Annonce
Vejle

Tys-tys: Privatskole vil købe tom kommuneskole i midtbyen af Vejle Kommune - S og SF siger nej, men alt tyder på salg

Klostergades Skole kommer efter al sandsynlighed til igen at danne ramme om undervisning - men i privatskole-regi. Arkivfoto: Kaare Johansen
Klostergades Skole har stået tom i godt et år - men snart flytter nye elever ind i de 130 år gamle bygninger midt i byen.

Vejle: Den 130 år gamle Klostergades Skole lige bag Vejle Rådhus fortsætter som skole, hvis et flertal af medlemmerne i Vejle Byråd siger ja til et salg i næste uge.

I dag står skolen tom efter, at den de seneste år har fungeret som sprogskole.

Men hvis salget falder på plads, overgår skole-bygningerne ved Klostergade til den private Sct. Norberts Skole.

Annonce

Foreløbig er sagen om salget nået til økonomiudvalgets lukkede dagsorden. Her sagde et flertal af udvalgets ni medlemmer ja til salget af den i dag tomme skolebygning – et salg, der efter, hvad Vejle Amts Folkeblad erfarer, indbringer kommunen ni millioner kroner.

Jeg glæder mig meget til fortælle skolens forældre, elever og lærere om planerne, hvis byrådet siger ja i næste uge.

Dorte Svane Peschardt, skoleleder på Sct. Norberts Skole

Salgssummen er højere – i omegnen af 14 millioner kroner – men de resterende millioner er en del af det lovpligtige tilskud, som kommunen skal yde til formålet og dermed kan beholde.

Da avisen kontakter lederen af Sct. Norberts Skole, Dorte Svane Peschardt, har hun ikke mange kommentarer med henvisning til, at sagen blev behandlet på økonomiudvalgets lukkede dagsorden. Men hun siger dog:

- Vi har arbejdet med projektet siden oktober sidste år sammen med kommunen. Derfor er jeg glad for, at økonomiudvalget har sagt ja, men vi afventer og har respekt for, at det er byrådet, der træffer den endelige afgørelse.

To partier sagde nej

Og helt uden sværdslag kommer salget ikke til at gå. Det var et splittet økonomiudvalg, der drøftede sagen. Socialdemokratiet og SF stemte nej, men det borgerlige flertal sagde ja.

Skole med vokseværk

  • Sct. Norberts Skole blev grundlagt som katolsk privatskole i 1905
  • I 1908 kom den første skolebygning til og i 1937 den næste store skolebygning ved Blegbanken.
  • 20 år senere var skolen igen vokset ud af rammerne, og en ny skolefløj langs Fjellegade blev taget i brug.
  • i 1977 blev bygningen forlænget, og syv år senere blev der indrettet nye idrætssale og faglokaler.
  • 1990 blev året, hvor blandt andet SFO'en flyttede ind i den store hvide bygning, der tidligere havde huset lager.
  • I 2000 overtog skolen Sct. Maria Stiftelsens tidligere vaskehus. Her blev der samtidig bygget nyt og indrettet seks klasseværelser plus kantine for de største af skolens på daværende tidspunkt 319 elever.
  • Fire år senere flyttede en del af skolen så over på den modsatte side af Blegbanken, da Sct. Norberts Stiftelse købte den tidligere politigård og senere aktivitetshus på Blegbanken 4. Her overtog skolen tre etager.
  • 2021 bliver med al sandsynlighed året, hvor skolen sikrer sig endnu mere plads med købet af den cirka 2500 kvadratmeter store Klostergades Skole.

Ifølge den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat Martin Sikær skyldes nej-stemmen, at kommunen kunne have solgt Klostergades Skole for en højere pris til en udvikler, der ville indrette boliger i det gamle bygninger:

- Og det er økonomisk ansvarlighed at sælge til den højst mulige pris. Vi har ikke det fjerneste imod Sct. Norbert, men vi kunne have fået mere ved at sælge og bruge provenuet til andre formål, siger Martin Sikær.

Da avisen for godt et år siden var forbi den tidligere sprogskole, stod det meste af inventaret endnu i klasselokalerne. Foto: Kaare Johansen

SF's nej-stemme hænger nøje sammen med hensynet til folkeskolen:

- Vores kommunale skoler er maksimalt presset. Derfor virker det, som om man griner alle folkeskolerne op i ansigtet, når man på den måde er med til at booste en privat skole, lyder det fra Lone Myrhøj.

Annonce

Borgmester: Ingen kommentar

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til, at den er behandlet på lukket dagsorden:

- Jeg plejer at skælde ud på de kolleger, der ikke respekterer, at en sag er lukket. Derfor kan jeg ikke tillade mig at kommentere på sagen, siger borgmesteren.

Heller ikke Sct. Norberts Skoles leder, Dorte Svane Peschardt, har mange kommentarer på nuværende tidspunkt - ud over den glæde, hun har udtrykt over, at sagen er gået igennem økonomiudvalget.

Først når byrådet har taget endelig stilling til salget, vil hun og skolen løfte sløret for, hvad de nye lokaler præcis skal bruges til.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt erhvervsmand tabte i boligretten: Nu har hans lejer rettens ord for, at hun må blive boende - selv om han gerne vil rive det forfaldne hus ned

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder besøger Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Erhverv For abonnenter

Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission' - salonen får nyt navn og flytter ud af baggården

Alarm 112

Halsgreb i Ørstedsgade: 40-årig skal i fængsel for at tage kvælertag på sin gæst

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Løvkvist: Pape bøjede sine principper i Hjort-sagen for at ophæve sin egen isolation

Vejle

Se video: De hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Billund For abonnenter

Vorbasse Campings nye ejere har overtaget pladsen: - Vi føler slet ikke, at det er et arbejde

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Alarm 112

Så har man set det med: Der sad fem mænd i en tuk-tuk. Den ene sprang ud og ødelagde et nyplantet træ

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Erhverv

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn, har det siddet dybt i mig'

Vejle For abonnenter

Borger undrer sig på byens nyeste vej: 'Du støder jo panden mod en mur, når du går på det fortov'

Erhverv

Placeringen er afsløret: Her kan du komme til at se den nye Tour de France-skulptur, som er skænket til Vejle af en række erhvervsfolk

Annonce