Annonce
Kultur

Udsøgte fotos: Vejles lokalhistoriske kalender giver noget at snakke om

En heldig Vejle-husmor havde købt kaffe hos købmanden, og så vandt hun en bil engang i 1963. Den fine, men meget lille bil, er en NSU Prinz II. Billedet er med i den netop udkomne Vejlekalender. Fotograf: Allan Simonsen. Foto: Vejle Stadsarkiv
13 store flotte fotos fra tiden mellem 1907 og 1975 giver glimt af en verden og en hverdag, der ikke er meget tilbage af.

Vejle: Kalenderen for 2021 med lokalhistoriske fotoperler fra Vejle er udkommet. Lidt forsinket dukkede den op i 900 eksemplarer på Vejle Stadsarkiv forrige torsdag ved middagstid.

Kalenderen er opbygget som vi kender den: A3-format, hvor øverste halvdel af siden er billedet med en tekst og nederste halvdel er kalenderen for den pågældende måned samt pluk fra aviserne fra samme måned tidligere år.

Den byder på 13 fotos fra stadsarkivets bugnende samlinger, men alligevel:

Annonce

- Det er jo spændende hvert år. Når billederne skal være så gode, at de kan forstørres til næsten A4-format og være spændende nok til, at man kan se på dem i en hel måned, så er lageret ikke uudtømmeligt, siger arkivar Karin Conradsen.

Forrygende forside

Forsiden er forrygende. Billedet kunne være taget i 1950'erne, men det er det så ikke. Det viser købmand Jørgen Buch Hansen på sin Nimbus med sidevogn en majdag i 1975.

Der er børn, der løber på skøjter på isen ved Østerbo. Der er et foto af en oversvømmelse i Staldgårdsgade i 1924 og myldretid i Havnegade 1932. Mylderet består af en bil, en motorcykel ved sidevogn og en syndflod af cyklister.

Et af de tidstypiske fotos fra tiden, da verden igen fik fart på efter krigs- og mangeltider, er fra 1963. Dengang solgte man ofte varer på konkurrencer. Der skulle samles mærker, findes mønter eller noget helt tredje. Købmændene brugte kaffe som slagvare, når de skulle lokke kunder til. Sloganet lød: "Køb kaffe om torsdagen og bliv bilejer på mandag."


Når billederne skal være så gode, at de kan forstørres til næsten A4 format og være spændende nok til, at man kan se på dem i en hel måned, så er lageret ikke uudtømmeligt.

Karin Conradsen, arkivar


Vejle Amts Folkeblads pressefotograf Allan Simonsen var på pletten og tog billedet, da en heldig husmor fik overrakt nøglen til en bil komplet med nummerplade YP 24.639 af købmandsforeningen i Vejle.

Annonce

Var det en bil?

Man kan så altid fabulere over, om det nu også var en bil. Men den havde jo fire (små) hjul, så det var det måske nok. Den hed NSU Prinz. Den findes i tre modeller, I, II og III, der blev produceret fra 1958 til 1963.

Fra starten var bilen udstyret med en "motor" på 583 kubikcentimeter og 20 hestekræfter, men da den var lille og let, skulle den efter fabrikkens udsagn alligevel kunne nå op på en tophastighed over 100 kilometer i timen.

Myldretid med én bil i Havnegade i Vejle. Måske er det fyraften, da de fleste kører ind mod centrum. Billedet er fra 1932. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv

Det blev hævdet, at der kunne være fire voksne i den, men det gik nu bedst, hvis dem på bagsædet ikke havde ben.

En gang var det en ret almindelig hverdagsbil. Men som det går så mange af den slags, er den i dag både sjælden og omgærdet af en vis nostalgi. Og finder du et pænt eksemplar på tidens bilbørser, trækker det nemt 100.000 kroner op af lommen på dig, hvis du skulle få den idé at ville købe.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video: Gigantiske mængder af sten bliver plumpet i Vejle Fjord: Her skal kunstige rev skabe liv

Navne For abonnenter

Maria så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Kultur

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Kultur

Advarsel: Jelling har ingen veje: Tag hellere toget - med rabat

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Kultur

Musikfestival passerer 650.000 gæster i år - så mange var vi og her er hovednavnene år for år

Annonce