Annonce
Vejle

Tys-tys: Privatskole vil købe tom kommuneskole i midtbyen af Vejle Kommune - S og SF siger nej, men alt tyder på salg

Klostergades Skole kommer efter al sandsynlighed til igen at danne ramme om undervisning - men i privatskole-regi. Arkivfoto: Kaare Johansen
Klostergades Skole har stået tom i godt et år - men snart flytter nye elever ind i de 130 år gamle bygninger midt i byen.

Vejle: Den 130 år gamle Klostergades Skole lige bag Vejle Rådhus fortsætter som skole, hvis et flertal af medlemmerne i Vejle Byråd siger ja til et salg i næste uge.

I dag står skolen tom efter, at den de seneste år har fungeret som sprogskole.

Men hvis salget falder på plads, overgår skole-bygningerne ved Klostergade til den private Sct. Norberts Skole.

Annonce

Foreløbig er sagen om salget nået til økonomiudvalgets lukkede dagsorden. Her sagde et flertal af udvalgets ni medlemmer ja til salget af den i dag tomme skolebygning – et salg, der efter, hvad Vejle Amts Folkeblad erfarer, indbringer kommunen ni millioner kroner.

Jeg glæder mig meget til fortælle skolens forældre, elever og lærere om planerne, hvis byrådet siger ja i næste uge.

Dorte Svane Peschardt, skoleleder på Sct. Norberts Skole

Salgssummen er højere – i omegnen af 14 millioner kroner – men de resterende millioner er en del af det lovpligtige tilskud, som kommunen skal yde til formålet og dermed kan beholde.

Da avisen kontakter lederen af Sct. Norberts Skole, Dorte Svane Peschardt, har hun ikke mange kommentarer med henvisning til, at sagen blev behandlet på økonomiudvalgets lukkede dagsorden. Men hun siger dog:

- Vi har arbejdet med projektet siden oktober sidste år sammen med kommunen. Derfor er jeg glad for, at økonomiudvalget har sagt ja, men vi afventer og har respekt for, at det er byrådet, der træffer den endelige afgørelse.

To partier sagde nej

Og helt uden sværdslag kommer salget ikke til at gå. Det var et splittet økonomiudvalg, der drøftede sagen. Socialdemokratiet og SF stemte nej, men det borgerlige flertal sagde ja.

Skole med vokseværk

  • Sct. Norberts Skole blev grundlagt som katolsk privatskole i 1905
  • I 1908 kom den første skolebygning til og i 1937 den næste store skolebygning ved Blegbanken.
  • 20 år senere var skolen igen vokset ud af rammerne, og en ny skolefløj langs Fjellegade blev taget i brug.
  • i 1977 blev bygningen forlænget, og syv år senere blev der indrettet nye idrætssale og faglokaler.
  • 1990 blev året, hvor blandt andet SFO'en flyttede ind i den store hvide bygning, der tidligere havde huset lager.
  • I 2000 overtog skolen Sct. Maria Stiftelsens tidligere vaskehus. Her blev der samtidig bygget nyt og indrettet seks klasseværelser plus kantine for de største af skolens på daværende tidspunkt 319 elever.
  • Fire år senere flyttede en del af skolen så over på den modsatte side af Blegbanken, da Sct. Norberts Stiftelse købte den tidligere politigård og senere aktivitetshus på Blegbanken 4. Her overtog skolen tre etager.
  • 2021 bliver med al sandsynlighed året, hvor skolen sikrer sig endnu mere plads med købet af den cirka 2500 kvadratmeter store Klostergades Skole.

Ifølge den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat Martin Sikær skyldes nej-stemmen, at kommunen kunne have solgt Klostergades Skole for en højere pris til en udvikler, der ville indrette boliger i det gamle bygninger:

- Og det er økonomisk ansvarlighed at sælge til den højst mulige pris. Vi har ikke det fjerneste imod Sct. Norbert, men vi kunne have fået mere ved at sælge og bruge provenuet til andre formål, siger Martin Sikær.

Da avisen for godt et år siden var forbi den tidligere sprogskole, stod det meste af inventaret endnu i klasselokalerne. Foto: Kaare Johansen

SF's nej-stemme hænger nøje sammen med hensynet til folkeskolen:

- Vores kommunale skoler er maksimalt presset. Derfor virker det, som om man griner alle folkeskolerne op i ansigtet, når man på den måde er med til at booste en privat skole, lyder det fra Lone Myrhøj.

Annonce

Borgmester: Ingen kommentar

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til, at den er behandlet på lukket dagsorden:

- Jeg plejer at skælde ud på de kolleger, der ikke respekterer, at en sag er lukket. Derfor kan jeg ikke tillade mig at kommentere på sagen, siger borgmesteren.

Heller ikke Sct. Norberts Skoles leder, Dorte Svane Peschardt, har mange kommentarer på nuværende tidspunkt - ud over den glæde, hun har udtrykt over, at sagen er gået igennem økonomiudvalget.

Først når byrådet har taget endelig stilling til salget, vil hun og skolen løfte sløret for, hvad de nye lokaler præcis skal bruges til.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Alarm 112

Frygter, han er forulykket: Politiet efterlyser 64-årig mand

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Danmark For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce