Annonce
Vejle

Udbredt dille blandt unge er let at få fingre i: Dåser med snuslignende tyggetobak sælges overalt

Alle kiosker og tankstationer i Vejle sælger tyggetobak og tobaksfri nikotinprodukter i små poser til at lægge ind bag over- eller underlæbe. Det er ikke snus, men fuldt lovlige produkter med smag af alt fra mint til citrus og skovbær. Foto: Mie Sparre
Kioskerne i Vejle har et rigt sortiment af tyggetobak og tobaksfri nikotinposer til at sætte fast under overlæben. At det er forbudt at sælge snus, afholder altså ikke unge fra lovligt at komme i besiddelse af røgfri nikotin.
Annonce

Vejle: Efterskoler, gymnasier og folkeskoler oplever epidemier af snus-misbrug. Elever helt ned til 8. og 9.klasse i Give er, som tidligere omtalt i avisen, hoppet med på bølgen. Da snus ifølge Sikkerhedsstyrelsen er ulovligt at sælge, lyder det overvældende, at så mange børn frit kan få fingre i de små tobaksposer.

En rundtur til en stribe kiosker i Vejle opklarer fænomenet. Alle de kiosker, avisen har besøgt, tilbyder nemlig et bredt udvalg af dåser med tyggetobak eller såkaldt tobaksfri nikotinposer, som rækkes over disken, når kunden spørger efter snus. At dåserne ikke må sælges til unge under 18 år, er i denne sammenhæng ikke det mest opsigtsvækkende.

Hvis man hurtigt vil vide om man står med en dåse snus eller en dåse tyggetobak i hånden, kan man se på advarselsteksten på æsken. Tyggetobak har dansksproget, snus har svensk.

Kioskansat i Vejle

Annonce

Politikerne ville ikke forbyde snus

Det er til gengæld den danske snuslov, som trådte i kraft 1. januar 2016. Den gjorde det nemlig ulovligt at sælge snus, mens forbuddet ikke gælder tyggetobak. Så det er stadig fuldt lovligt at sælge dåserne med tyggetobak. Godt nok er der en aldersgrænse på 18 år, men ser man bort fra den, kan unge altså ganske let få fat i dåserne med tobak i små papirbreve, som tygges eller presses ind under overlæben nøjagtig ligesom snus.

Forklaringen på, at de danske politikere har valgt at skelne mellem tyggetobak og snus er ikke så let at finde. Men svaret skal måske findes i det faktum, at snus-forbuddet oprindeligt blev vedtaget i EU, og gennem flere år ikke blev udbredt til Danmark, fordi det ikke havde opbakning i Folketinget.

Det var først i 2014, at det lykkedes daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) at finde flertal for at følge EU's regler og gøre det ulovligt at købe snus i løssalg i Danmark.

Annonce

EU truede Danmark med retssag

Et EU-direktiv havde da siden 1992 gjort det forbudt i alle andre EU-lande end Sverige at sælge snus, men Danmark trodsede altså direktivet helt frem 2016.

Europa-Kommissionen havde i 2014 rettet henvendelse til Danmark og varslet, at sagen ville komme for EU-domstolen, hvis ikke Danmark stoppede snussalget. Det fik i sidste ende Venstre til at tilslutte sig forbuddet, som altså kun kom til at gælde snus og ikke tyggetobak. Derfor kan danske unge over 18 år i dag ganske lovligt købe og bruge tyggetobak, selvom skadevirkningerne vurderes til at være nøjagtig de samme som for snus.

Bare posen kan tygges er det lovligt

Ifølge det europæiske tobaksdirektiv er al tobak til oral indtagelse – med undtagelse af varer, der er bestemt til at inhaleres eller tygges – forbudt at sælge i EU-lande.

Undtagelsen er givetvis møntet på nikotintyggegummi og nikotin-produkter til tobaksafvænning.

Ifølge dansk lov er snus derfor ulovligt, mens tyggetobak er lovligt at sælge i Danmark. Sundhedsministeriet definerer nemlig tyggetobak som en »røgfri tobaksvare, som udelukkende er bestemt til at tygges«.

Der er ikke noget krav om, hvor hyppigt det er meningen, at man skal tygge på den lille pose, men blot at den skal kunne modstå mekanisk pres fra tænderne.

Det er desuden fuldt ud lovligt at importere snus til eget forbrug fra for eksempel Sverige, dog maksimalt 750 gram ren snus eller 2250 gram inklusiv emballage.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen og Lov om tobak

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Iskolde gys til terrassen

Annonce