Annonce
Erhverv

Fællesudtalelse fra de valgte i Ewii: Der mangler en plan for den grønne infrastruktur

Efter et repræsentantskabsmøde i Ewii onsdag har et flertal af repræsentantskabet udsendt en fællesudtalelse, hvor de opfordrer politikerne til at tænke langsigtet omkring den grønne omstilling, blandt andet i forhold til ladestandere til elbiler. 84 stemte for udtalelsen. 5 stemte imod. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Et flertal af repræsentantskabet i Ewii har efter et møde onsdag udsendt en meddelelse, hvor de opfordrer politikere på alle niveauer til at lægge en plan for, hvordan samfundet håndterer den grønne dagsorden. 84 stemte for udtalelsen. 5 stemte imod. Fællesudtalelsen kommer på initiativ fra et medlem af repræsentantskabet i Ewii. Du kan læse hele udtalelsen her:

Kolding: Hvordan skal den danske infrastruktur kunne facilitere alle de mange, nye teknologier? Brint eller elbiler? Solceller? Varmepumper? Der mangler politisk retning for den konkrete, grønne omstilling. Det er uklart, hvilken infrastruktur vi skal investere i.

Vi, Ewii's repræsentantskab, har følgende appel:

Vi er som samfund blevet enige om, at vi skal nå et fælles ambitiøst mål om at reducere vores nationale CO2-udslip med 70 procent. Det er et ambitiøst mål – men nu opstår der hos os tvivl om, hvorvidt politikerne er klar til at konkretisere ambitionerne:

Annonce

Vi har et helt samfund, der skal omstilles, og som alle andre store projekter skal der planlægning til – hvordan skal den danske forsynings-infrastruktur, der skal facilitere stort set hele omstillingen, se ud? Hvor meget skal elnettet udbygges? Hvor skal ladestanderne stå? Er der et overblik over, hvor der bliver sat varmepumper op, så vores forsyningsfolk har en chance for at bygge infrastruktur, der kan sørge for, de virker?

Den overordnede plan, der svarer på disse helt grundlæggende spørgsmål, eksisterer ikke.

I stedet bliver der enten tænkt store tanker, der ikke nævner et ord om den konkrete udførelse – eller også er det lige omvendt: Så er planerne så specialiserede indenfor et enkelt felt, at det ikke giver mening at bruge det som overordnet handlingsplan. Det bliver dyrt.

Vi i repræsentantskabet for energikoncernen Ewii følger på tæt hold koncernens arbejde for at virkeliggøre politikernes gode, grønne tanker på vegne af os alle sammen. Og vi må bare konstatere, at når el-montører, vand-ingeniører, maskinmestre, energirådgivere og andre i marken, står med omstillingen i hænderne, så mangler de svar på, hvordan klimamålet opnås uden at omkostningerne bliver for voldsomme.

Vi vil derfor med denne skrivelse opfordre politikerne til at få lavet en langsigtet plan for infrastrukturen i forbindelse med den grønne omstilling.

Planen skal sætte retningen for, hvilken teknologi vi i Danmark vælger. Det skal gøres, fordi, hvis vi ikke helt sikkert ved, at Danmark har valgt for eksempel el-biler som teknologi på transportområdet, så ved vi heller ikke, om vi bygger den rigtige infrastruktur. De ledninger, der skal lægges i jorden, fordi vi regner med, at el-biler bliver vores kerneteknologi, koster milliarder – og de skal ligge der i minimum 50 år. Så nytter det ikke noget, vi om fem år som samfund ombestemmer os, og pludselig gerne vil have brintbiler i stedet for el.

Der skal stå i planen, hvorvidt Danmark beslutter sig for, at varmepumper skal være den primære kilde til opvarmning af danskernes boliger. Varmepumper skal for at være effektive bruge en anden slags rør end andre opvarmningsmetoder, og de rør koster ligeledes mange penge og skal ligge i jorden i mange, mange år.

Der skal stå i planen, hvor den danske regering forventer, at der bliver bygget solcelle-anlæg, så vi kan sikre, at det underliggende elnet kan facilitere den strøm, cellerne producerer.

Der skal stå i planen, hvor mange ladestandere – og hvorhenne – vi skal planlægge efter at infrastrukturen skal kunne supportere.

Vi har et fælles mål i Danmark – nu er det op til politikerne at sikre, at der også er en fælles plan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce