Annonce
112

Udvalgsformand kan ikke love flere penge til skoler

Formanden for børne- og undervisningsudvalget Simon Vanggaard kan ikke love flere penge til børne- og skoleområdet. Arkivfoto
- Jeg har ikke nogen check, der kan skrives - det er presset, siger udvalgsformand Simon Vanggaard.

Ikast/Brande: Kommunens anstrengte økonomi spiller ind, når det begynder at stramme til på skolerne - sådan som det nu for alvor kan mærkes på Nørre Snede Skole, der har været nødt til at reducere kraftigt i antallet af lærere. Men formanden for børne- og undervisningsudvalget Simon Vanggaard (DF) kan ikke love flere penge:

- Jeg forstår godt forældrene og reaktionerne, men vi kan ikke tilføre penge, vi ikke har. Vi har stadig et overforbrug i kommunen - vi bruger flere penge, end vi har indtægter til, siger han.

- Vi forsøger nogle strukturelle greb og kigger blandt andet på ledelsesstruktur. Vi har kig på midlertidig lukning af en børnehave i Brande og lukning af Blåhøj Skole og daginstitutionen ved skolen, siger Simon Vanggaard

Med hensyn til Nørre Snede Skole og Skovhuset siger udvalgsformanden:

- Vi er i tæt dialog med lederne og forsøger at få penge til at strække længst muligt. Det arbejde foregår hele tiden. Jeg har ikke nogen check, der kan skrives - det er presset. Vi har fællesskabets penge at bruge, og de skal strække længst muligt.

Der kommer ikke akut nødhjælp til Nørre Snede Skole?

- Nørre Snede Skole bliver i forvejen understøttet med midler centralt, men det er en del af den daglige drift på skoleområdet og specialområdet. Der er den tildelingsmodel, der er. Vi har lige gennemgået den, og der er ikke noget, der gør, at Nørre Snede Skole bliver behandlet særligt uretfærdigt i forhold til andre skoler - det er presset hele vejen rundt, svarere Simon Vanggaard.

Skal I kigge på nye modeller mere langsigtet?

- Vi har sådan den rigtige model, og jeg synes, at der bliver leveret rigtig god kvalitet i undervisningen og i dagtilbud. Det kan godt være, at der var mere i går end i morgen. Og jeg kan sagtens forstå ønsket om at gøre det endnu bedre - det er også min ambition. Jeg er bare nødt til at finde midlerne først. Spørgsmålet er også, om det kun er midler, det handler om. I hovedstadsområdet har de 28 procent flere midler til børnepasning end i provinsen, men jeg tror ikke, at de leverer 28 procent bedre børnepasning i hovedstadsområdet. Og hos os er det i høj grad medarbejderne, der sørger for, at kvaliteten er høj, selv om økonomien er peresset, siger Vanggaard.

For stramt

Der er ikke total enighed om kursen i børne- og undervisningsudvalget. Et af udvalgets medlemmer, Kirsten York Helms (K), der selv er lærer, er ikke enig i den måde, som budgettet er skruet sammen på. Hun mener kort fortalt, at der er strammet for meget:

I forbindelse med udmøntningen af budgettet foreslog hun derfor, at man burde hæve forældrebetalingen i skolefritidsordningerne for at bløde op på besparelserne og ikke skrue så meget op for undervisningstiden:

- Mit forslag i forholdt til besparelser på folkeskolen var kun at hæve det gennemsnitlige undervisningstal med syv timer, så man gik fra 750 til 757, da mange lærere i forvejen er pressede på forberedelsestid. Vores forældrebetaling ligger ikke uhørt højt sammenlignet med andre kommuner, så fremfor at fyre medarbejdere ønskede jeg at bevare kvaliteten både i børnehaver og skoler, siger Kirsten York Helms.

- Flertallet ønskede et gennemsnitligt timetal på 770, hvilket betyder, at nogle lærere ryger op på over 800 timer, da der heller ikke blev lavet et loft for den enkelte læreres undervisningstimetal. Hvilket jeg også stemte for sammen med Socialdemokratiet. Jeg er bekymret for kvaliteten i folkeskolen, da forberedelsestid og mængden af opgaver ikke harmonerer, hvis der skal ligge kvalitet bag - og også i forhold til en stigning af at elever med særlige behov, som skal inkluderes godt på grund af en 20 millioner kroner stor budgetbesparelse fra tidligere år. Og jeg er især bekymret for lærernes psykiske arbejdsmiljø. For lærerne svigter ikke eleverne - de arbejder bare lidt ekstra, understreger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gyvelborg fik shelterpladser

Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce