Annonce
Give

Ulf Pilgaard på slap line i Søndermarkshallen

79-årige Ulf Pilgaard leverede et fint foredrag, hvor han først fik præsenteret sin livshistorie som ung, og dernæst tog publikum med ind i det fantastisk scene- og kunstnerliv, har har været en del af siden 1963. Foto: Jim Hoff
Den danske revy- og teaterlegende, skuespiller og komiker, Ulf Pilgaard, blev fredag aften lanceret som GISKs hidtil største sats på eventsiden. Og det blev et brag af en aften.
Annonce

GIVE: I 1970 så undertegnede Ulf Pilgaard optræde for første gang. Det var i Cirkusrevyen på Bakken, hvor han optrådte med blandt andet Dirch Passer og Daimi.

Det var den aften, hvor en Dirch Passer i absolut topform hylede den dengang 30-årige up and coming komiker totalt ud af den i glansnummeret 'Stjernetegn'. Præstesønnen endte i en kinddans med den danske komikerlegende og var ved at bryde sammen af grin. Det optrin væltede totalt cirkusteltet på bakken.

220 tilhørere mødte op til GISK-foredraget med Ulf Pilgaard. Og det giver et fint overskud til projekt idrætscenter. Foto: Jim Hoff

50 år senere, en coronaramt regnfuld fredag aften i oktober, blev det til et glædeligt gensyn med den 196 centimeter høje teologiuddannede komiker og skuespiller, der var på plads med sit foredrag "Mit liv som Ulf", baseret på den selvbiografi, som Ulf Pilgaard udgav i 2015.

Det var foreningen Give Idræts- Sundheds- og Kulturcenter (GISK), der stod som arrangør af foredraget, som grundet coronarestriktioner blot måtte lukke 250 gæster ind.

Annonce

Stolte af det lykkedes

Centerleder Martin Schmidt og en mindre hær af frivillige havde i dagene op til foredraget knoklet med at få det hele på plads til den store dag, hvor en af den danske underholdningsbranches allerstørste personligheder gennem 50 år gennem skulle gæste byen.

- Man kan vel roligt sige, at vi pga. coronaen har dobbelt så mange praktiske opgaver, der skal løses. Men det gør vi gerne, for det er vigtigt for GISK og hele projektet omkring det nye idrætscenter, at vi får vist flaget, at vi får vist kampvilje. Derfor ligger vi da også ud med en virkelig sværvægter i skikkelse af Ulf Pilgaard, og jeg indrømmer gerne, at vi er pivstolte over, at det er lykkedes os at trække så stort et navn til Give i en tid, hvor stort set alt ellers aflyses, siger Martin Schmidt.


Så gav dronningen mig så hårdt et klem/knus, at brillerne i min inderlomme knækkede. Så de her smadrede briller er mit kæreste minde om majestæten

Ulf Pilgaard


Med de 220 gæster inde ligger der et overskud på omkring 15.000 kroner til GISK, og dertil kommer den omsætning, som de 40 spisende gæster samt salg af øl og vin på selve aftenen kunne generere. Penge der går til projekt 'nyt idrætscenter'.

Annonce

Dybe venskaber og tragedier

Den 79-årige Ulf Pilgaard, der bliver 80 til november, leverede et fængende og interessant foredrag, hvor vi fik lov til at klatre med i familien Pilgaards stamtræ tilbage fra Ulf Pilgaards farfars tid. En 'pylrevorn' farfar, som Pilgaard betegnede ham med et smil på læben, der brød op med familiens bondetraditoner og endte med et blive en respekteret skolelærer.

Ulf Pilgaards far blev præst, og den unge Pilgaard kastede sig også over teologistudierne, inden hans sande kald i livet, de skrå brædder, i skikkelse af revylegenden Preben Kaas og det legendariske ABC-Teater kaldte så højt på ham, at han måtte give efter.

Pilgaard kan jo præsentere tilhørerne for et totalt vanvittigt bagkatalog af meritter og et nærmest mytisk persongalleri af danske revyfolk og skuespillere, som 'den dybt alvorlige sprællemand' alle var på øl og smørrebrød med.

Dronning Margrethe forklarede under et hofbal Ulf Pilgaard, hvordan det ville være gået med ham (læs:overskåret hals), hvis han havde lavet en parodi på et statsoverhoved i et knap så demokratisk land som Danmark. Foto: Jim Hoff

Han kunne fortælle om hjertevarme livslange venskaber, men også om om de dybe og mørke tragedier, der som følge af et hårdt liv ramte store personligheder som Dirch Passer, Preben Kaas og Jørgen Ryg, som Ulf Pilgaard og resten af landet måtte sige farvel til inden for blot et år.

Annonce

Dronning Margrethe smadrede Ulfs briller

Og derfor blev det ikke kun en aften med latter og grin, men også en aften med plads til eftertænksomhed og dybde - og lejlighed til at mindes ikke mindst nogle af revyscenens allerstørste personligheder.

En af de største, både i præstationer og højde, rundede denne fine aften af med en herlig anekdote, der involverede et menneske, der gennem snart 40 år har været et af hans yndlingsofre, Dronning Margrethe.

Ulf Pilgaard åbnede ballet med et par parodier på Jørgen Leth og Søren Ryge. Her er det Ryge der får tur. Foto: Jim Hoff

- Under en lancierdans med majestæten ved et hofbal, og hold kæft hvor var jeg nervøs, sagde hun, at det var ok, at jeg parodierede hende. , lød det fra Ulf Pilgaard med et kæmpegrin fra scenen, mens de gæve jyder på stolerækkerne trakterede den eminente komiker med klapsalver og latterbrøl.

En fin udgang med et royalt snert fra en komiker, der har fortjent titlerne 'folkeeje og folkekær', og der som den eneste, der er tilbage af gamle legender, sørger for, at vi aldrig glemmer dem og deres store bidrag til den danske folkesundhed som storleverandører af smil, glæde og masser af latter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce