Annonce
Jelling

UCL dykkede ned i kulturen i Jernaldermiljøet

Ugen bød på en sommerskole for studerende, som fredag skulle lære om kulturarvsformidling for folkeskolebørn på Jernaldermiljøet i Vingsted. De studerende var også på udflugter til blandt andet Dybbøl Mølle og Kongernes Jelling. Foto: Peter Branderup Mathiasen
I uge 33 blev der afholdt en sommerskole, som er arrangeret af HistorieLab, UCL og Universitet i Sørøst-Norge. Fredag skulle 22 studerende lære om kulturarvsformidling til børn på Jernaldermiljøet i Vingsted under åben himmel.
Annonce

Vingsted: Fredag var sidste dag i den sommerskole, som er opstået gennem et treenigt og nordisk samarbejde mellem HistorieLab på Det Nationale Center for Historie- og Kulturarvsformidling, UCL i Jelling og Odense samt Universitet i Sørøst-Norge.

Dagen bød på et lunt og solrigt besøg i Jernaldermiljøet i Vingsted, hvor 22 studerende, med et perspektiv på primært uddannelse og pædagogik, havde fokus på kulturarvsformidling til børn og unge, som i dette tilfælde blev en 4. klasse fra Østerhåbskolen i Horsens, der havde valgt at besøge kulturinstitutionen.

Lars Kjær Larsen, der underviser på Pædagoguddannelsen i UCL i Jelling, er en af mændene bag sommerskolen, og han lagde vægt på, at de studerende ville få meget ud af udendørs undervisningen.

- Vi kalder sommerskolen for en udeskole for de studerende, som jo er oplagt under coronakrisen. Alt undervisning foregår i dag under blå himmel i Jernaldermiljøet. De studerende skal blandt andet i dag i gennem nogle iagtagelsesøvelser, hvor de ser på, hvordan Jernaldermiljøets seks instruktører underviser børn om natur og udeliv, fortæller Lars Kjær Larsen.

Tre lektorer fra UCL var med, og fredagen bød efter iagtagelserne på tre workshops i at snitte, lave mad som i jernalderen samt hækling, der skulle formidles til børn og unge.

- Den national identitet i skal ned i børnehøjde. De studerende skal som afslutning på dagen evaluere og skrive opgave, som giver 5 ECST-point for et bestået resultat, siger Lars Kjær Larsen.

Annonce

Nordisk samarbejde

En af de studerende, som deltog i sommerskolen, var Daniel Løvschall, der snart færdiguddanner sig som lærer på UCL i Jelling.

- Kulturarven fylder meget i Danmark, og derfor er det vigtigt at lære om, hvordan den skal gives videre. Her lærer man, at ikke alt bare kom til én i jernalderen, fortæller Daniel Løvschall.

Mange af sommerskolens studerende var fredag lærerstuderende på UCL i Jelling. I midten ses Daniel Løvschall og Kajta Jokela. Foto: Peter Branderup Mathiasen

UCL har siden 2018 haft et samarbejde med Universitet i Sørøst-Norge, der ifølge Lars Kjær Larsen er længere fremme i forhold til at satse på undervisningen i naturen.


Det er positvt, at man i Danmark kan lave en udeskole på den her måde. Det er sværere i Finland, hvor man som skole skal køre langt for at dykke ned i landets kulturarv, hvis det skal have noget med undervisning af gøre.

Katja Jokela


- I Norge koncentrerer man sig mere om undervisning ude i friluftslivet, hvor man har tiden til at lære i det, vi kalder eksterne læringsrum. Det giver coronakrisen os muligheden for at udnytte, siger Lars Kjær Larsen.

Annonce

Svært i Finland

Studerende fra Japan, Canada og Norge skulle have deltaget i sommerskolen, men blev forhindret i at rejse grundet coronasituationen.

35 studerende havde tilmeldt sig sommerskolen, men 22 var til stede i Jernaldermiljøet fredag. Heraf var fire fra udlandet, og en af dem var finske Katja Jokela, der har studeret turisme og service på UCL i Jelling i omkring et halvandet år.

Instruktørerne på Jernaldermiljøet i Vingsted viste en 4. klasse fra Østerhåbskolen i Horsens at smede, og hvordan det generelt var at leve i stenalderen. Dette skulle UCL-studerende iagtage for at lære om kulturarvsformidling. Foto: Peter Branderup Mathiasen

- Det er positvt, at man i Danmark kan lave en udeskole på den her måde. Det er sværere i Finland, hvor man som skole skal køre langt for at dykke ned i landets kulturarv, hvis det skal have noget med undervisning af gøre, fortæller Katja Jokela.

Sommerskolen i uge 33 bød udover besøget i Jernaldermuseet i Vingsted også på udflugter til blandt andet Dybbøl Mølle og Kongernes Jelling, hvor der var særligt fokus på turisme og økonomi i undervisningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Lyntesterne finder flest smittede i Vejle: Derfor er de også glade for at pode til langt ind i foråret

Give For abonnenter

Tidligere nærradio-formand skal for retten: Tiltalt for at have raget knap en halv million kroner til sig

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce