Annonce
Vejle

Udhungrede bogorme stod i kø: Men sig mig - skal bøgerne i karantæne?

Der var kø ude foran biblioteket i Vejle mandag middag, da det genåbnede efter over to måneders coronalukning. Der lukkes indtil videre kun 40 gæster ind ad gangen. Foto: Mette Mørk
Så kan vi lære at sætte pris på kulturen. Gæsterne stod i ved genåbningen af Vejle Bibliotek mandag middag.

Vejle: Mandag middag genåbnede bibliotekerne i Vejle Kommune. Efter mere end to måneder stod bog- og andre lånere i kø for at komme ind i kulturens katedraler.

- Det er en historisk dag. Hvornår har vi ikke haft bibliotek i to måneder? Det er også historisk, fordi det nærmest bliver bibliotek som i 1950'erne, siger biblioteksleder Mette Høxbro.

Kulturen er nemlig fortsat rationeret, for coronaen er jo langt fra ovre. Der må indtil videre ikke være mere end 40 mennesker ad gangen inde i biblioteket i Vejle. Det betyder kø ude foran biblioteksbygningen.

Når man er kommet ind, må man nærmest helst ikke være der. Man kan låne dét, der står på hylderne. Der er ingen stole, pc'er eller andre muligheder for at opholde sig i området.

Og man skal tænke over sine bevægelser, for ellers opstår der hurtigt en ret lang kø ved afleveringsmaskinen.

Vi har ingen bøder før 15. juni. Det er blandt andet fordi, vi har regnet ud, at vi har 75.000 ting udlånt. Dem skal vi helst ikke have ind på en gang.

Mette Høxbro

Bare tag den med ro - ingen bøder

Ud over, at man kan få orden i sit hus ved at aflevere de lånte materialer, der er blevet aaalt for gamle (ingen bøder før 15. juni), så kan man nu også reservere på normal vis og hente, når det ønskede er fundet frem. Man kan bare ikke møde op og sende personalet i kælderen.

- Vi har ingen bøder før 15. juni. Det er blandt andet, fordi vi har regnet ud, at vi har 75.000 ting udlånt. Dem skal vi helst ikke have ind på en gang, forklarer Mette Høxbro.

Mens vi stod i køen, hørte vi tre spørgsmål fra brugerne, som vi straks bar videre til bibliotekslederen.

Hvad sker der med de bøger, der kommer retur? Skal de afsprittes?

- Det var meldingen en overgang, men det er ændret. Vi får bøgerne ind i sorteringsanlægget, og så ryger de på plads. Der er heller ikke en karantænetid, før de lånes ud. Men det er jo ikke altid, et materiale der kommer ind, ryger ud med det samme igen.

Hvorfor begrænser I åbningstiden, så I klumper lånerne sammen i stedet for at have fuld åbningstid og sprede gæsterne?

- Åbningstiden kan godt ske at blive noget af det første, vi justerer på. Men vi er nødt til at åbne forsigtigt for at få nogle erfaringer om, hvordan det spænder af.

Biblioteket i Vejle er kæmpestort. 2000 kvadratmeter. Hvorfor kunne lukke 40 ind ad gangen?

- Det er en beslutning, vi har truffet ud fra, hvad vi kan overskue. Biblioteket har mange kroge, og pludselig kan vi være for mange og for tæt sammen, siger Mette Høxbro.

Annonce

Foretrækker fysiske bøger

I køen, der venter på at komme ind, møder vi Ib Rosenkær Hansen fra Nørup.

- Normalt kommer jeg nok et par gange om måneden. Jeg foretrækker at læse fysiske bøger og bruger også en del noder. Man kommer til at trænge til at gå på biblioteket, lige som nogle længes efter restaurantbesøg, siger han.

Niels Bisp fra Bredballe var også klar til biblioteksåbning. Han er 26 år og går på seminariet i Jelling.

- Jeg er ved at være midtvejs i studiet og skriver eksamen. Der har været nogle problemer med bøger, jeg gerne ville have. Men dem måtte jeg give afkald på og finde på noget andet, siger han.

Biblioteksleder Mette Høxbro kalder den delvise genåbning af biblioteket mandag middag for historisk. Foto: Mette Mørk
Annonce

Biblioteket har været savnet

Mette Høxbro glæder sig over åbningen. Hun noterer også, at biblioteket har fået meget stor opmærksomhed fra brugerne. I sidste uge var der "vinduesbibliotek", hvor man gennem to vinduer kunne aflevere lånte materialer samt hente sine reserveringer fra før statsministeren lukkede landet. 600 brugte det tilbud.

- Vi har været savnet. Værdien af kultur er gået op for folk, siger hun.

Bibliotekerne er langt det største kulturtilbud i hele landet med 40 millioner besøg årligt.

Biblioteket har sat afstandsstrimler op, og der er engangshandsker og håndsprit overalt. Foto: Mette Mørk
Sædvanligvis må man gerne være længe på biblioteket, men ikke i øjeblikket. Stole, kundepc'er og andre hyggeting er fjernet eller afspærret. Foto: Mette Mørk
Transportbåndet havde travlt mandag middag med at sende afleverede bøger med videre ind i maven på det store sorteringsdyr. De tilbageleverede materialer skal hverken afsprittes eller i karantæne. De bliver sat på plads og kan så udlånes igen til den næste bruger. Foto: Mette Mørk
Straks fra åbningen mandag klokken 12 var der kø ved afleveringsmaskinen. Men tag det roligt med afleveringerne, siger biblioteket. Der vanker ingen bøder før 15. juni. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Live fra pressemøde: Alle test af Eriksen ser fine ud - har holdt videomøde med landsholdskollegerne

Sport

Vejle-boksere tror på medaljer

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce