Annonce
Fredericia

Ufaglærte søges til presset hjemmepleje: Mangler 40 medarbejdere

Som så mange andre kommuner mangler Fredericia sosuer. I både hjemmeplejen og på plejehjem. Her er vi på Stævnhøj i Taulov. En mere grundlæggende indsats er i gang for at forbedre rekrutteringen, uddannelsen og fastholdelsen. Men akut er der et 40 mand stort hul. Den kommende sommerferie gør det kun større. Derfor søges der nu ufaglært arbejdskraft, som efter en oplæring på nogle uger skal kunne udføre både praktisk bistand og til en vis grænse også personlig pleje. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Fredericia har svært ved at finde sosuer og sågar også vikarer. Samtidig stiger behovet for pleje. Derfor tager kommune nu utraditionelt skridt. For det haster.

Fredericia: I løbet af kort tid vil Fredericia Kommune søge efter ufaglært arbejdskraft til hjemmepleje og plejehjem.

Det bliver sværere og sværere at rekruttere faglærte social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, og lige nu mangler der omkring 40. Ydermere indleder de cirka 800 fastansatte sosuer snart - ligesom alle andre – deres sommerferie, peger pleje- og sundhedschef, Mona Nederby Larsen, på:

- Alternativet er, at der ingen er til vagterne, eller at vi skal anvende vikarer. Hvis vi vel at mærke kan finde nogle, for der er også mangel på vikarer.

Også hurtigere uddannelse

Et andet konkret forsøg på at skaffe flere hænder i plejen er en kortere sosu-uddannelse.

Som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad vil Fredericia Kommune og social- og sundhedsskolerne i Fredericia, Vejle og Horsens tilbyde 15 pladser på et grundforløb, der kun varer 8-12 uger i stedet for de normale 20.

Første hold begynder til oktober, oplyser formanden for Fredericia Kommunes senior- og handicapudvalg, Susanne Bjerregaard Mørck (S).

Udover kortere tid opererer uddannelsen med elevløn i stedet for SU.

Man skal dog igennem en kompetencevurdering først.

Søger bredt

Mona Larsen oplyser, at Fredericia Kommune tidligere har taget ufaglærte ind til plejeopgaver, men at det ligger nogle år tilbage, fordi opsving og beskæftigelse i samfundet har været stigende på bagsiden af finanskrisen i 00’erne.

Annonceringen sker både i jobopslag og i samarbejde med jobcentret. Også for at appellere til ledige fra helt andre brancher, som kunne tænkes at skifte bane. Måske HK’ere.

Tanken er at henvende sig både til de, der alene mangler et arbejde, og de, der kunne se en tørn i plejen som et skridt på vejen til en uddannelse i sundhedssektoren. Måske nogen, der senere vil uddanne sig til sosu eller sygeplejerske, nævner pleje- og sundhedschefen.

Annonce

Hvad må ufaglærte?

Hun understreger, at ufaglærte skal gennem nogle ugers amu-uddannelse på social- og sundhedsskole, og at de ikke må varetage de tungeste plejeopgaver.

Men praktisk bistand til pensionister og plejeopgaver af mere almindelig karakter vil de godt kunne udføre efter opkvalificering. For eksempel at give en borger et bad. Også på egen hånd, siger Mona Larsen. Både ude i folks egne hjem og på plejehjem.

Annonce

Også andre tiltag

Den akutte søgning efter hænder til 40 ledige stillinger er en del af en større indsats, som ikke kun Fredericia er i gang med.

For der bliver flere og flere ældre, som lever længere. Selvom folkesundheden samtidig forbedres, og nye behandlingsmetoder hjælper, kræves der alligevel mere pleje.

Derfor har embedsmænd og politikerne i både senior- og handicapudvalget og uddannelsesudvalget siden et fællesmøde i oktober 2018 været optagede af at finde løsninger. I form af ny arbejdskraft, men også effektiviseringer og andre måder at arbejde på.

Annonce

Løn tæller stadig

”Hænder Nok” hedder indsatsen.

Som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad pointerer de faglige organisationer, at bedre løn og arbejdsforhold er af afgørende betydning, og det er Fredericia Kommune ikke uenig i. Men andre forhold kan man også kigge indgående på. For eksempel undersøges det, om en nyansat fastholdelsesvejleder vil kunne nedbringe det frafald, som er relativt højt på sosuskoler og andre erhvervsuddannelser. Med ”Hænder nok” vil Fredericia Kommune "invitere til et bredt samarbejde med relevante fagligheder, fagforeninger, borgere, pårørende, frivillige, virksomheder og uddannelsesinstitutioner", hedder det. For eksempel om at forebygge, at ældre i det hele taget får brug for pleje. Og om at undgå nedslidning af ansatte.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Live: Lykkes det VB at tage sæsonens første point?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Sport

Anders Grinderslev i dansk drama i Vejle

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fredericia For abonnenter

Forældre skelner trillinger på Olsen-banden'sk: "Vi skal bruge et mellemrum mellem tænderne og en gammel skoldkop"

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce