Annonce
Give

Ugen har tre gode tilbud: Et uldent, et ordenligt brødfor at slutte med et sødt

Ulden kartes. Foto: GEM
Give-Egnens Museum har både onsdag og torsdag lærerige tilbud til børnene. Torsdag endda hele tilbud med både brød og honning.
Annonce

Give: Det kan være spændende at holde ferie - ikke mindst hvis man aktivt vælger at ferien skal bruges på andet og mere end at skyde hovedet af imaginære modstandere i et computerspil.

Har man lyst til at bruge ferien på at blive lidt klogere på sin egen fortid, og samtidig erhverve sig en grundlæggende viden om den verden, man lever i, er Give-Egnens Museum et godt sted at tilbringe i hvert fald et par dage eller tre af sin ferien.

I den kommende uge er der hele tre muligheder for at lære noget, ikke blot noget om ens egen fortid, men også for at få lov at prøve nogle af tingene i praksis.

Det kan medvirke til at svare på det store spørgsmål, børn ofte har om selv den nære fortid: Hvordan i alverden overlede mennesker uden fjernsyn og computere?

Børnenes oldeforældre ville sandsynligvis lige store spørgsmålstegn, hvis de fik spørgsmålet stillet. Og de ville næppe ane, hvad de skulle svare, for de kendte hverken fjernsyn eller computere.

Til gengæld kendte de nøjsomhed og hårdt arbejde. Ingen af dele er øverst på ønskesedlen hos nutidens unge mennesker. Og var det vel heller ikke hos oldeforældrene. Den gang var det bare et livsvilkår.

Annonce

En ulden sag giver varmen

I dag skifter moden hurtigere end oldeforældrene skiftede tøj. I dag tænker de færreste over, at den hastigt skiftende mode uløseligt hænger sammen med børnearbejdere i lande langt herfra.

Men måske får de lokale børn i alderen seks til sytten år (for det er primært dem, "skoledagen" henvender sig til) en idé om sagernes sammenhæng, hvis de deltager i Give-Egnens Museum kursus/skoledag onsdag 22. juli mellem klokken 10  og 15.


Torsdag kommer der en erfaren biavler og fortæller om bierne, deres måde at opbygge familier på og lidt om, hvordan de små bevingede insekter snakker sammen.


Titlen er mere ligetil end selve dagens mange arbejdsprocesser. "Hvad får vi fra fåret?" lyder titlen. Men enkle spørgsmål kræver ofte svar, der er mere komplicerede end det tilsyneladende simple spørgsmål.

Det enkel svar ville være "kød og uld". Men så glemmer man lige mælken, man glemmer, at "Kød" kan være mange ting. Og ikke mindst glemmer man, at ulden ikke med store succes blot kan flyttes fra får til menneske. Det skal bearbejdes.

Annonce

En ulden sag

Der er faktisk mange processer, der skal føres igennem før fårets uld kan klæde en flot kvinde på bedste vis. Mænd kan selvfølgelig også bruge uld, men det er, også i denne sammenhæng, mest kvinder, der får materialet til at yde sit ypperste. Mænd kunne såmænd godt bruge det direkte fra fåret.

Kvinderne, derimod, går i gang med en lang række processer for at bearbejde ulden og gøre den mere blød og lækker i sin berøring med kroppen.

Ulden blev klippet af fårene, da Give-Egnens Museum holdt sommerferieskole i uge 27. Nu skal ulden videre i processem og det kan man både medvrike til, og lære meget af, på onsdag.

Her bliver ulden kartet, inden den bliver spundet. Eller den bliver filtet, og er den blevet spundet, kan man strikke af den, eller hækle og meget mere.

Deltagerne kommer til at lave små ting af uld, som de kan tage med hjem. Men der bliver selvfølgelig også blive tid til en lille rundvisning i museet.

Og Pause? Ja, selvfølgelig. I dem kan deltagerne spise vi lidt af den mad, der bliver lavet på brændekomfuret. Er man heldig, kan man selv få lov at være med til at lave maden.

Annonce

Et ordentlig brød

Kigger man forbi dagen efter, kan man få lov til at slå et brød op, der ikke er større, end man kan bage det.

Her tager man udgangspunkt i resterne fra kornet fra sidste års høst. Den nye avl er knap moden endnu, og de heldigst stillede familier havde endnu korn i loen.

Men den skal først tærskes, ikke med hverken mejetærsker eller tærskeværk. Nej, der skal bruges plejl. Bagefter skal hveden (eller rugen) skilles fra klinten, og så skal kernerne males.

Og så skal der jo gerne komme noget brød ud af det. Men som alt andet på hedebondens gård, så kommer tingene ikke af sig selv (bortset fra musene).

Så måske skal der laves en surdej, der skal tilsættes det malede korn sammen med græskarkerne eller hvad der nu var af muligheder.

Annonce

Det sure med det søde

Og så skal det selvfølgelig bages. Ikke i den elektriske ovn, der ikke fandtes, men i brændekomfuret.

Allerede den gang drejede det sig om bæredygtighed. Måske får deltagerne i kurset også et indblik i, at den nuværende måde at leve på, ikke er den mest klimavenlige.

Og hvad skal der så på brødet?

Ja, det skal naturligvis også være noget, der kunne fremstilles på hedebondens går. Ikke noget med klimabelastende transport af kakao til pålægschokolade. Ikke fordi hedebonden tænkte i klimavenlig transport. Han vidste bare ikke, at der ville komme noget som pålægschokolade.

Derfor fandt han og familien det søde, hvor det var i nærheden: Bierne, selvfølgelig. De er leveringsdygtige i søde sager.

Torsdag kommer der en erfaren biavler og fortæller om bierne, deres måde at opbygge familier på og lidt om, hvordan de små bevingede insekter snakker sammen.

Deltagerne kan komme til at se, hvordan et bistade med familie ser ud og se hvordan bierne arbejder i et bistade.Er man interesseret, og modig nok, kan man være med til at tage honningtavler fra bierne og slynge sin egen honning.

For alle tre kurser gælder, at man kan melde sig til på enten telefon 7573 9375 eller på mail gem@gem.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sprit, skift ofte og pas på tvivlsomme kopier: Apotekeren giver gode råd om mundbind

Danmark

Fundings analyse: Læg mærke til disse tre ting ved Messerschmidts forfremmelse

Annonce