Annonce
Vejle

Udstillingen Datakraft: Her er der nostalgi for digitale generationer

Udstillingen fortæller blandt andet om Vejles første computer og firmaet Jydsk Data Center.
Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller historien om computerens indtog i både fritiden og arbejdstiden. Glæd dig til retro-konsoller, hulledamer, MySpace og Vejles første computer.

Vejle: Der er langt fra Atari til Astralis. Og langt fra Dos til Dropbox. Men alligevel har mange af os oplevet det hele i vores levetid.

Den nye særudstilling i Spinderihallerne, "Datakraft", sætter fokus på den moderne teknologis påvirkning af nutidens mennesker.

- Når vi historikere taler om nyere tid, er det normalt hele perioden fra reformationen og frem. Det har været rigtig spændende at dykke ned i et felt, der helt bogstaveligt er nyere tid, og se hvordan få års alderforskel markant ændrer, hvilke computere folk er vokset op med, fortæller Rasmus Skovgaard Jakobsen, museumsinspektør, i en pressemeddelelse.

Annonce

- Bare blandt mine kollegaer er der tydelig forskel på Amiga-generationen og Playstation-generationen. Det er en historisk periode, som få forskere har beskæftiget sig med, fordi det simplethen er for nyt. Men heldigvis har vi fået stor hjælp af private retrokonsol-samlere, Dansk Datahistorisk Forening, JDC's seniorklub og mange flere.


Bare blandt mine kollegaer er der tydelig forskel på Amiga-generationen og Playstation-generationen

Rasmus Skovgaard Jakobsen, museumsinspektør


Et hjørne af udstillingens spil og gaming-del er dedikeret til det danske eSportshold Astralis, der er blandt verdens bedste til Counter-Strike: Global Offensive. En af holdets centrale spillere, Nikolaj "Dev1ce" Reedtz er fra Vejle, og museet udstiller en række af deres vundne trofæer og andre effekter.

Museet udstiller en række trofæer og andre effekter.

Du kan også slå dig ned i retrogamer-loungen og banke dine forældre, venner eller børn i spil på Atari 2600, Commodore 64 eller Playstation 1.

Som optakt til udstillingen blev der på Kulturmuseets hjemmeside og Facebook indsamlet fortællinger om folks første møde med computere. Det overvældende antal fortællinger, der kom ind, er en god indikator for, hvad publikum kan forvente sig af udstillingen: Nostalgiske tilbageblik og en forundring over, hvor hurtigt udviklingen er sket.

Som optakt til udstillingen blev der på museets hjemmeside og Facebook indsamlet fortællinger om folks første møde med computerspil.

Jydsk Data Center

Udstillingen fortæller også om Vejles første computer og firmaet Jydsk Data Center, der om nogen var med til at lægge grundlaget for det IT-iværksætteri, som Vejle i dag kan bryste sig af.

JDC Data, som firmaet senere ændrede navn til, uddannede en række IT-medarbejdere, som startede andre virksomheder op, der igen var med til at skabe grobund for yderligere vækst i den vejlensiske IT-branche.

I løbet af 1970'erne og 1980'erne udviklede Vejle sig fra at være et industricentrum til i stedet at blive et begyndende regionalt centrum for IT-branchen, godt hjulpet på vej af kommunen, der investerede kraftigt i bredbånd, erhvervspleje og en lokal EDB-uddannelse. /lasau

Info om udstilling

  • Særudstilling: Datakraft
  • Sted: Kulturmuseet Spinderihallerne, Spinderigade 11, 7100 Vejle
  • Åbner: Fredag 10. juli 2020
  • Periode: 10.07.20 - 22.02.21
  • Gratis adgang
Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

'Det er da træls': Skoleleder er klar, hvis regeringen beslutter at sende skolebørnene hjem på tidlig juleferie

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Sport

Speciel landskamp i Vejle: Danmark møder Bulgarien og Belgien i samme landskamp - BK Wedala har to boksere med i det danske ringhjørne

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Kultur

Her er de seks navne: Danmarks største havefest har musikprogrammet klar

Annonce