Annonce
Fredericia

Udsigt til plakatfulde lygtepæle - politikerne har travlt i dag lørdag

Hvis valgplakaterne ikke fløj væk, så havde de hurtigt en tendens til at glide ned under valgkampen i 2013. Det skal kandidaterne også have for øje, når de flere tusinde plakater skal hænges op i weekenden. Arkivfoto: Torben Glyum

Partierne er rustet til tænderne med strips, stiger og plakater i tusindvis, når startskuddet i dag lørdag kl. 12 går til jagten på den bedste lygtepæl.

Fredericia: Når krydserne skal sættes, virker valgplakater, viser valgforskning, og der bliver ikke sparet på trykket, stripes og anstrengelser til den kommende valgkamp. Selv om sociale medier bugner med valgvideoer og smarte snapchats, så er der er udsigt til flere traditionelle valgplakater i lygtepælene end tidligere.

Det viser avisens rundspørge til partierne, hvor Socialdemokratiet og Venstre tegner til at skulle bruge flest lygtepæle skarpt forfulgt af DF. Miljø- og velfærdslisten markerer sig i den modsatte ende med blot 15 valgplakater. Alt i alt ryger der henved 10.000 plakater op.

Socialdemokratiet er klar til at sætte 2000 plakater op lørdag middag. Det er stort set det samme som i 2013, og der er lagt op til en fælles aktivitet med udgangspunkt i partiets valglokale i Sdr. Voldgade.

- Vi sætter i alt 2000 plakater op. 1000 for kandidaterne og 1000 for borgmesteren. Min erfaring fra tidligere valgkampe er, at det har en betydning, siger John Nyborg, formand for Socialdemokratiet og nummer tre på den socialdemokratiske liste.

Sådan må plakater ikke hænge

Hvert valg giver anledning til debat om, hvorvidt valgplakaterne hænger korrekt.Det er Trafik og Natur i Fredericia, der administrerer lovene og besvarer spørgsmål om de lokale forhold.

Vejdirektoratet har udgivet en grundig vejledning i reglerne, og af dem fremgår bl.a. hvor der IKKE må sættes plakater op.

Det gælder på eller over motorveje, motortrafikveje og de rampeanlæg, der hører til.

I midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lign. på strækninger, hvor den tilladte hastighed er over 60 km i timen.

I midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lign. på strækninger, hvor den tilladte hastighed midlertidigt er nedsat til 60 km/t eller derunder.

På færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende vejudstyr.

På højspændingsmaster, transformerstationer, kabelskabe og lign.

Nærmere end 0,5 m fra kørebanekant (asfaltkant) eller 0,3 m fra cykelstikant målt fra nærmeste kant af valgplakaten.

Lavere end 2,3 m direkte over fortov eller cykelsti målt fra nederste kant af valgplakaten.

Højere end 1,5 m under laveste strømførende ledning målt fra øverste kant af valgplakaten.

På en sådan måde, at valgplakaten kan medføre skader på eller ændringer af vejtræer eller master til vejbelysning, hegn og indretninger til forsyningsvirksomhed.

Uklart overblik

Valgforskningen viser, at plakaterne ikke flytter stemmer mellem partierne, men kan rykke stemmer internt mellem kandidaterne. Og den kamp er vigtig, fordi det er de personlige stemmetal, som hos de fleste partier alene afgør, hvem der får stolen i byrådssalen.

Hos de to store borgerlige partier er det ikke muligt at få et samlet overblik fra partiformændene om, hvor mange plakater, der er i spil.

- Det er op til den enkelte kandidat, hvor mange plakater de vil sætte op, siger formand for Venstre i Fredericia, Michael Wognsen.

I Dansk Folkeparti oplyser spidskandidat Karsten Byrgesen, at partiet sætter 1000 plakater op, hvortil kommer de plakater, som viceborgmester Susanne Eilersen vil sætte op. Han ved ikke, hvor mange det er, men hun oplyser til avisen, at det er 150 plakater.

- Jeg antager, at en plakat påvirker underbevidstheden hos en vælger, og dermed har plakaten en virkning, mener Karsten Byrgesen.

Annonce

Hemmeligt antal

Venstres borgmesterkandidat Peder Tind har alene 700 plakater, som han sætter op i løbet af weekenden, hvor han bl.a. får hjælp af sin far. Byrådsmedlem Christian Jørgensen har skruet antallet af plakater op fra 300 til 400 i denne valgkamp.

