Annonce
Hedensted

Udvalgsformand: - Vi har kun hørt, at genoptræningen fungerer fint

Skal man i gang igen efter en operation, vil sygehuset lave en genoptræningsplan. Fra februar skal man være i gang med træningen efter syv hverdage efter udskrivelsen. Hvis det kommunale tilbud ikke har plads, kan private aktører træde til. Arkivfoto

Genoptræningen i Løsning fungerer fint og kan godt leve op til nye og strammere krav til hurtig genoptræning, mener formand for social omsorg Allan Petersen (DF).

Annonce

Hedensted: Genoptræningsafdelingen i Huset i Løsning er et godt tilbud for borgerne, og der har ikke været efterspørgsel efter genoptræning i andre byer.

Det fortæller formand for Hedensted Kommunes udvalg for social omsorg Allan Petersen (DF), efter to Tørring-borgere har sat spørgsmålstegn ved, hvorfor de skal køre til Løsning for at blive genoptrænet.

- Det er ikke noget, vi har fået henvendelser på før. De tilbagemeldinger, vi får, er, at folk er glade for at blive genoptrænet i Løsning, siger Allan Petersen.

Han forklarer, at næsten alle borgere vil skulle køre efter genoptræning, så derfor har kommunen holdt fast ved et centralt genoptræningsted, selvom kommunen ellers i andre sammenhænge gør meget ud at være decentral. Huset i Løsning får i følge udvalgsformanden en god evaluering af brugerne, så derfor har en fritvalgsordning heller ikke været oppe at vende.

Borgerne skal ikke blive hængende i det kommunale tilbud, men videre til private, hvis de ønsker at fortsætte med genoptræningen

Allan Petersen (DF)
Annonce

Inden for syv dage

Om det kommer til at ændre sig på sigt, kan udvalgsformanden ikke svare på. Fra februar er nye regler om genoptræning nemlig sat i værk. De kan få betydning for området.

En borger, der har en genoptræningsplan fra sygehuset, skal senest syv hverdage efter udskrivelse være i gang med genoptræningen. Hvis ikke kommunen kan tilbyde det, skal private aktører klare opgaven. I Hedensted Kommune er to aktører foreløbig godkendt til den opgave.

- Vi har sagt, at vi kan opfylde garantien for at komme i behandling, og så længe vi kan det, er der ingen grund til at lave om på ordningen, siger Allan Petersen.

Hvis det viser sig, at kommunen ikke kan leve op til kravet, må politikerne igen se på området.

- Måske kan man godt lave en fritvalgsordning, men det er ikke noget, vi har haft oppe at vende, siger Allan Petersen, der mener, at man i den sammenhæng også skal kigge på prisen.

Det har kommunerne dog nu en god mulighed for, for i kraft af de nye regler har Kommunernes Landsforening lavet et priskatalog, der fastsætter priser på noget af den mest almindelige genoptræning.

Annonce

Skal ikke blive i kommunalt tilbud

Allan Petersen understreger, at kommunen gerne sender borgerne videre til private fysioterapeuter, når de er færdige med genoptræningsforløbet i Løsning.

Kommunen har i den forbindelse lavet et tilbud i samarbejde med DGI, som er for borgerne, der ikke umiddelbart kan begynde at træne selv i et fitnesscenter eller ved en fysioterapeut. De får lov til at træne med en egenbetaling i Huset i Løsning under vejledning af en DGI-instruktør med henblik på, at de skal sluses ud i det almindelige foreningsliv eller til private træningscentre, oplyser forvaltningen.

Spørger man en af de lokale fysioterapeuter, er de mere end villige til at indgå i samarbejde med kommunen.

- Vi vil meget gerne samarbejde med kommunen om eksempelvis en fritvalgsordning, som vi ved fungerer godt i andre kommuner. Det gode ved de nye regler er, at aftaler og økonomi er på plads, så det vil være let af etablere en fritvalgsordning i kommunen, siger Lotte Toftebjerg fra Tørring Sundhedshus, der mener, at lokal genoptræning vil være til gavn for borgerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce