Annonce
Vejle

Ugens vejlenser: Café Parasollens nye leder elsker at arbejde med mennesker

35-årige Michael Lausen har i et års tid været frivillig på Café Parasollen og siddet med i styregruppen. Fra onsdag 1. marts er han stedets nye leder. Foto: Michael Svennigsen
Derfor vil han også som ny leder af Café Parasollen bestræbe sig på at sidde mindst muligt oppe på sit kontor

Af Zarah Leth Grothe

Nu kan det nærmest ikke være anderledes.

Men for bare et par måneder siden overvejede Michael Lausen end ikke, at han skulle være den nye leder af Café Parasollen. For et år siden anede han nærmest ikke engang, at stedet eksisterende, selvom han selvfølgelig som mange andre vejlensere har passeret det et hav af gange.

Dengang blev han lokket ind i de hvide rammer af en kammerat, der levende fortalte om lige dele hjerterum og hyggelige suppeaftener.

- Det ville jeg bestemt gerne med til, og allerede første gang, jeg stod der og delte mad ud fra køkkenet, kunne jeg mærke, hvor fantastisk et hus, det er.

- Her er der virkelig plads til alle, og det kunne jeg slet ikke stå for, husker han.
Foto: Michael Svenningsen

Fik et par albuer i siden

Det var også det, der fik ham til at søge stillingen tilbage i december, da den blev slået op af KFUM's Sociale Arbejde, der står bag det sociale tiltag i Vestergade 16.

Ja, og så et par albuer i siden af nogle af de frivillige og ansatte, som han efterhånden havde fået et tæt forhold til, fordi han også senere kom til at sidde med i styregruppen.

For Michael Lausen var egentlig temmelig glad for sit daværende arbejde som pakkerileder hos den økologiske grøntsagsvirksomhed Aarstiderne i Barrit, hvor han blandt andet havde ansvaret for en gruppe af flygtninge.

Et fristed for alle

- Jeg havde ingen planer om at skulle væk. Slet ikke. Samtidig blev jeg så glad for tilliden og de "hints", jeg fik, at jeg liiige måtte tage et kig indad og spørge mig selv, hvad det nu handlede om, fortæller han.

Allerede for år tilbage gjorde han sig selv klart, at der for ham er to vigtige sager at gå på arbejde for: At fremme sundheden for danskerne, blandt andet igennem kosten, og at være med til at sørge for social retfærdighed for alle.

Den sidste er den vigtigste og den endelige årsag til, at han søgte.

- På Parasollen kan du komme, som du er. Her er der ingen, der dømmer dig for eksempelvis dit misbrug, eller hvad du nu slås med. Det er ikke alle steder, man kan sige det om. Det glæder jeg mig helt sindssygt til at blive en del af sådan for alvor, siger Michael Lausen.

Den i dag 35-årige mand kommer fra Hedensted og flyttede senere til Vejle, hvor han også gik på handelsskolen, selvom det her med at sidde stille foran en tavle slet ikke var ham.

Han kom hurtigt til at kede sig, og i dag har han det også stramt med kontorarbejde.
Det er noget, der skal overstås, så han igen kan være dér, hvor han kan gøre en forskel. Sammen med andre mennesker. Han anerkender dog, at det ene er en forudsætning for det andet.

- Jeg er ingen kontormus, men hvis der ikke er styr på økonomien, så vakler fundamentet, og der vil unægteligt komme uro i huset. Det skal vi helst ikke have for meget af. For tryghed er væsentligt for at have en god hverdag - også for de ansatte, mener Michael Lausen.

Et samlet hus trods uro

De ansatte har i øvrigt været sat på noget af en prøve de seneste par måneder.

Efter at den forhenværende leder Jan Nørgaard stoppede, fordi han ifølge organisationen ikke var det rigtige match, har de kørt butikken selv.

- Og det har de gjort formidabelt godt. Det er på ingen måde et hus, jeg skal ind og samle. Tværtimod, tilføjer han.

Da eksamensbeviset var i hus, røg han ind til militæret, hvilket blev en kort affære. En sergent sagde noget i retning af, at han på en udsendelse glædede sig til at skyde sit første offer, hvilket fik Michael Lausen til at nægte sin videre tjeneste.

I stedet røg endte han på en ungdomsskole i Vonge, hvilket passede meget til den unge herre, hvis politiske hjerte allerede dengang bankede rødt.

Meldt sig ud af partiet

De senere år har han også været lokalt medlem af Enhedslisten, men med ansættelsen har han valgt at melde sig ud.

- Det skal ikke være sådan, at jeg på nogen måde sender et signal om, at jeg er bundet op af noget partipolitisk. Det er jeg ikke. Jeg tror egentlig heller ikke, at Parasollen splitter. Alle er vist enige om, at den gør et stort stykke arbejde for byens udsatte, siger han og er selv imponeret over viften af tilbud.

Suppeaftenerne og caféen er bare to af dem. Derudover kommer økonomisk rådgivning, uddeling af rene sprøjter og kanyler og generel støtte til at gå til læge, få en bolig eller søge om for eksempel kontanthjælp.

Senere har Michael Lausen læst et hav af kortere uddannelser og taget kurser i blandt andet ledelse, som han også har arbejdet med i efterhånden en del år - først i Post Danmark og siden Aarstiderne.

Glæder sig til onsdag

Den del af jobbet skræmmer ham derfor på ingen måde. Tværtimod elsker han at motivere folk ved at få dem til at føle sig godt tilpas.

Selv mener han, at han gør det bedst ved bare at være et menneske med dem og ikke en leder eller chef i mere traditionel forstand. På samme måde vil han møde brugerne af stedet.

- Jeg er der på deres præmisser. Ønsker de selskab, får de det. Vil de være alene, respekterer jeg det. Jeg er god til at læse folk. I virkeligheden glæder jeg mig bare til at komme i gang nu, griner han.

Sin fritid bruger Michael Lausen på sin hustru og deres tilsammen to døtre. Selv har han Mila på fem år. Sammen går de ture med deres hund, og han tager ofte ud i naturen for at tage billeder. Ellers bruger han en del tid på at læse om blandt andet ledelse og samfund.

Michael Lausen tiltræder som leder onsdag 1. marts.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce