur rundt med de to hold med omkring 25 hver. Vi snakkede lidt om de to gule søstre, der ligesom bryder harmonien på Bøgetorvet, men de fleste synes, det er godt med den lille provokation, siger Hanne Lund, der guidede den ene tur.

Nåede man ikke med tirsdag aften, er der to nye muligheder for at komme med på en gratis skulpturvandring. Næste chance er onsdag 15. juli og igen torsdag 13. august.

De koncentrerer sig begge om skulpturerne i midtbyen. Men der bliver også i løbet af sommeren arrangeret en guidet cykeltur til skulpturerne i byens udkant.

For alle de guidede ture er der afgang fra Huset på Rådhusbakken klokken 18.30.

Passer ingen af de arrangerede vandringer, kan man bestille sin egen. Det koster 25 kroner pr. deltager, dog minimum 400 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce