Annonce
Egtved

Udnyttede coronalukning til omfattende renovering: Sognegård er blevet renoveret for en million kroner

Søren Lindbjerg, Svend-Erik Madsen og Peter Bruun Hansen er meget tilfredse med de seneste måneders renovering af Nørup Sognegård. De glæder sig nu til at vise resultatet frem til en festlig dag i sognegården søndag 20. september. Foto: Mette Mørk
Takket være fonde og donationer samt et hold af frivillige håndværkere, har Nørup Sognegård kunne udnytte corona-nedlukning til at gennemføre en omfattende renovering.
Annonce

Ny Nørup: - Det er simpelthen blevet så godt. Vi er enormt tilfredse, lyder fra Peter Bruun Hansen, formand for bestyrelsen i Nørup Sognegård.

Stoltheden er ikke til at tage fejl af, da Peter Bruun Hansen, Søren Lindbjerg og Svend Erik Madsen viser rundt i Nørup Sognegård. De seneste måneder har stedet gennemgået en stor og længe tiltrængt renovering. Ikke mindst herre- og dametoiletterne samt køkkenet har fået en stor overhaling.

- Badeværelserne og køkkenet var nået et punkt, hvor vi ikke kunne være dem bekendt. Det kan vi i den grad nu, fortæller Søren Lindbjerg, der også er medlem af bestyrelsen.

På badeværelserne er alt inventar skiftet ud med nyt, og det originale gulv er blevet slebet, så de nu er lyse, pæne og indbydende. I køkkenet er stort set alt skiftet ud, og det nyrenoverede køkken renoveret med professionel assistance, så det både er lækkert, funktionelt og let at holde rent.

Køkkenet er blevet totalrenoveret og stort set alt skiftet ud, men det trængte virkelig også til en omgang, fortæller bestyrelsen. Foto: Mette Mørk

Samtidig er flugtvejen blevet udvidet med en bredere dør og et bredere gangareal, så der ifølge brandmyndighederne fremadrettet må være op til 200 mennesker i salen ad gangen mod 150 mennesker tidligere - altså når det atter bliver tilladt at samles så mange på grund af forsamlingsforbuddet.

Annonce

Velvillige fonde

I 2018 blev Nørup Sognegård en selvejende institution, da en gruppe lokale kræfter gik sammen og overtog sognegården fra Vejle Kommune.

- Vi ønskede at genrejse sognegården og skabe et lokalt kultursamlingssted. Sognegården var stort set ikke blevet renoveret siden 1964. Det ville vi gerne gøre noget ved. Men så længe sognegården var i kommunalt regi, var det ikke muligt at søge fonde, forklarer Peter Bruun Hansen.


Badeværelserne og køkkenet var nået et punkt, hvor vi ikke kunne være dem bekendt. Det kan vi i den grad nu.

Søren Lindbjerg


For egne midler blev første etape af en større renoveringsplan gennemført kort efter overtagelsen. Her blev foyeren, den lille sal og scenen renoveret. Men der var brug for flere penge for at gennemføre de ønskede projekter, der ikke mindst omhandlede renovering af køkken og badeværelser.

- I starten af året søgte vi en række fonde, og vi var så heldige, at vi relativt hurtigt fik svar med tilkendegivelse af støtte fra både Nordea Fonden, Ole Kirk's Fond og Jelling Sparekasses Fond. Samtidig fik vi tilsagn om støtte fra vores lokale slagteri DanePork, fortæller formanden.

Sammenlagt har fondene doneret omkring en million kroner til renoveringsarbejdet. Dertil kommer, at Vejle Kommune i forbindelse med overdragelsen af sognegården, øremærkede penge til udskiftning af vinduer, døre og isolering, også kaldet klimaskærmen. Det arbejde er også blevet gennemført over de seneste måneder.

Annonce

Udnyttede nedlukning

For mens Danmark lukkede ned som følge af coronavirussens indmarch i Danmark, blev der sat gang i renoveringsprojekterne i Nørup Sognegård.

- Vi var så heldige, at vi både havde fået tilsagn om pengene, og at vi havde en gruppe pensionerede håndværkere i vores lille service-team, som var klar til at rykke. Derfor kunne vi udnytte nedlukningen til renoveringsprojektet, forklarer Søren Lindbjerg.

Alt på badeværelserne er nyt - bortset fra gulvet, der er blevet slebet ned - så nu kan man atter være dem bekendt, mener bestyrelsen. Foto: Mette Mørk

- Det betyder samtidig, at vi kunne blive meget hurtigere færdige. Hvis vi havde skulle passe arbejdet ind med de planlagte arrangementer og udlejninger, der er, så havde det måske taget et år eller to at nå det hele. Nu har vi nået det hele på nogle få måneder, lyder det fra Svend-Erik Madsen, der er en af fire frivillige i service-teamet.

Teamet, der tæller to tømrere, en vvs'er og en elektriker, har stået for langt størstedelen af det praktiske arbejde med ombygningen. Et forsigtigt overslag siger, at de fire mænd har leveret arbejdskraft i et omfang, der ville svare til omkring 280.000 kroner, hvis der skulle hyres håndværkere.

- Og det tror jeg faktisk er lavt sat, siger Søren Lindbjerg og fortsætter:

- Deres store indsats har gjort, at vi har kunne få pengene fra fondene til at strække meget langt og dermed gennemføre så meget, som vi har.

Annonce

I brug 200 dage om året

Sognegårdens bestyrelse glæder sig nu meget til, at omverdenen opdager alt det nye, der er sket, så endnu flere vil have lyst til at holde fester eller arrangementer i de nyrenoverede lokaler.

Kom og se den nyrenoverede sognegård

Bestyrelsen i den selvejende institution Nørup Sognegård inviterer alle til at komme ind og se den nyrenoverede sognegård søndag 20. september fra klokken 10.

Dagen starter med gratis morgenbuffet, inden formand Peter Bruun Hansen står for den officielle indvielse.

Derudover bliver der syng-sammen med Jakob Bonderup, forstander på Engelsholm Højskole, og indslag for børn med "Ballonprofessor Bobbel" og "Det' for børn".

Desuden bliver der serveret pølser, øl og sodvand.

- Lige nu er sognegården i brug cirka 200 dage om året. Enten hvor den er lejet ud i forbindelse med fester, eller hvor den bruges i forskellige sammenhænge som eksempelvis Idræt i Dagtimerne, forklarer Peter Bruun Hansen.

Håbet er, at der nu vil være endnu flere, der får lyst til at leje sognegården eller bruge den som ramme om forskellige aktiviteter.

- Vores mål er, at sognehuset skal være et lokalt kulturelt samlingssted for alle. Vi vil gerne rumme arrangementer fra barnedåb til mindesamvær og alt det, der kommer der imellem. Vi vil selvfølgelig gerne leje sognegården ud til fester, men vi også meget gerne, at sognegården bliver rammen om alle mulige aktiviteter i dagligdagen. Det skal være et hus for hele lokalområdet, siger Søren Lindbjerg.

Indgangspartiet og garderoben blev renoveret i efteråret 2019 og fremstår nu lys og indbydende. Foto: Mette Mørk
Den store sal er blevet malet, og så er de gulnede ledninger i de gamle lamper fra 1964 blevet udskiftet med nye, hvide ledninger. Fra venstre er det Søren Lindbjerg, Sved-Erik Madsen og Peter Bruun Hansen, der med tilfredshed kan vise rundt. Foto: Mette Mørk
Peter Bruun Hansen, Svend-Erik Madsen og Søren Lindbjerg er meget tilfredse med de seneste måneders renovering af Nørup Sognegård. De glæder sig nu til at vise resultatet frem til en festlig dag i sognegården søndag 20. september. Foto: Mette Mørk. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce