Annonce
Fredericia

Udgifter faldt efter direktør-exit: Havnen har strammet op, siger borgmester

Havnens repræsentationsudgifter var for høje, men der blev strammet op efter 2019, konstaterer borgmester Steen Wrist (S). Arkivfoto: Søren Gylling
Onsdag kritiserede borgmesteren havneselskabet ADP's bestyrelse for manglende information i en sag om høje repræsentationsudgifter. Men han er tilfreds med, at havneselskabet har strammet op, og udgifterne er faldet.

Fredericia: Havneselskabet ADP har strammet op, efter at der i en periode frem til januar 2019 var for store udgifter til repræsentation og rejser.

Det oplyser borgmester Steen Wrist (S), efter at byrådet tirsdag fik en redegørelse om pengeforbruget i det kommunalt ejede havneselskab.

I en pressemeddelelse fik ADP's bestyrelse onsdag kritik for manglende information i en sag fra 2019. Kritikken kom fra både borgmester og byråd.

Annonce

Som tidligere beskrevet forsvandt havnens tidligere direktør Nils Skeby med kort varsel fra sin post i januar 2019.

I udtaler kritik, men I nævner ingen konkrete eksempler på, hvad der kritiseres. Eller hvem den ledende medarbejder i 2019 er. Hvorfor ikke?

- ADP har indgået en aftale om fortrolighed med nogle fratrådte medarbejdere. De aftaler skal vi som byråd naturligvis respektere. For mit vedkommende handler kritikken om manglende dialog. Vi kunne have undgået meget ballade, hvis vi dengang havde en tættere dialog. Det er det, jeg lægger op til nu. Der har også været et for højt niveau af repræsentation, men det er der strammet op på. Og flere initiativer er ved at blive implementeret, siger Steen Wrist.

Fredericia Dagblad har fået aktindsigt i redegørelsen, som byrådet fik præsenteret. Her fremgår det, at ADP's udgifter til rejser og repræsentation faldt fra 1,1 millioner kroner i 2018 til 0,7 millioner i 2019 og 0,3 millioner i 2020.

Bilag fremvist

Sagen begyndte, da flere byrådspolitikere fik fremvist ADP-bilag, der tydede på høje repræsentationsudgifter. Siden kom Fredericia Byråd med kravet om en redegørelse om tre forhold: Private indkøb, sponsorater op til Fredericia Teaters konkurs og repræsentationsudgifter.

Vi kunne godt have tænkt os dengang at være blevet orienteret om de forhold i selskabet, der har så stor værdi for Fredericia.

Steen Wrist

I pressemeddelelsen konstaterer Steen Wrist, at sagen dengang blev håndteret. Men blev den håndteret godt nok?

- Ja, bestyrelsen har håndteret det dengang på baggrund af den rådgivning, de fik af advokater. Så den del, synes jeg, er tilfredsstillende. Vi kunne godt have tænkt os dengang at være blevet orienteret om de forhold i selskabet, der har så stor værdi for Fredericia. Men selskabet havde den konstruktion, den havde på det tidspunkt, og de handlede inden for skiven, siger Steen Wrist.

Annonce

Flere muligheder fremover

ADP A/S følger reglerne i aktieselskabsloven, som af konkurrencehensyn også indebærer fortrolighed. Men byrådet ønsker nu en ændret ejerstrategi. Der skal ifølge borgmesteren være en "kortere vej mellem virksomhed og byråd i hverdagen".

Kan en anden ejerstruktur forhindre, at det sker igen?

- Selvfølgelig håber vi, det aldrig sker igen. En anden ejerstruktur kan give mulighed for, at bestyrelsesmedlemmer kan orientere byrådet mere om de forandringer og udviklinger, selskabet står med i dagligdagen. Det er den mulighed, vi ønsker, siger borgmesteren.

Hvad skal borgerne bruge jeres pressemeddelelse til, når der ikke er konkrete informationer om, hvordan pengene er blevet brugt. Eller hvad der er sket?

- Der er kommet alvorlige ting frem. Men det er vigtigt at have fokus på, hvordan det er  håndteret. Det er vigtigt at fortælle borgerne, at vi agter at lave en ejerstrategi og udvise mere aktivt ejerskab. ADP er et selskab, som mange i byen har en holdning til, og den diskussion skal byrådet tage på sig. Vi skal have et mere aktivt ejerskab, så vi sikrer, at ADP også drives i den retning, som kommunen ønsker. Selskabet er rigtigt godt på vej, men det handler om bedre kommunikation i dagligdagen, så kommunen og selskabet trækker i samme retning, siger borgmesteren

To politikere sidder i ADP's bestyrelse

Fredericia Kommune er hovedaktionær i havneselskabet Associated Danish Ports A/S (ADP.

Fredericia Byråd har to repræsentanter i bestyrelsen for ADP. Næstformand Steen Wrist (S) og bestyrelsesmedlem Christian Jørgensen (V). Steen Wrist sidder i bestyrelsen i sin egenskab af borgmester, så han blev først en del af bestyrelsen 1. januar i år. Christian Jørgensen har været medlem af bestyrelsen siden november 2016.

Erik Østergaard er formand for bestyrelsen, som har i alt ni medlemmer.

Fredericia Dagblad har kontaktet den tidligere ADP-direktør Nils Skeby, men han er ikke vendt tilbage. Tidligere har han oplyst til Fredericia Dagblad, at han er bundet af en fortrolighedsklausul efter sin fratrædelse fra ADP.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Danmark For abonnenter

Frygten for forurenings-sygdomme i Grindsted er blusset op igen: Her er, hvad vi ved

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sikær tog serveretten med præcist svar - og derefter skiftedes borgmesterkandidater pænt: Men på særligt et punkt havde Sikær og Jens Ejner forskellige holdninger

Vejle Boldklub For abonnenter

Det er kun en pokalkamp: Men derfor gør VB alligevel klogt i vinde over AC Horsens

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Billund

Venstre-kandidat er vred: Har fået stjålet mindst fem valgplakater

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

forside For abonnenter

Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

Erhverv

Bank slår to filialer sammen og flytter til Snoghøj: - Folk efterspørger parkering og nem adgang

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Rema lukker onsdag: Den nye købmand har ikke dansk pas - det er dæleme svært at høre

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Navne

Morten stiller ikke op til byrådsvalget denne gang, til gengæld er han allerede blevet valgt til noget andet

Vejle For abonnenter

Først var de tæt på at opgive: Nu er Hovers kunstgræs ramt af den verdensomspændende varekrise - de manglende dele kan ligge i én hånd

Vejle Boldklub

Ingen masseudskiftning hos VB til pokalkampen i Horsens: Genvalg til alle minus én

Annonce