Annonce
Ikast-Brande

Udledningen af beskidt vand til åen er standset

Siden 2. januar er der blevet ledt beskidt grund- og overfladevand ud i Brande Å fra byggepladsen i Centerparken, men nu er det lykkedes at finde en løsning, så vandet er rent, inden det ledes ud i åen. Arkivfoto
Et såkaldt sugespidsanlæg forhindrer, at der løber snavset vand fra byggeplads ud i Brande Å.
Annonce
Annonce

Ikke muligt at stoppe grundvand

Brande: Den 2. januar blev Ikast-Brande Kommunes miljøafdeling gjort opmærksom på, at der blev udledt ufiltreret, beskidt grundvand fra byggepladsen i Centerparken direkte i Brande Å, og siden har kommunens ansatte sammen med firmaet NCC, der har entreprisen på skolebyggeriet, forsøgt at finde en løsning.

- På byggepladsen er der nu etableret en løsning med et sugespidsanlæg, hvor grundvandet opsuges, inden det løber til selve byggefeltet og derefter pumpes til Brande Å. Det vand, der i dag løber i Brande Å, er således rent, og der sker ikke længere sandvandring i åen som følge af byggeriet. Det oplyser Rasmus Dandanell Lundegaard, der er kommunens teamleder for natur & vandløb.

På selve byggepladsen er der ligeledes etableret et tilbageholdelsesbassin. I første omgang var det ment som et bundfældningsbassin med et indløb og et afløb.

- Bundfældningen var dog ikke effektiv nok, og det var herfra, der i starten af januar var en udledning til Brande Å med sediment, oplyser Rasmus Dandanell Lundegaard videre. Nu da sugespidsanlægget har opnået fuld funktion, er tilbageholdelsesbassinnet ændret, så der ikke længere sker udledning herfra og til Brande Å.

- Bassinet skal nu alene bruges, hvis der kommer store mængder overfladevand på byggepladsen. Fra bassinet vil vandet sive gennem jorden og til Brande Å. Herved tilbageholdes alle lerpartikler og vandet, der kommer fra bassinet og til Brande Å, vil således fremover også være rent, forklarer teamlederen.

Rasmus Dandanell Lundegaard oplyser, at det ikke er fysisk muligt at stoppe udledningen af grundvand fra byggepladsen, da der er et stort tryk på grundvandet i området.

- De pumpebrønde, der bruges til at pumpe grundvandet til Brande Å, var også i brug, da der var bibliotek og administrationsbygning på grunden. Dengang blev der pumpet grundvand ud for at sikre bygningernes kældre. Den nye skole bygges uden kælderetage, og der graves derfor alene ud til fundament. Det forventes derfor, at når skolen er bygget, vil der være et mindre behov for udpumpning af grundvand, end der var med de gamle bygninger, oplyser Rasmus Dandanell Lundegaard.

Med hensyn til de gydebanker, der blev udlagt i åen før jul – alle nedstrøms byggepladsen i Centerparken – tyder de første foreløbige vurderinger på, at de ikke har lidt skade af sandvandringen.

- Ikast-Brande Kommune vil dog fortsat følge dem og vurdere, om gydebankerne har lidt skade, garanterer Rasmus Dandanell Lundegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Vejle For abonnenter

Efter Sofies død i badekarret: Nu måler Vejles bosteder badevandet med et termometer

Danmark For abonnenter

20-årige Sofie døde i badekar på bosted: Medarbejdere makulerede vigtig badeinstruks

Annonce