Annonce
Vejle

30 stillinger reddet: Vejle-vaskeri lukker ikke

Fra det nye år vil der fortsat blive vasket vasketøj på Vejle Sygehus, men det bliver ikke for Vejle Sygehus og resten af hospitalerne i Region Syddanmark. Arkivfoto: Yilmaz Polat
De Forende Dampvaskerier overtager Vejle-vaskerilokalerne fra Syddanske Vaskerier, som lukker ved årsskiftet. De 30 vaskeri-ansatte, som stod til at blive forflyttet fra Vejle, har alle fået tilbudt job.
Annonce

Vejle: De Forenede Dampvaskerier (DFD) vil vaske tøj i Vejle.

Virksomheden lejer lokalerne, som nu huser det snart lukkede Syddanske Vaskerier på Vejle Sygehus af Region Syddanmark. 30 ansatte fra Syddanske Vaskerier i Vejle har fået tilbudt job og sagt ja, fortæller DFD. Og det vækker glæde hos 3F Vejle.

- Det er en rigtig god nyhed - både for de ansatte og for Vejle. Det er ufaglærte arbejdere, som for manges tilfælde har mange års anciennitet og som måske ville få svært ved at finde en ny arbejdsplads, siger Henning Troelsen, gruppeformand i 3F Vejle.

Politikerne i Regionsrådet i Region Syddanmark besluttede sidste år at udlicitere al vask af hospitaltøj til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service. Dermed mistede Syddanske Vaskerier opgaven med at stå for vask af uniformer, patienttøj, linned og dyner på Region Syddanmarks sygehuse.

I Vejle er 30 vaskeri-ansatte beskyttet af loven om virksomhedsoverdragelse, og de stod derfor til at flytte med vasketøjet til Aalborg eller Skovlunde på Sjælland, hvor De Forende Dampvaskerier vil vaske for regionen. Det fik både 3F og tillidsrepræsentant til at kritisere regionspolitikerne i skarpe vendinger til Avisen Danmark og Vejle Amts Folkeblad, fordi de mente, at pendle til Aalborg eller Skovlunde var det samme som en fyreseddel.

Forstå vaskeri-sagen

Et flertal i regionsrådet i Syddanmark besluttede i november 2018, at al hospitalsvask fremover skal udliciteres til De Forenede Dampvaskerier (DFD) og Berendsen Textil Service.

Regionen har beregnet, at den vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber.

Opgaven er indtil årsskiftet varetaget af Syddanske Vaskerier, som har afdelinger i Vejle, Odense og Svendborg. Der er omkring 130 ansatte.

Forenede Dampvaskerier overtager opgaven med at vaske patienttøj fra sygehusene i Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg og Nyborg.

Regionen havde håbet, at De Forenede Dampvaskerier ville beholde nogle af de lokale vaskefaciliteter i Vejle, Odense og Svendborg, men virksomheden har besluttet at samle alt arbejdet i Aalborg og Skovlunde ved København.

Det skabte debat både blandt politikerne i regionsrådet og 3F i forhold til klimahensyn og de vaskeri-ansatte, som skulle rykke med opgaven.

DFD har valgt at leje vaskerifaciliteterne i Vejle af Region Syddanmark til at vaske for andre offentlige kunder.

Annonce

Ligger centralt

Sygehustøjet skal fortsat køres til Aalborg og Sjælland, og vaskerierne i Odense og Svendborg vil stadig forblive lukket.

DFD har valgt vaskeriet i Vejle for at kunne varetage flere opgaver for kunder i det offentlige. Det fortæller Hanne Selsholt Britz, som er divisionsdirektør i DFD.

- Vi kommer ikke til at vaske for hospitalerne på vaskeriet i Vejle. Det bliver hovedsageligt vask for borgere, som er visiteret af kommunen til at få vasket tøj. Vi har valgt Vejle, fordi det ligger godt geografisk, og det er let at transportere vasketøj for vores jyske og fynske kunder til og fra vaskeriet, siger Hanne Selsholt Britz.

Hvorfor ikke vaske for Sygehus Lillebælt i Vejle, når det ligger så tæt på i stedet for at transportere vasketøj til Aalborg og Skovlunde?

- Det kan vi ikke, for der er ikke plads på vaskeriet til at varetage den samlede opgave til Sygehus Lillebælt. Vi vil gerne udnytte vaskeriet på en ny måde ved at tilføje nye kunder, siger Hanne Selsholt Britz.

Annonce

Måske flere ansatte

Region Syddanmark og DFD har underskrevet lejekontrakt for 10 år, og fra den 2. januar kommer det nye vasketøj. Region Syddanmark håber på, at vaskeriet i Vejle bliver et muligt fremtidigt arbejdssted for en række af de nuværende medarbejdere i Syddanske Vaskerier.

Hanne Selsholt Britz er ikke afvisende over for at ansætte flere vaskeri-ansatte i Vejle.

- Vi ved ikke endnu, om vi kommer til at ansætte flere. Over tid skal vi forhåbentligt vækste og øge antallet af medarbejdere, siger Hanne Selsholt Britz, som understreger, at DFD har planer om at blive i Vejle, så længe den kan.

Ifølge Henning Troelsen fra 3F stopper arbejdet på vaskeriet i Vejle den 13. december, hvorefter de 30 ansatte afspadserer. De er ansat af regionen frem til den 1. januar, hvor de derefter er ansat hos De Forenede Dampvaskerier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce