Annonce
Give

Udstilling vil bag om de store nyhedsstrømme

Mr. Mkundiza står i sin mark, som under en voldsom oversvømmelse i marts 2019, blev totalt ødelagt af de massive vandmasser. Nu skal de få, beskidte majskolber reddes og gøres klar til at blive genplantet, mens der stadig er lidt fugt i jorden fra oversvømmelsen. Alle planter er ødelagt og uspiselige. Foto: Daniel Rye
Daniel Rye præsenterer fra 9. august og to uger frem en udstilling med 22 store fotoplancher på Torvet. Den går bag om nyhederne om de mennesker, der nogle gange omtales nedladende som "klimaimmigranterne".

Give: Måske var sidste år blot en lille forsmag på, hvad vi i fremtiden kan vente os af vores ærketypiske danske sommervejr. Det fortsætter måske ikke med byger, der kommer og går fra hvide drivende skyer på en blå himmel.

Sidste år bød på en lang periode med sol og tørke, og som deltagerne i Give Open Air 2018 ved, en dag med skybrud. Bliver det normalen, bliver ikke de danske landmænd udfordret på både økonomi og afgrødevalg. Det landbrug vi kender, vil undergå store forandringer og vi hverken kunne bevare en stor eksport og måske ikke en gang brødføde os selv.

Endnu er det ikke normalen, men det er det allerede andre steder på kloden. Det har Daniel Rye dokumenteret i en fotoserien, som bliver præsenteret i en lyd- og fotoudstilling på Torvet i en to ugers periode fra 9. august. Udstillingen er ud over Daniel Rye selv arrangeret af Give Udviklingsråd, Skulpturby.dk, Give Handel og Erhverv med støtte fra Vejle Kommune.

Når udstillingen efter to uger på Torvet pilles ned igen, skal den på tourne rundt om i Danmark.

Annonce
Den massive oversvømmelse i marts 2019 rev store markarealer med sig, og væltede et 80 år gammelt mangotræ op med roden, og begravede træet i omkring fem meter sand. Foto: Daniel Ry

Tørke og oversvømmelse

Daniel Ryes udstilling viser, hvor galt det står til i Malawi i det sydlige Afrika.

Her har Daniel Rye over tre år og i alt seks rejser besøgt den lille landsby Kakomai, hvor han har set livet udfolde sig i tørke og oversvømmelser. Han har arbejdet, spist og sovet sammen med familien Mkundiza, han har fulgt dem i deres glæder og sorg, og ikke mindst har han hørt om deres drømme og lyttet til den frygt, som præger deres ustabile hverdag.

Udstillingen “Mens vi venter” giver et udtryk for ventetiden før regnsæsonen. Her er jorden så tør, at sandet fyger med vinden, og afgrøderne tørster efter vand.

Mere og mere ustabilt vejr gør, at tørkeperioderne bliver længere og regntiden kort og voldsom. Landmændene i Malawi og Afrika syd for Sahara har derfor svært ved at dyrke deres marker optimalt og bliver afhængige af nødhjælp for at overleve.

Ifølge den internationale nødhjælpsorganisation Care vil der i 2050 være omkring 250 millioner klimaflygtninge i verden. Det er mennesker som Mr. Mkundiza og hans familie, der kæmper for at overleve. Hvornår bliver det hele for meget og de beslutter sig for at forlade deres hjem og rejse mod bedre forhold?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce