Annonce
Egtved

Udveksling giver indsigt i en anden kultur og nyt perspektiv på livet derhjemme

Ole Sørensen er counselor hos Egtved Rotary og har været med til at udvælge en række af de unge, der er blevet tilbudt mulighed for at komme på et udvekslingsophold gennem organisationen. Arkivfoto: Martin Ravn
Egtved Rotary sender hvert år et ungt menneske til udlandet på et års udveksling. Målet er at give den unge en oplevelse for livet, en indsigt i en anden kultur og måske et nyt perspektiv på hverdagen i Danmark.
Annonce

Egtved: Hvordan er det mon at gå i skole i Australien? Hvordan ser hverdagen ud i en almindelig indisk familie? Hvordan falder man ind og bliver en del af en peruviansk familie, man slet ikke kender?

Det handler om at opleve en fremmed kultur helt tæt på, når man kommer på udveksling med Rotary. Gennem mange år har udveksling for unge været en fast del af organisationens kerneopgaver. Det gælder også for Egtved Rotary, som normalt sender en ung mellem 15,5 og 17,5 år på et års ophold i et fremmed land hvert år.

Listen over lande, den unge kan søge om at komme på udveksling til, er lang. Faktisk tæller den cirka 100 lande.

- Langt de fleste danske unge vælger "det sikre" og søger om at komme til lande som USA, Canada, New Zealand og Australien, hvor de taler engelsk. Men et krav hos Rotary er, at man også søger et ikke-engelsktalende land, forklarer counselor i Egtved Rotary Ole Sørensen.

Udveksling gennem Rotary

  • Gennem Rotary udveksles mere end 150 unge i alderen 15,5 og 18 år med andre unge fra oversøiske lande.
  • Der er mulighed for udveksling i mere end 100 forskellige lande.
  • Opholdet er af cirka et års varighed, og den unge går i skole i det pågælgende land og bor på skift hos to-tre forskellige værtsfamilier.
  • Den studerende bor gratis hos værtsfamilierne, og desuden bliver eventuelle skolegebyrer betalt. Prisen er omkring 45.000 kroner inklusiv flybilletter, rejseforsikring, forberedelser og træning, jakker og trøjer samt lommepenge.
  • Vælger man udveksling gennem Rotary, forpligter den unges familie sig til at være værtsfamilie i tre perioder af tre-fire måneders varighed for en udvekslingsstudent fra et andet sted i verden.
  • Rotary er en non-profit organisation. Der er ingen, der tjener penge på opholdet. Alle, der arbejder med programmet, gør det ulønnet.

De næstmest søgte lande er de sydamerikanske som Brasilien, Mexico, Argentina, Venezuela og Peru.

- Sidste år havde vi en, der valgte Indien som sin førsteprioritet, og vi har tidligere haft en, der søgte Japan som førsteprioritet. Uanset om de prioriterer det ene eller andet land, så venter der dem en stor oplevelse, men de, der vælger eksempelvis Indien eller Japan tager alt andet lige et større spring, og de vil typisk få endnu mere ud af deres ophold, siger han.

Annonce

Ikke kun ferie, fest og farver

Gennem et års udveksling, hvor man bor hos to-tre forskellige værtsfamilier, går i skole og lever en almindelig hverdag, får man en unik mulighed for at lære et andet land og en anden kultur at kende.

- Det er ikke bare ferie, fest og farver. Et udvekslingsophold bliver en oplevelse for livet, ingen tvivl om det. Men det handler mindst ligeså meget om at være nysgerrig på, hvordan andre kulturer er og fungerer. Det gælder kulturen i den værtsfamilie, man bor i, det gælder den skole, man går på, og det land man lever i, fortæller han.

Det betyder også, at den unge skal være klar på og have lyst til at tage del i værtsfamilien og bidrage med de daglige gøremål på lige fod med de øvrige i familien.

Et oprigtigt ønske om opleve en fremmed kultur på tæt hold er også noget af det, Egtved Rotary kigger efter, når de skal vælge den dreng eller pige, der får ønsket om et års udveksling opfyldt. Det sker ved en samtale, hvor to repræsentanter fra Rotary deltager foruden den unge og den unges forældre.

- Vi forsøger gennem samtalen at få en fornemmelse af, hvilken modenhed den unge besidder, og om den unge er ægte optaget af det at være udvekslingsstudent, forklarer Ole Sørensen.

Noget af samtalen foregår på engelsk for også at få en fornemmelse af den unges evne til at kommunikere på fremmedsprog. Og så handler samtalen også om at få en fornemmelse af, om hele familien bakker op om projektet.

- Hvis man sender en ung afsted på udveksling, så forpligter familien sig samtidig til senere at blive værtsfamilie for en udvekslingsstudent. Derfor involverer udveksling gennem Rotary hele familien, fortæller counseloren.

Annonce

Nyt syn på hjemlandet

For de fleste unge er et års udveksling en mulighed for en unik dannelsesrejse.

- En dreng rejste ud, og en mand kom hjem.. Det er et ret fortærsket udtryk, men pointen er sådan set god nok. De unge lærer enormt meget om at klare sig selv af at være væk hjemmefra på den måde, de lærer en masse om en ny kultur, og de lærer et nyt sprog, siger Ole Sørensen.

Men opholdet i udlandet giver ikke kun en indsigt i et andet land og en anden kultur.

- Når udvekslingen lykkes bedst, så oplever vi, at de unge faktisk kommer til at se Danmark i et andet lys. De får et andet perspektiv på deres eget land og bliver næsten taknemmelige for at være vokset op i et land, hvor uddannelse og sygehusvæsen er gratis, og hvor myndighederne ikke er korrupte. De begynder på en helt anden måde at reflektere over de muligheder, de har i Danmark - ting, de måske tidligere har taget lidt for givet, fortæller han.

Samtidig får de unge en livslang kærlighed til det land, de gennem knap et år har boet, fået nye venner og nye familier.

Og det gælder, uanset om den unge tager et år til Australien, Indien, Peru eller et helt fjerde land.

Vil man vide mere om mulighederne for udveksling via Rotary, kan man læse mere på www.rotary.dk eller kontakte Ole Sørensen på mail ols19568@gmail.com.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Hundeejer efterlod Annette blødende efter angreb fra schæfer: - Hvordan kan man få sig selv til det

Annonce