- Jeg har et par venner til at hjælpe og min søn, og så går vi i gang lørdag middag. Og så krydser vi fingre for, at det ikke giver storm, som vi oplevede sidste gang, hvor vi måtte ud at redde plakaterne dagen efter, siger han.

De øvrige byrådsmedlemmer Nicolaj Wyke, Frances O'Donovan og Kenny Bruun Olsen har henholdsvis 400-500 og 300.

Formand for byrådsgruppen Pernelle Jensen vil ikke afsløre, hvor mange plakater hun vil stripse op i weekenden, men lægger op til, at plakaterne bliver suppleret med andre indslag de kommende uger.

Annonce

VU med egen kandidat

For år tilbage var det Venstres Ungdom, som havde løbeskoene på og konkurrerede med DSU om de bedste pladser til partiets spidskandidat, men de seneste valgkampe har de unge løver været i lygtepælene for deres egen kandidat.

Sådan tegner det også i år, hvor VU'erne har deres egen kandidat Sidse Skaar. Hun får hjælp fra VU til at hænge sine 250 plakater op lørdag.

- Jeg tror, at jo mere dit ansigt bliver set, i højere grad vil vælgerne huske dig. Men jeg tror ikke, at valgplakaterne kan stå alene. Nogle vil muligvis stemme på den kandidat, som de synes ser godt ud eller ser mest troværdig ud, men jeg har da et håb om, at vælgerne går efter vores holdninger og ikke udseendet, siger feltets yngste kandidat.

Annonce

Plakater forsvandt

På den røde fløj har Enhedslisten skruet op for antallet af plakater ved valget. 450 plakater skal op imod 300 i 2013. De er alle nyindkøbte, fordi partiet ved kommunalvalget i 2013 mistede stort set alle de massonitplader, som man ellers havde genbrugt.

- Mange forsvandt ganske enkelt, og resten var i så dårlig stand, at de ikke kunne bruges. Derfor har vi købt plakater, som er svanemærket, siger spidskandidaten, som mener, det er vigtigt, at vise, at partiet er med igen efter, at de for første gang blev repræsenteret i byrådet i 2013.

SF sætter i alt 375 plakater op. 150 med spidskandidaten og 75 til de næste på listen. Dertil kommer plakater med Villy Søvndahl til regionsrådsvalget.

Annonce

Fra mange til få

Partierne uden for byrådet er også klar med plakater. Liberal Alliance har i alt 700 plakater, der skal sættes op. 300 med spidskandidaten Henrik Eriksen og de resterende fordelt mellem kandidater, hele holdet og regionsrådskandidaten.

Hos Det Konservative Folkeparti har spidskandidaten David Gulløv 200 plakater, som skal op, og dertil kommer 200 fordelt mellem kandidater til kommunal- og regionsrådsvalg.

De Nye Borgerlige håber at være klar med et par hundrede plakater, som sættes op, så de er så synlige som muligt.

Alternativet har ikke meldt retur, hvad de planlægger, mens liste Æ - Miljø- og velfærdslisten har lavet kunst ud af deres valgplakater.

- Vi har fået den lokale tegner Svend Riis til at lave vores logo, som også bliver vores plakat. Af miljømæssige årsager, sætter vi ikke mere end 15 op i alt, oplyser Jørn Henner, spidskandidat.

Annonce
Vejle For abonnenter

79-årige Nancy faldt og fik ikke hjælp i 40 minutter, men plejehjemsleder afviser, at der blev begået fejl: 'Vikaren havde travlt med at smøre mad - hun gjorde ikke noget forkert'

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Manglende tider, trælse køreture og lange køer gør det nærmest umuligt at blive testet: 'Hvis ikke man er syg, inden man kommer ind, så bliver man det af at stå i kø udenfor i så lang tid'

Erhverv For abonnenter

Familieejet virksomhed præsterer stort millionoverskud: - Vi forbereder os på endnu en travl periode

Alarm 112

Aggressiv bilist blev stiktosset på parkeringsvagt: Kastede med madvarer og skældsord

Erhverv

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Alarm 112

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Vejle

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

SYNSPUNKT For abonnenter

Efter det bitre opgør mellem de gamle venner i Vejle Byråd: 'Skulle jeg pege på Martin, fordi vi var venner? Den slags kammerateri hører fortiden til'

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Selvfølgelig er en statue af den største danske spiller nogensinde en god ide

Annonce