x
Annonce
Billund

Udvalg vil nytænke kommunens teknologilejlighed

Til et åbent hus i teknologilejligheden for år tilbage. Arkivfoto: Joan Karlsen

Social- og sundhedsudvalget overvejer teknologilejlighedens fremtid på Sdr. Omme Plejecenter. Intentionen var, at den skulle være for alle - og ikke kun for ældre, som det er tilfældet nu.

Billund Kommune: Teknologi kan bruges fra vugge til krukke og gøre livet lidt nemmere og mere selvhjulpent med alverdens skavanker. Gigtpatienter kan få hjælp til at åbne dåser, eller mennesker med stiv ryg kan få hjælpemidler til at få strømperne på. Også helt små børn og deres mødre kan få hjælp i hverdagen, hvis der er udfordringer.

Og det hele er faktisk til rådighed i Billund Kommunes teknologilejlighed på plejecentret i Sdr. Omme.

Lejligheden bliver bare ikke brugt til det, der var dens oprindelige formål, og derfor har den netop været på social- og sundhedsudvalgets dagsorden. Udover en drøftelse af lejlighedens fremtid skal udvalget også se på den fremtidige brug af velfærdsteknologi i kommunen.

- Lejligheden er kun åbent tre uger om året, og det var ikke intentionen med den for fire år siden. Her skulle det være muligt at komme forbi og afprøve tingene som helt almindelig borger, forklarer udvalgsformand Ruth Lauridsen (V).

Annonce

Teknologilejligheden

Lejligheden i Sdr. Omme har haft tre uger med åbent hus om året. Det har medført en del forstyrrelser af hverdagen på plejecentret for beboerne.Ifølge dagsordenen er det blevet beskrevet som en banegård midt i dagligstuen og medført en del støj og mange fremmede mennesker omkring de øvrige lejligheder i området.

I lejligheden kan man også se en falsk kat, der både kan vibrere og brumme. Den kan blandt andet hjælpe demente til at falde til ro. Arkivfoto: Joan Karlsen

Mest for de ældre

Lejligheden er i langt højere grad blevet en plejehjemsplads eller aflastningsplads for beboere på plejehjem, da den indgår i den daglige drift og bliver brugt hver dag.

Forvaltningen har som alternativ til lejligheden foreslået en teknologikuffert eller -bus, som skal fungere som et mobilt showroom, hvor man kan afprøve mulighederne.

- Vi har bedt forvaltningen arbejde videre med sagen efter drøftelserne på mødet. Dét, at lejligheden er på et plejecenter, har gjort, at det mest er blevet de ældre, der benytter den, og det er ikke meningen, siger Ruth Lauridsen.

Siden 2010 har kommunen haft fokus på velfærdsteknologi, da antallet af plejekrævende, ældre borgere voksede.

Tanken var og er fortsat, at teknologi i hverdagen kan være med til at effektivisere og løfte kvaliteten i plejen. Teknologilejligheden blev etableret i 2014 som et showroom, der kunne vise borgere forskellige teknologier ved forskellige vanskeligheder.

Der er også et højteknologisk toilet i lejligheden. Arkivfoto: Joan Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce